2012-04-29

Braškių clafoutis

Skamba prancūziškai ir nepažįstamai? Gal ir taip, bet už tai pagaminti paprasta, o ant stalo gardžiuosis švelnaus skonio, tirpstantis burnoje, toks .. lengvas tarsi pudingas, bet ne pudingas... ir ne blynas... tiesiog clafoutis.



Clafoutis - Prancūzijos desertas, gaminamas tradiciškai naudojant tamsias su kauliukais vyšnias ir jas apliejant kiaušinių, pieno/grietinėlės skysta tešla. Patiekiamas šiltas, kad sušildytų kiekvieno gomurį ir apibarstytas cukraus pudros kerais... Dabar clafoutis gaminami su įvairiais vaisiais, jų deriniais (kažin, ar nedarkome tradicijos jį vadindami clafoutis), priklausomai nuo sezono, o gal netgi šaldiklio turinio - ką saugom toje gėrybių slėptuvėje atvejams, kai dar nėra šviežių sezoninių vaisių...

Seniai norėjau išsikepti šį desertą, nes iš tiesų ingredientų daugmaž namie gali rasti visada, išskyrus uogas... Todėl sekmadienio vėlyviesiems pusryčiams paruošti traukiu šaldytų braškių indelį, jas smulkinu peiliu ir maišau tešlą... Kepsiu sveiką desertą...

Susiraskit (4 porcijoms):
adaptuota pagal: Chicken-tender, Glutenfreeday
1 1/2 puodelio smulkintų gabaliukais braškių (tiks visokios saldesnės uogos tiek šviežios, tiek šaldytos)
2 v.š. kokoso drožlių arba smulkintų migdolų riešutų/migdolų plokštelių
3 kiaušiniai
2/3 (150 ml) puodelio pieno
1/2 puodelio natūralaus jogurto arba grietinėlės (labai riebios nereikia)
keli lašai migdolų esencijos
1/2 puodelio įprastų miltų/speltos miltų/riešutų miltų/ryžių miltų/sojos miltų (pasirinktinai; naudojau sojos miltus)
1/4 puodelio skysto medaus/nerafinuoto rudojo cukraus (naudojau 2 a.š. natūralaus Stevia ekstrakto)




1. Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruošiam 4 keramikinius/stiklinius (tinkamus kepti orkaitėje) indelius arba kepimo formą. Patepam riebalais (netepiau indelių).
2. Indelių dugną išklojam uogomis, pabarstom kokoso drožlėm arba smulkintais migdolų riešutais.
3. Kiaušinius, pieną, jogurtą, medų/cukrų/Stevia, migdolų esenciją, miltus išplakam iki vientisos skystos tešlos. Tešla tikrai skysta, taip ir turi būti.
4. Tešlą pilam į indelius/kepimo formą.
5. Dedam į orkaitę ir kepam apie 35-45 minutes. Tikrinam, ar iškepė mediniu pagaliuku  ištrauktas jis turi būti sausas. Vadinas clafoutis iškepė. Paliekam 10-iai minučių orkaitėje vėsti, kol užverda arbata.. Traukiam iš orkaitės, pabarstom cukraus pudra ir skanaujam kabindami šaukšteliais.


Kaip sakoma 'I died a little bit when I first tasted it' mmm...

P.S. o namai kvepėjo... dyyydeliu pyragu.... Palikau vėsti orkaitėje valandą - nepatariu, truputį krašteliai apdžiūvo dėl to, bet skonis... Mr.P. pripažino! - SKANU sakė (PATS savo iniciatyva:)).
Toliau svajoju saulėtais ir šiltais rytais vaikščioti siauromis gatvelėmis... grožėtis pakabintais gėlių vazonais, gesinamais žibintais, kliudyti kojas už išsikišusių gatvių plytelių, o pavargus prisėst jaukioje kavinukėje ir gerti rytinę kavą .. mažoje Paryžiaus gatvelėje... kur keliama nuo galvos skrybėle sveikina tave praeinantis džentelmenas... gražu tiesa? 


