2012-08-06

Vieno kąsnio užkandis su karštu humusu


Vieno kąsnio (canapé) užkandžiai nebūtinai turi svečiuotis ant mūsų stalų, kai tik turime svečių. Kodėl patogiu ir itin lengvu bei gardžiu skanėstu nepasimėgauti savaitgalio pietų metu ar pasiruošti po ilgos darbo dienos. Patiks, kas mėgsta daržoves: cukinijas, morkas, molūgius, pastarnokus, žiedinius, briuselio kopūstus ar brokolius...  Šias daržoves pakepame savo mėgstamu būdų orkaitėje, užbarstę mylimausių prieskonių (druska, pipirai, česnako milteliai, rūkyta paprika, kario milteliai, čiobrelis, rozmarinas..), apšlakstę gal netgi medumi bei sojos ar vorčesterio padažo...

Keptas daržoves skanu mirkyti į įvairias užtepėles. Siūlau itin lengvai paruošiamą užtepėlę-humusą iš  baltųjų pupelių (arba baltųjų karališkųjų) bei kelių skanėstų...


Nemažam indeliui humuso reikės: 

2 puodeliai virtų baltųjų pupelių (arba karališkųjų; angl. cannellini beans arba butter beans) arba avinžirnių
2 a.š. tahini (sezamų pastos) arba paprasčiausio nesaldinto riešutų sviesto
pusė citrinos sulčių
1 a.š. kumino sėklų
1 a.š. maltos kalendros
1-2 skiltelės česnako
dvi saujos špinatų lapų, smulkintų
30-50 gr. kietojo sūrio (Džiugas, parmezanas...) (nors tiks lydytas sūris - ne sūrio produktas), sutarkuotas arba pasmulkintas kubeliais
druskos, pipirų pagal skonį


Visus produktus, išskyrus smulkintus špinatus bei sūrį) sudedame į didesnį indą ir jungiame 'blenderį'. Malame visą masę, kol ji tampa vienalytė, be nesumaltų ankštinių. Į padažo masę dedame smulkintus špinatus ir pusę sūrio kiekio. Gerai išmaišome. Sudedame į stiklinį ar keramikinį orkaitės indą visą masę, užbarstome likusiu sūriu. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dedame indą su padažu-mirkalu į orkaitę ir kepame apie 20 minučių (neleidžiame apskrusti sūriui..arba leidžiame, jei mėgstate taip :)). Kartu galima kepti ir daržoves sudėtas ant kitos kepimo skardos.
Iškepusias daržoves puošiame šaukšteliu kabindami humusą ir dėdami pavyzdžiui, ant cukinijų skridinėlių...


Skanu, paprasta, daug ląstelienos, taigi sotu ;) 

No comments:

Post a Comment