2012-07-30

Žemės riešutų užtepėlė aka pesto

Kurią dieną užmerkiau saulėgrąžas, kinvos sėklas ir žemės riešutus mirkti, brinkti, kad sudygtų (išskyrus riešutus). Daiginu... o riešutus sunaudojau užtepėlei - viens du ir užtepėlė paruošta.

Kodėl riešutus mirkyti reikia?
Pirmiausia, žemės riešutai nėra riešutai, tai ankštinis augalas. O ką darom su pupelėm, žirniais? Mirkom vandeny. Mirkyti reikia, kad lengviau mūsų skrandžiai galėtų virškinti riešutuose, ankštiniuose esančius fermentus slopinančias dalelytes (angl. enzyme inhibitors), be to, suaktyvėja riešutuose esantys vitaminai ir jų pasisavinimas tampa lengvesnis, bei mirkymo metu skaidosi šiose kultūrose esančios rūgštys (angl. phytic acid), kurios slopina virškinimą bei mineralų savinimąsi. Sudėtinga skamba? Tada paklausiu taip: pamenat vaikystėje sakydavo, neprisikirsk riešutų - sustos skrandis? Arba suvalgę/padauginę riešutų pajaučiat, kad apsunko skrandukas kažkol r griebiatės Mezymo? Manau prisimins bet kuris kažką panašaus iš savo patirties :)

Tiesiog pamėginkit pamerkti bet kokius riešutus kambario temperatūroje minimum 8 valandoms (taigi per naktį) ir paskui mėgaukitės, paskrudinkit dėl traškesio, berkite į košę - bus trašku tikrai. O su žemės riešutais, išmirkę juos, įsitikinsite, kad jie pupelių giminės - pajausit žirnių skonį :)

Siūlau receptą be papildomai pilamo aliejaus (nereikia tiesiog jo čia), paprastą, skanų ir vasariškai žalią. O, kai karščiai (girdėjau, Lietuvoje šuntat :)), nesinori šilto maisto ir vis ieškomės šaltų užkandžių... Užtepėlė vasaros dienai!



~1 puodelis mirkytų (per naktį ar ilgau) žemės riešutų, be luobelės (luobelė nusilupa išmirkius) (kitais matais: dvi saujelės :))
sauja šviežių petražolių
sauja švežių bazilikų lapelių
30 gr. parmezano sūrio, ar "Džiugo", ar kito kietojo, o gal netgi žaliavalgiško sūrio
truputis druskos, pipirų
pusės citrinos sulčių
galima dėti česnako miltelių ar skiltelę šviežio česnako


Visus ingredientus sudedame į gilesnį dubenį (ar nuo silkės ar jogurto likusį kibirėlį :)) ir 'sublenderiuojame' iki vientisos masės. Paragaujam, gal kažko įdedam papildomai... ir skanaujam :)



P.S. vietoj sviesto, ant duoniukų ar rupios ruginės duonos riekėlės, salotų suktinukuose... naudojam kaip tik išmanom :) 


Gaivių dienų ir svaigulingo paskutinio vasaros mėnesio! Pasigėrėkit kombainais laukuose! 

No comments:

Post a Comment