Recipe in English

Strawberry Clafoutis

You will need for 4 serves:
1 1/2 cup chopped strawberry pieces (suit all sorts of sweet berries fresh or frozen)
2 tablespoons shredded coconut or chopped nuts: almonds/almond chips
3 eggs
2/3 (150 ml) cup milk
1/2 cup natural yoghurt or cream 
a few drops of almond essence
1/2 cup of regular flour/ spelt flour/ ground nuts (also called nut flour, nut meal or nut powder)/ rice flour/ soy flour (choose your prefered kind of flour; I used soy flour)
1/4 cup liquid honey/ brown unrefined sugar (I used 2 teaspoons of natural stevia extract)

1. Heat the oven to 180 Celcium degrees. Prepare 4 ceramic or glass (suitable for baking in oven) baking dishes or a springform. Grease baking dishes with a little bit of oil (I did not do that and it did not stick).
2. Put the layer of berries into the baking dishes, sprinkle with coconut or chopped nuts.

3. Put eggs, milk, yogurt, honey/ sugar/ stevia, almond essence, flour and whisk everything until smooth batter. The dough is really thin, so it should be.
4. Pout the batter into baking dishes.

5. Place the filled dishes in oven and cook for 35-45 minutes. Check the clafoutis with wooden stick - it has come out dry and then it means clafoutis is baked. Turn off the oven and leave the clafoutis in it for about 10 minutes and prepare the coffee or tea for yourself. Take incredibly simple clafoutis from the oven, sprinkle with icing sugar and enjoy!



 

2012-04-27

Saldūs pastarnokų keksiukai

Juokingas tas pavadinimas pastarnokas (angl. parsnip). Galėtų būti saldžioji morka-baltoji morka-pikantiška morka, salierinė morka ar panašiai. Šakninės daržovės yra skanus versatilus žemės gėris. Populiaru į saldumynus dėti morkas (o jos labaiiii dera desertuose!), burokėlius (dar nemėginau..), o užtikus, kad pastarnokai ir naudojami desertiniuose kepiniuose, iškart ėmiaus darbo - namie pūpsojo apvytę pastarnokai, nesulaukę savo eilės pavirsti sriuba...

Originaliame recepte siūloma kepti duonelę-keksą, bet aš dariau keksiukus-patogu neštis į darbą, nereikia pjaustyti ir trupinti... Bet numanau, kad duonelę iškepsiu kada.



18 mini keksiukų (arba vienam keksui-duonelei) naudojau:
adaptuota pagal Scandifoodie
1 puodelis maltų riešutų (sudėty: migdolai, graikiški ir žemės riešutai)
1 puodelis sojos miltų (originale naudojama vien tik migdolų miltai)
3 kiaušiniai
1 a.š. kepimo sodos
1/2 puodelio natūralaus jogurto ir 2 v.š. linų sėmenų (būtų puiku sumalti kavamale)
30 ml neutralaus skonio aliejaus (naudojau graikinių riešutų sviestą - nesiūlau - duoda kartumo!, geriau žemės riešutų sviestas ar tahini pasta)
1 1/2 puodelio tarkuotų smulkiai pastarnokų
1 a.š. cinamono, truputis druskos
siūlau įpilti skysto medaus apie 2-3 v.š. (arba 1 a.š. Stevia ekstrakto)




1. Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruošiam keksiukų formeles arba kekso formą.
2. Inde sumaišom miltus, kepimo sodą, cinamoną, druską, linų sėklas.
3. Atskirame inde išplakame kiaušinius, natūralų jogurtą, aliejų, skystą medų. Sudedam tarkuotus pastarnokus. Visą masę supilame į sausus ingredientus. Gerai išmaišome.
4. Dedame tešlą į kekso formą arba į keksiukų formeles.
5. Kepame apie 20-30 minučių, patikriname mediniu pagaliuku-jis turi būti sausas, ištraukus iš kepinio. Atvėsiname orkaitėje.



Pastabėjimai: Keksiukai purūs, drėgni, graikiškų riešutų pastos kartumo nesijaučia. Lengvi ir neužkemšantys skrandžio, puikus užkandis! Neišsigąskit 'Daržovė derserte' stereotipo. Nemėgstat daržovių? Panaudokit jas kitokiuose pavidalais, pvz. desertuose - tai puikus būdas organizmą papildyti tik daržovėse esančiomis naudingosiomis medžiagomis, mineralais ir vitaminais, be to, pastarnokus galite pakeisti morkomis. O iš tikrųjų net neįtartumėte, kad keksiukuose dėta kažkokia daržovė... Saldu gardu kaip du medu!

