2011-12-05

Špinatais ir grybais įdarytas kiaulienos suktinis - beveik Kalėdos

Sniego nėra, bet ir nesinori to šlapio tako į darbą, to šalčio už lango. Bet noris tų gražių ledo gėlių ant langų, noris to jausmo, kad ateina stebuklingas švenčių metas.. be sniego, deja, švenčių laukimas ne toks.
Vakaras spingsint žvakei, kakavos puodeliui garuojant šalimais, ir ranka užrašinėjant kalėdinius sveikinimus vis tik atnešė tą artėjančių švenčių pojūtį. Daugybė atviručių iš tiesų truputį ir nuliūdino - tiek žmonių neaplankysiu, neapkabinsiu, o iš tolių tolimiausių siųsiu jiems atvirutes su asmeniniais palinkėjimais ir sveikinimais. Dar labiau švenčių pojūtį sustiprino mūsų neįprasta vakarienė. Iš tiesų viskas įprasta, mėsa, daržovės... Bet pateikimas ir paruošimas man buvo šventiškas...
Į rankas pakliuvo geros mėsytės 'luitas' - kiaulienos nugarinė. Tai kokybiška liesa mėsa, be to ir brangi. Dėl šios priežasties ir nesinorėjo gaminti tep lep. Internete receptų apstu, net sunku išsirinkti, dėl kartais visokių reikiamų 'pribumbasų'. Vadinamasis suktinis (angl. roulade) pasirodė viliojanti idėja, be to ir ant nugarinės pakuotės buvo nurodyta, kad labai super duper tinka kepimui orkaitėje (neveltui prieš Kalėdas ir prasideda didelių mėsos 'luitų' pardavinėjimas prekybcentriuose, mat Kalėdom įprasta kepti didelius kumpius, vištas, ir visokius kitokius gigantus).
 
Roulade naudojau:
adaptuota pagal Gastronomer's Guide

~1 kg kiaulienos nugarinės
kiaulienos prieskonių išprieskoniuot mėsą
2 v.š. kokosų aliejaus
1 didelis svogūnas, susmulkintas
~200 gr grybų, smulkiai supjaustyti
~200 gr špinatų
saujelė šviečios kalendros lapelių, smulkintų
druska, juodieji pipirai
4 česnako skiltelės, susmulkintos/sutraiškytos

Nugarinę pjaudami išilgai raumens paverčiam išklotine, kurią pabarstom prieskoniais, trupučiu česnako ir uždengę maistine plėvele, mėsiniu plaktuku padaužome storesnes išklotinės vietas.
Įdarui: smulkintą svogūną ir likusį česnaką beriame į įkaitintą keptuvę su kokosų aliejumi. Ant silpnos ugnies kepiname, kol svogūnas tampa beveik permatomas. Suberiame grybus ir troškiname, kol nebeliks nuo grybų atsiradusio skysčio. Tuiomet eilė špinatams ir kalendros lapeliams- suberiame. Netruks jie tarsi ir ištirpsta. Dar truputį pakaitiname masę, papipiriname, padruskiname pagal skonio receptorius. Nukeliame nuo ugnies. Atvėsiname.
Mėsos išklotinę padengiame grybų-špinatų mase ir susukame mėsą į vyniotinį tvirtai laikydami, bet ne per stipriai, kad neištryktų įdaras. Susuktą mėsą, tvirtai surišame kulinarine virvele ar apvelkame specialiu tinkleliu. Aš viską susukau į foliją, ir įdėjau kepti į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę. Kepiau apie 1,5 valandos. Prieš pabaigiant kepti, nuėmiau foliją ir mėsos pavirčių aptepiau medumi bei pajungiau grilio funkciją 5 minutėms, kad paskrustų viršus (medus greit dega).

Garnyras
Prie mėsos ruošiau daržoves labai paprastai. Kiekių konkrečiai nenurodysiu, nes tai vėlgi pagal kiekvieno pomėgius - man daržovių turi būti Daug :)
Geriausiai tokiems kepsniams į draugiją tinka sezoninės šakninės daržovės bei kopūstai. Smulkintas juostelėm morkas, bulves bei įpjautus kryžmai briuselio kopūstukus apviriau sūriame vandeny. Nusunkus vandenį, subėriau į kepimo formą, apšlakščiqau spalvotąjį daržovių asorti alyvuogių aliejumi, paprieskoniavau traiškytu česnaku bei pipirais, uždėjau citrinos skiltelių ir pora nuvalytų grybų, ir pašoviau į svečius pas mėsikę į orkaitę. Iš karto pakvimpa skrundantis česnakas. Siūlau vis tikrinti daržovių būklę, kad jos nesudegtų. Man truko daržoves paskrudinti apie 15-20 minučių.


Padažas: jokio padažo negaminau, nes mėsytė gavosi sultinga, daržovės taip pat nesausos. Bet gavau vieną pasiūlymą ruošti tokį padažą kitą sykį: sutraiškytą česnaką pakaitinti su medumi neužverdant, ir tokį skystymuką tiekti su mėsyte. Neabejoju, kad labai skanu (maksimalių išbandymų mėgėjams nepamaišys ir čili milteliai ė padažiuką). Be to, obuolių ar spanguolių padažas susižaistų su kepsniu taip pat kuo puikiausiai. Be to, kaip sakoma, jei kažko trūksta, kečupas situaciją visada gelbsti :) Tad skanių atradimų!









Skanaus!

No comments:

Post a Comment