2012-04-29

Braškių clafoutis

Skamba prancūziškai ir nepažįstamai? Gal ir taip, bet už tai pagaminti paprasta, o ant stalo gardžiuosis švelnaus skonio, tirpstantis burnoje, toks .. lengvas tarsi pudingas, bet ne pudingas... ir ne blynas... tiesiog clafoutis.



Clafoutis - Prancūzijos desertas, gaminamas tradiciškai naudojant tamsias su kauliukais vyšnias ir jas apliejant kiaušinių, pieno/grietinėlės skysta tešla. Patiekiamas šiltas, kad sušildytų kiekvieno gomurį ir apibarstytas cukraus pudros kerais... Dabar clafoutis gaminami su įvairiais vaisiais, jų deriniais (kažin, ar nedarkome tradicijos jį vadindami clafoutis), priklausomai nuo sezono, o gal netgi šaldiklio turinio - ką saugom toje gėrybių slėptuvėje atvejams, kai dar nėra šviežių sezoninių vaisių...

Seniai norėjau išsikepti šį desertą, nes iš tiesų ingredientų daugmaž namie gali rasti visada, išskyrus uogas... Todėl sekmadienio vėlyviesiems pusryčiams paruošti traukiu šaldytų braškių indelį, jas smulkinu peiliu ir maišau tešlą... Kepsiu sveiką desertą...

Susiraskit (4 porcijoms):
adaptuota pagal: Chicken-tender, Glutenfreeday
1 1/2 puodelio smulkintų gabaliukais braškių (tiks visokios saldesnės uogos tiek šviežios, tiek šaldytos)
2 v.š. kokoso drožlių arba smulkintų migdolų riešutų/migdolų plokštelių
3 kiaušiniai
2/3 (150 ml) puodelio pieno
1/2 puodelio natūralaus jogurto arba grietinėlės (labai riebios nereikia)
keli lašai migdolų esencijos
1/2 puodelio įprastų miltų/speltos miltų/riešutų miltų/ryžių miltų/sojos miltų (pasirinktinai; naudojau sojos miltus)
1/4 puodelio skysto medaus/nerafinuoto rudojo cukraus (naudojau 2 a.š. natūralaus Stevia ekstrakto)




1. Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruošiam 4 keramikinius/stiklinius (tinkamus kepti orkaitėje) indelius arba kepimo formą. Patepam riebalais (netepiau indelių).
2. Indelių dugną išklojam uogomis, pabarstom kokoso drožlėm arba smulkintais migdolų riešutais.
3. Kiaušinius, pieną, jogurtą, medų/cukrų/Stevia, migdolų esenciją, miltus išplakam iki vientisos skystos tešlos. Tešla tikrai skysta, taip ir turi būti.
4. Tešlą pilam į indelius/kepimo formą.
5. Dedam į orkaitę ir kepam apie 35-45 minutes. Tikrinam, ar iškepė mediniu pagaliuku  ištrauktas jis turi būti sausas. Vadinas clafoutis iškepė. Paliekam 10-iai minučių orkaitėje vėsti, kol užverda arbata.. Traukiam iš orkaitės, pabarstom cukraus pudra ir skanaujam kabindami šaukšteliais.


Kaip sakoma 'I died a little bit when I first tasted it' mmm...

P.S. o namai kvepėjo... dyyydeliu pyragu.... Palikau vėsti orkaitėje valandą - nepatariu, truputį krašteliai apdžiūvo dėl to, bet skonis... Mr.P. pripažino! - SKANU sakė (PATS savo iniciatyva:)).
Toliau svajoju saulėtais ir šiltais rytais vaikščioti siauromis gatvelėmis... grožėtis pakabintais gėlių vazonais, gesinamais žibintais, kliudyti kojas už išsikišusių gatvių plytelių, o pavargus prisėst jaukioje kavinukėje ir gerti rytinę kavą .. mažoje Paryžiaus gatvelėje... kur keliama nuo galvos skrybėle sveikina tave praeinantis džentelmenas... gražu tiesa? 


Recipe in English

Strawberry Clafoutis

You will need for 4 serves:
1 1/2 cup chopped strawberry pieces (suit all sorts of sweet berries fresh or frozen)
2 tablespoons shredded coconut or chopped nuts: almonds/almond chips
3 eggs
2/3 (150 ml) cup milk
1/2 cup natural yoghurt or cream 
a few drops of almond essence
1/2 cup of regular flour/ spelt flour/ ground nuts (also called nut flour, nut meal or nut powder)/ rice flour/ soy flour (choose your prefered kind of flour; I used soy flour)
1/4 cup liquid honey/ brown unrefined sugar (I used 2 teaspoons of natural stevia extract)

1. Heat the oven to 180 Celcium degrees. Prepare 4 ceramic or glass (suitable for baking in oven) baking dishes or a springform. Grease baking dishes with a little bit of oil (I did not do that and it did not stick).
2. Put the layer of berries into the baking dishes, sprinkle with coconut or chopped nuts.

3. Put eggs, milk, yogurt, honey/ sugar/ stevia, almond essence, flour and whisk everything until smooth batter. The dough is really thin, so it should be.
4. Pout the batter into baking dishes.

5. Place the filled dishes in oven and cook for 35-45 minutes. Check the clafoutis with wooden stick - it has come out dry and then it means clafoutis is baked. Turn off the oven and leave the clafoutis in it for about 10 minutes and prepare the coffee or tea for yourself. Take incredibly simple clafoutis from the oven, sprinkle with icing sugar and enjoy!



 

No comments:

Post a Comment