Avižiniai sausainiai Australijos garbei

Ryte tradiciškai vartydama maisto blog'us užmačiau žodį ANZAC sausainių pavadinime, bet nežiūrėjau... Vėliau Asta iš Villa Alps (gyvenanti Australijoj) savo Facebook puslapyje paminėjo, kad ANZAC tai įsimintina Australijos diena, kai pagerbiami karo didvyriai. Panaršiau internete ir sužinojau, kad sausainiai susiję su tuo reikalu taip: sausainius, kepamus iš avižinių dribsnių, kokoso, miltų, sviesto, sirupo, sodos ir verdančio vandens, kepdavo kareivių žmonos ir siųsdavo jiems į užsienį. Tokie sausainiai puikiai ištverdavo transportavimą. Graži tradicija, tiesa? Šaunios žmonos, draugės...



Iš tiesų sausainiai primena tradicinius avižinių dribsnių sausainius, kepamus visam pasauly: vieni sumala smulkiai dribsnius, kiti nemala, prideda įvairių priedų, sulipina masę medumi, cukrumi, bananais, ir t.t. Bet jie tokie traškūs, bet nesausi, o tokie net šiek tiek sultingi..

Receptą radau Australijos virtuvės šefės Teresos puikiojesvetainėje, šiek tiek pakeičiau receptą pagal save (retai kada nekeičiu :))

Mums reikės nemažam kiekiui sausainių (priklausys kokius formuosit):
1 puodelis (235 ml) avižinių dribsnių (angl. rolled oats)
1 puodelis migdolų
1 puodelis kokoso drožlių
1/4 - 1/2 puodelio natūralaus jogurto
sauja džiovintų abrikosų, supjaustytų smulkiau
2 v.š. vandens
2 a.š. kepimo miltelių
pyliau 2 a.š. Stevia ekstrakto (natūralus saldiklis), siūlau dėti 2 v.š. tirpinto medaus (arba daugiau)
1 a.š. vanilės ekstrakto


1. Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklojam kepimo popieriumi.
2. Į virtuvinį kombainą suberiam dribsnius ir migdolus. Kelis kartus pamalm, bet ne iki visisškų miltų. Man liko ir sveikų migdolų po malimo. Skoniui nepakenks!
3. Į maltus dribsnius ir migdolus suberiam kokoso drožles, kepimo miltelius, smulkintus abrikosus, supilam vandenį, medų/Stevia, jogurtą, vanilę. Viską išmaišom. Pas mane sausainių masė buvo rupi, o kad skani.... kaip visada turiu pusę nukabinti dar nekeptos...
4. Šaukšteliu kabinam sausainių masės į saują, suspaudžiam gumulėlį, truputį paplojam, ir dedam ant kepimo skardos. Jei byra, truputį paspaudžiam blynelį. Taip padarom su visa tešla. Dedam kepti.
5. Kepam apie 20-30 minučių, kol gražiai parunda krašteliai. Vėsiname orkaitėje, ją išjungę.
6. Kai atvėsta, skanaujam.


 
Pastebėjimai: kokosas suteikia drėgnumo, džiovinti abrikosai- saldumo, avižų dribsniai netampa sausi ir neįkandami, tad sausainukai lengvai kramtysis ir kitą dieną. Skanu ir naudinga būtų įberti linų sėklyčių. Beje, sausainiai patvarūs ir transportavimui labai tinkami, tad vykdami į svečius šį skanėstą galite puikiausiai nusivežti. Neveltui kareivių žmonos žinojo, ką daro/kepa.. :)




2012-04-23

Lašišos paštetas su apelsinu ir rikota


Žuviškus paštetus, užtepėles, padažiukus labai mėgstu, ir nėra sunku pagaminti, o įdėjus įvairių tam tikrų priedų, paštetas įgauna netgi prabangių skonių. Šį užtepą užmačiau Žaidimų aikštelės nuorodoje, ir įtraukiau į 'Must do' sąrašą. Tikrai vertas dėmesio, pastangų nereikalaujantis patiekaliukas, kuris pakylės Jūsų pusryčius ar užkandžių metą į nekasdieninį lygį.



