2012-06-11

Avinžirnių miltų ir sezamų krekeriai

Reikia krekerių prie maisto ir gėrimų fiestoje nusipirktų pikantiškų padažų (angl. chutney). Reikia, tai reikia. Bus. Pakramtyti visi mėgstam, o aš šiaušiuos, jei kramtoma parduotuvine chemija. Dar reikėjo ir 'Must Do' sąrašiuką apmažinti bei sunaudoti užsilikusius avinžirnių miltus. Numaniau, kad laukia smagus užsiėmimas, bet rezultatas iš viso pakirto skonio receptorius. Avinžirniai tebestebina savo nežirnišku universalumu, o ypač ta savybė, kad iš jų ar jų miltų iškepus kažką, nesuprasi, kad tai žirnių giminė. Maistinga, naudinga, sveika, tad pasiraitojau rankoves, ir sumaišiau kelis ingredientus.



Nemažai skardai krekerių susirandam:
pagal Anjas Food 4 thought
2 puodeliai (puodelis 235 ml) avinžirnių miltų, persijotų
2 v.š. sezamo sėklų
1/4 a.š. druskos
2 v.š. aliejaus
2 v.š. smulkintų žalumynų: česnako, svogūnų laiškų
1 a.š. džiovinto čiobrelio (tinka ir šviežias)
1/4 puodelio (60 ml) vandens


Visus ingredientus sumaišiau dubenyje, kol maišėsi. Tada tešlą minkiau rankomis. Suformavau tešlos kamuolį ir palikau 10 minučių pabrinkti miltams. Jei minkant, tešla per skysta, įberkite truputį miltų, jei per kieta - truputį vandens.
Tešlos kamuolį padalinau į dvi dalis.
Kočiojame vieną tešlos dalį tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iki 3-4 mm plonumo, arba kol kočiojas, nes tešla kiek kitokia nei įprasta, ir sunkoka kočiot. Nuplėšiam viršutinį kepimo popieriaus lakštą ir iškočiotą tešlą supjaustom norimo dydžio ir formos krekeriais. Tą patį padarom su antruoju tešlos kamuoliu. Subadom šakute supjaustytus krekerius, kad kepant neišsipūstų pūslelės.
Kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 15-20 minučių, arba, kol paruduoja krekerių krašteliai. Iškeptus traukiame iš orkaitės ir sulaužom per įpjovimo linijas.


P.S. Labai patarčiau naudoti gerą kepimo popierių arba turėti daugkartinio naudojimo nelimpančią kepimo plėvelę (net nežinau tiksliai kaip vadinas). Man teko laimė pamirkyti krekerius vandeny, kad galėčiau lengvai nuplėšti kepimo popierių. Rezultatui nepakenkė, tik išbandė mano kantrybę...


P.S. Krekerius laikyti atvirame indelyje, neuždengtus, nes kitaip jie suminkštės. Suminkštėjusius krekerius galima trumpam įdėti į įkaitintą orkaitę, kol apdžius.


Galimi įvairūs variantai, nebijokit fantazuot. Aš mėginsiu saldžius variantus - aptepti medaus ir cinamono mišiniu; medaus - kakavos - čili derinys. Vietoj žalumynų galima berti svogūno ir/ar česnako miltelius, granules. Kepti su aguonomis. Avinžirniai draugauja su saldumu, aštrumu, sūrumu.

Skanaus ir sveiko kramtymo!

2 comments:

  1. Ar galima pasigaminti avinzirniu miltus tiesiog sumalus juos blenderiu? Jei taip tai malti juos sausus? nes ismirkinus kose butu.. ar nieko neatsitiktu blenderiui? nes mano instrukcijoje parasyta, jog butinai reikia ipilti siek tiek vandens kai ka nors mali.

    ReplyDelete
  2. Anonymous, taip tai įmanoma miltus pasidaryti, malant sausus avinžirnius. Deja, pati su savo blenderiu bijočiau rizikuoti.. Jie atrodo kieti vis tik. Man rodos geriausiai sumaltų juos tos kokteilinės, o blenderį lengva perdeginti galima.. Dar variantas: kavamalė... bet vėlgi.. Čia nuoroda šiokia tokia, gal pravers: http://blog.homemade-baby-food-recipes.com/how-to-make-chickpea-flour-at-home/

    ReplyDelete