2012-10-14

Naminiai duoniukai-trapučiai

Kramtyti visi mėgstam, ypač dabar tamsiais vakarais... Kai norisi kažkaip jaukiai įsisukti į minkštą užklotą, kojas papuošti mamytės megztomis vilnoninėmis kojinėmis.. Užsikaisti žolelių arbatos, prisidėti daug citrinos ir vis tik mėgautis tuo šiugždančiu lietumi už lango, ir, atrodytų, niekada neišauštančiomis dienomis... Tada krimst skanų kąsnį, nemandrų skoniaisi, nepričiustytą prieskonių..ir tada..... mmmmmmmm.... juk paprasti dalykai būna tokie geriii...ir vėl mmmmm.... 

Duoniukai- universalus dalykas turėti virtuvėje. Darykit sumuštinukus, canapé, ar traiuškinkit vienus, nes jie vieni... na tiesiog verti būti suvalgyti!



Paprasti avižiniai duoniukai:
pagal Golubka
2 puodeliai (puodelis 236 ml) avižinių dribsnių (tiks ir 5 grūdų dribsniai)
1/2 puodelio graikiškų riešutų (dėjau dalį žemės riešutų) (pasmulkintų virtuviniu kombainu, blenderiu ar kt. iki mažų gabaliukų)
1/3 puodelio linų sėklų (sėmenų)
truputis druskos ir 1 a.š. aliejaus
1 puodelis verdančio vandens





Dribsnius, smulkintus riešutus, linų sėklas, druską suberkite į dubenį. Užpilkite vandeniu ir gerai išmaišykite. Palikite pabrinkti. Galiausiai įpilkite aliejų ir paminkikyte tešlą. 
Ištieskite ant spintelės ar kito lygaus paviršiaus kepimo popieriaus lakštą. Dėkite tešlos kamuolį. Vandeniu sušlapinkite kočėlą ir iškočiokite tešlą iki 1/2 cm storumo lakšto ar ploniau, jei pavyks. Jei labai kibs tešla prie kočėlo, vis sudrėkinkite jį vandeniu, ar netgi aliejumi. 
Peiliu iškočiotą tešlą supjaustykite norimomis formelėmis. Duoniukus puoškite, gardinkite kuo tik norite: alyvuogėmis, pomidorais, saulėje džiovintais pomidorais, marinuotų agurkėlių skridinėliais, rūkyta paprika, kmynais, česnako milteliais, pipirais.. Uždėję priedus ant tešlos, atsargiai pervažiuokite kočėlu vėl, kad truputį skanumynus įspaustumėte į tešlą. 
Kepkite 180-190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-45 min. (priklausomai nuo orkaitės ir kaip plonai iškočiojote tešlą). Jei pradėtų paviršius ruduoti per stipriai, pridenkite kepimo popieriumi ar kepimo folijos lakštu. 




 P.S. duoniukus laikykite sandarioje dėželėje sausoje vietoje. Manau būtų puiku juos ir paskrudinti, norint šiltesnio kąsnio bei to skanaus skrudinimo kvapo.. mmmm..... 
Ypač tiks visokie bepieniai (angl. non dairy) augaliniai padažiukai, humusai... Iškepus be daržovių ant viršaus, skaninkite medumi ir avokadu, tepkite naminę uogienę... 


Skanaus!

6 comments:

  1. aaa! labai labai :) tobulai-keistai-paprasta :)

    ReplyDelete
  2. Kaip gražiai atrodo :) Taip ir įsivaizduoju Indrutę su šiltu dekučiu, arbatos puoduku ir knyga sėdinčią supame krėsle, skaitančią knygą ir besimėgaujančią trapučiais :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaip bobutę :) akinius ant nosies pasitaisančią viduriniu pirštu :D su katinu ant kelėnų :D

      Delete
  3. Labai skanu!
    tik man gal kiek per trapūs.. gal per plonai iškočiojau? hm.. o gal dėl to, kad sėlenos nesmulkintos buvo?
    bet kokiu atveju skoniui 10 balų!

    R.

    ReplyDelete
  4. R, kaip smagu, kad patiko :) Dėl trapumo manau plonumas kaltas buvo, nes man su jais bėda tik buvo, kad prilipo truputėlį mat kepimo popierius prastesnis buvo..

    ReplyDelete