Dubenėliui pašteto sunaudojau:
1 (250 gr.) indelis ricotta sūrio (originale tepamasis sūrelis)
120 gr. rūkytos lašišos gabaliukų
1 apelsino žievelė, nutarkuota burokine tarka
pusės citrinos žievelė
pusės citrinos sulčių
juodųjų pipirų pagal skonį
prieskoninių žalumynų: krapų, svogūnų laiškų, petražolių


Visus ingredientus sudedame į gilesnį indą ir sublenderiuojame. Į molinį dubenėlį įtiesiame maistinės plėvelės, beriame ant jos smulkintas žoleles, šaukštu sudedame lašišos pašteta, gražiai sulyginame paviršių. Uždengiame ir pastatome į šaldytuvą 6 valandoms arba per naktį stingti. Tiek neišlaukiau... užteko 4 valandų. Puikiai derėjo su juoda duona... Pasaka..  


Skanių nekasdieniškų akimirkų!

P.S. vietoj lašišos galima naudoti kitokią rūkytą žuvį

Įdaryti pievagrybiai su krabų mėsyte


Labai lengvas, paprastas ir sveikas užkandis - tinka valgyti tiek šiltas su šviežiom daržovėm ir grūdėtos duonos riekele, tiek šaltas. Kartais taip reikia turėti kažko prigaminto, kad praeinant būtų ką pagriebti ir suvalgyt.


Susirandam:
100 gr. krabų mėsos
apie 10 didelių pievagrybių
1 kiaušinis
1 svogūnas
2 marinuotos paprikos/arba 1-2 šviežia/-ios paprika/-os
šviežių petražolių, krapų, svogūnų laiškų
česnako miltelių, kario prieskonių




1. Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros.
2. Kol orkaitė kaista: išimam pievagrybių kotelius ir paskaptuojam pievagrybių galvas, kad būtų gilesnės.
3. Pakepinam svogūną, pievagrybių kotelius, nuo skaptavimo likusias dalis, papriką. Suberiam prieskonius.
4. Suverčiam pakepintus grybų kotukus į indą, įkulam kiaušinį ir išmaišom, sudedam krabų mėsytę. Vėl išmaišom.
5. Į pievagrybių galvutes šaukšteliu kraunam kepintos masės, statom į kepimo skardą, išklotą kepimo folija.
6. Kepam apie 25 minutes. Išbėgs skysčio kepant, taip ir turi būti.


Skanaujam iš karto, arba užkandžiaujam vėliau:)


Pasiūlymai: neturint krabų mėsos, dėkite rūkytą kumpį, rūkytą vištieną, ar vakarykščius vištienos likučius (angl. leftovers), rūkyto kumpio gabaliukus, varškę, sumaišytą su prieskoniais

2012-04-22

Šokoladiniai bananų ledai

Tikrai, ar skaičiavot, kiek trunkat, kol perskaitot parduotuvėse esančių ledų sudėtį? (jei skaitot..o vertėtų, bent naujų žodžių sužinotumėt :)) Jei namie turit bananų ir kakavos, tai trumpiausio ingredientų sąrašo ledus pasigaminsite patys. Sveikus, skanius, be jokių priedų...

Taigi taigi viskas paprasčiau nei paprasta...


Reikės:
4 bananų
2-3 v.š. kakavos miltelių (labiausiai tiktų 20-22 proc. riebumo, nes joje žymiai daugiau naudingų antioksidantų ir, beje, skonis tikro šokolado...) ar netgi tirpios kavos



Pasirinktinai (galit dėti įvairius priedus, arba nedėti visai; pateikiu pasiūlymų):
1-2 a.š. riešutų sviesto (migdolų, žemės riešutų, ...), tahini
pusė sunokusio avokado
vanilės, migdolų esencijos lašų
smulkintų riešutų, kokoso drožlių
uogienės (jos įdėjus į pačią masę, masę nevisiškai išmaišyti..kad liktų didesni kiekiai uogienės nepasklidusios leduose)
citrinos sulčių
kokosų pieno ar kremo, šiek tiek grietinėlės
šokolado gabaliukų
cinamono, meduolinių prieskonių
sirupai kavai
velnio lašai: brendis, likeris, kreminis likeris...
sportuojantys: baltymų miltelius padidinti baltymų kiekį deserte


1. bananus supjaustom riekelėm ir dedam į kamerą porai valandų, arba kol atsimenam..
2. Ištraukę bananus iš kameros, beriam kakavą, dedam riešutų sviestą ar kitus skystus priedus ir su blenderiu malam iki vientisos masės. Galim valgyti iš karto, arba sudėję birius priedus ir įmaišę į ledus, dedam atgal į kamerą, kol sustings. Tada galėsim darbuotis ledų šaukštais ir formuoti rutuliukus kaip ledainėse. Sušąla, traukiam ir skanaujam :)
3 punkto nėra, nes per daug paprasta :)


Nepersišaldykit!

2012-04-21

Prieskoninė bananų-morkų duonelė


Kažkodėl kai užplūsta prisiminimai, kartais išlenda tokie 'perliukai', kuriuos jau daug metų buvai pamiršęs. Smagu, kad išlenda tokie, vadinas Turi, Ką prisiminti, Buvo Gerai, Buvo Linksma, Buvo Vaikystė ir peštynės su broliu, Bet Buvo ir 'Gynyba' vienas už kitą prieš Mamą, kai 'parnešdavom' blogą pažymį. Buvom brolio ir sesės komanda. Ir esam. Tai ir papuolė prisiminti, kaip pirmą kartą Mama mus vaišino bananais. Nepavadinčiau to vaišinimu, nes mes su broliu kolektyviai bliooovėėmmm, kaip priešinomės tiems bananams... Nepatiko, neskanu, kas čia per daiktas!!! Muilas kaži koks... O Mamai pikta darės: juk bananai buvo brangu tais laikais (dabar tik bananais pigiau misti nei lietuvišką obuolį nusipirkti), retai jų rasi, o čia išsipestėję vaikai žviegia. Dabar bananai mūsų racione, bet vis tik esam tikri lietuviai, šveitę kaimiškus obuolius ir kaip pirmą, ir kaip antrą patiekalą, ir kaip desertus...
Bananai praskaidrina kasdienybę savo spalva, savo bekintančiu skoniu: pamėgink suvalgyt žalios spalvos bananą- net burną sutrauks, o suvalgyk tą tokį geltoną geltoną, su juodais taškiukais... net per saldu gali pasidaryt... Tokie bananai gėris bananų duonelėms kepti. Juk būna užsistovi keletas bananų virtuvėje? Tad puiki proga iškepti skanų desertą. O kadangi Škotijoje oras, nepaisant žalumos ir benuvystančių narcizų pievų, rudeniškas, nelepinantis šiluma, tad šilumą mėginam sukurti jaukiais kvapais: cinamonas, kardamonas, imbieras... Vos ne Kalėdos, a? :)


Reikės (tradicinei kekso-duonos formai):
adaptuota pagal RoostBlog ir QueenOfQuinoa
2 gerai prinokę bananai
2 kiaušiniai
2 puodeliai migdolų miltų (dėjau 1 puodelį migdolų, 1 puodelį sojos miltų)
1 1/2 a.š. kepimo miltelių
3/4 puodelio tarkuotų morkų
4 v.š. linų sėmenų (nebūtina)
4 v.š. saulėgrąžų branduolių
4-5 v.š. natūralaus jogurto
2 v.š. kviečių sėlenų (nebūtina)
1 a.š. cinamono
1 a.š. maltos imbiero šaknies
1 a.š. imbiero miltelių
1 a.š. meduolių prieskonių
1 a.š. aliejaus (naudojau graikinių riešutų aliejų; juo taip pat ištepiau kepimo popierių...)
5 datulės, pamirkytos karštame vandeny, supjaustytos
6 Stevia tabletės, trintos; arba 1/2 puodelio skysto medaus
žiupsnis druskos


1. Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardelę patepam riebalais, arba išklojam kepimo popieriumi (ištepiau kepimo popierių aliejumi dėl šventos ramybės - nesigailėjau).
2. Inde sumaišom sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius, saulėgrąžų branduolius, sėmenis, sėlenis (jei naudojams, prieskonius, druską.
3. Į indą, kuriame blenderiuosim, sukulam kiaušinius, sudedam jogurtą, medų/Stevia tabletes. Sublenderiuojam. Įpjaustom bananus norimo dydžio gabalėliais (aš sublenderiavau kartu su kiaušinių mase), susmulkinam mirkytas datules ir sudedam į masę taip pat.
4. Virtuviniu kombainuburokine tarka sumalam/sutarkuojam morkas.
5. Į sausus ingredientus supilam  kiaušinių masę, sudedam tarkuotas morkas. Gerai viską išmaišom. Tešla tirštoka.
6. Tešlą sukrečiam į kepimo formą ir kepam apie 40-60min. Po kokių 15 minučių kepimo uždengiau duonelę foliją, kad plutelė neskrustų ir nestorėtų. Kepimo pabaigoje tikriname mediniu pagaliuku - jį ištraukus jis turi būti sausas. Paliekam atvėsti orkaitėje.
7. Kaičiam arbatinį, plikom kavą/arbatą, riekiam bananų duonelės ir jaukiai įsitaisom vakarot ;)



P.S. vis kartojuos... duonelė kitą dieną dar skanesnė, tad verta palikti gabaliuką.. :)


Pastebėjimai:
- duonelė gali būti kepama su įprastiniais ar speltos miltais.
- Bananai labai dera su graikiniais riešutais, tad jų turint - negailėkit.
- duonelė nesausa
- galima kepti keksiukų formelėse ir bus puikūs keksiukai
 - jei nemėgstat prieskoninių kepinių, nedėkite prieskonių, o įpilkite arbatinį šaukštelį vanilės esencijos - turėsit gardžia vanile kvepiančia duonelę-pyragą..

2012-04-19

Tofu sūrio nekeptas šokoladinis pyragas

Riešutai, šokoladas, pyragas  kas gali būti geriau. Sveikame pyrage? Sunku patikėt? Būna pasitaiko. Tereikia kelių ingredientų ir skanus, pirštus laižyt verčiantis desertas puikuosis Jūsų lėkštėje. Eisit pakartot, pamatysit.
Pyragas bus minkštas, jei nenaudosit šokolado recepte. Aš nenaudojau, dėjau daugiau kakavos ir kokosų sviesto.

Susirandam (siūlau naudot formą mažesnio nei 20 cm skersmens):
pakuotę tofu sūrio (silken arba firm)
1/4 - 1/3 puodelio skysto medaus (reguliuotis saldumą - 1/3 puodelio buvo per saldu man)
1 a.š. vanilės esencijos, truputis druskos
2-3 v.š. tamsios kakavos (geriausia 20-22 proc. riebumo, bet tinka ir 'liesesnė' 10-12 proc.)
plytelė juodo nesaldaus šokolado (nebūtinai)
2-3 v.š. kokosų sviesto (jei nenaudojat šokolado)
1 puodelio riešutų (naudojau kokoso drožles, žemės riešutus, midgolus, kelis sūdytus anakardžius)
5 datulių, bent 15 minučių pamirkytos vandeny



1. Datules ir riešutus sumalam virtuviniu kombainu iki birios masės, ne visisiškų miltų.
2. Kepimo formą ar tortinę padengiam tolygiai riešutų-datulių mase, lengvai paspausdami pirštais.
3. Jei naudojam šokoladą, jį ištirpinam inde, kuris įstatytas į puodą su verdančiu vandeniu. Į skystą šokoladą sudedam tofu, įlašinam vanilės, beriam kakavą, druską, supilam tirpintą medų ir išmaišom (sublenderiuojam). Jei nenaudojam šokolado, viską tiesiog sumaišom inde (sublenderiuojam). 
4. Šokoladinę masę užpilam ant riešutų pado, paskleidžiam tolygiai, ir dedam į šaldytuvą porai valandų ar ilgesniam laikui.
5. Naudojant firm tofu, pyragas bus tvirtesnis, naudojant silken - bus kreminės konsistencijos.
6. Skanaujam, o likučius, jei liko, laikom šaldytuve.

Saldaus!

2012-04-17

Sveikuoliški kviečių sėlenų bananiniai keksiukai



Be didelių įžangų - bananai laaabai tinka keksiukams. Suteikia skonį, sunkumą, drėgnumą, saldumą, valgai ir negali sustoti. Sveika, negraužia sąžinė net ir naktį. Bananų saldumu pasidengia keksiukų viršus... Kitą dieną po kepimo jie dar skanesni, drėgnesni, lipniu viršumi.. Rekomenduoju!





9 ar daugiau keksiukų reikės:
3/4 puodelio sojų miltų (puodelis 235 ml)
1/2 puodelio kviečių sėlenų
3/4 puodelio kokoso miltų (maltos drožlės kavamalėj)
1 bananas
3 kiaušiniai
1/2 puodelio skysto medaus
3 v.š. natūralaus jogurto (tiktų bet koks)
4 v.š. pieno (arba padidinti jogurto kiekį iki 8 v.š.)
1 a.š. kepimo miltelių
2 v.š. skrudintų saulėgrąžų branduolių (nebūtinai, bet man norėjos, kad kažkas traškėtų tarp dantų)
1 a.š. vanilės esencijos, truputis druskos



1. Įkaiitinam orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
2. Kiaušinių baltymus atskiriam nuo trynių.
3. Viską, išskyrus kiaušinių baltymus, sumaišom dideliam inde ir sublenderiuojam.
4. Kiaušinių baltymus išplakam iki standžių putų su trupučiu druskos.
5. Keksiukų formeles užpildom 3/4 formelių tūrio ir kepam apie 20 min. Patikrinam mediniu pagaliuku - ištraukus jis turi būti švarus.



Man labai patiko - nesausi, bananiški, saldūs.

2012-04-15

Aviečių kokosinukai



Čia labai brangu pirkti uogas.. viskas supakuota po keleta uogelių permatomose dėžutėse... nekyla rankos pirkti net sezono metu... nes žinai, kad tų penkių uogyčių neužtenks net 'ant vieno danties'... Radus, tarkim, akcijinių, nusiperki lyg didžiausią turtą, ir svarbiausia nenori taip paprastai sušlamšti. Noris kažką pagaminti skanesnio, nekasdieniško, kaip kad ir pačios uogytės... Taip nutiko ir su avietėm... Tai ne kaime pas močiutę pakilus iš lovos lėkti nuraškyti per naktį prisirpusių aviečių; tikriausiai studentų skintos uogos, kurie uždarbiauja žemės ūky, o aš paskui užslaptintas uogeles traukiu iš šaldymo kameros (norėčiau turėti tikrai ne puodelį uogų joje...) Yra kaip yra. Džiaugiamės ir smulkiais mažais atradimais ir skoniais.
Šiandien virtuvėj karaliavo aviečių puodelis su kokosu. Keistas derinys? Visai ne. Ne pati sugalvojau idėją. Radau. Nustebino spalvos. Žinojau iškart- gaminsiu kadanors, kai aviečių rasiu. Laimė, radau.



Kepinys pavykęs be galo. Saldus, rūgštokas, gaivus, vasariškas, kokosinis taip pat... O mintimis aš jau tarp besibraižančių aviečių krūmų ir uogauju...

26 sausainiams sunaudojau:
2 puodeliai nesaldintų kokoso drožlių (pamaltų blenderyje arba virtuviniam kombaine)
1/4 puodelio maltų migdolų miltų (nebūtinai)
3 kiaušinių baltymai
2-3 a.š. vaisių cukraus (fruktozės) (arba 2/3 puodelio cukraus)
keli lašai migdolų esencijos
1 puodelis aviečių (mano buvo šaldytos, atšildytos karšto vandens vonelėje)
žiupsnis druskos






1. Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formą išklojam kepimo popieriumi.
2. Į virtuvinį kombainą suberiam kokoso drožles. Pamalam. Supilam kiaušinio baltymus, cukrų, migdolų esenciją, druską, avietes. Viską pamalam dar kelis apsisukimus, kol avietės susitrina. Aš viską maišiau dideliam inde, su šakute patrindama avietes, bet nevisiškai jas sutrindama.
3. Šaukšteliu kabinam kokosų masės ir formuojam  norimo dydžio sausainius, dedam ant kepimo skardos.
4. Kepam apie 20-30 minučių, kol viršus gražiai paskrunda. Paliekam atvėsti orkaitėje. Vėsdami sausainukai sutvirtėja, bet vidus išlieka sultingas.



Skanių vasariškų prisiminimų ir pasilepinkit!
p.s. sausainiai iškart buvo įvertinti vyriškos lyties atstovų:)

Špinatų keksiukai su džiovintom slyvom

Netikėjau, kad bus taip skanu, ir iš tokių paprasčiausių ingredientų. Špinatai, sojos miltai, kviečių sėlenos, truputis kokoso, džiovintos slyvos - viskas, kas gerai, naudinga, o rezultate pasirodo skonis. Keisčiausia, kad skonis primena netgi paprastą pigiausią parduotuvinį batoną. Sėlenos tikriausiai kaltos... Beje, sėlenos puiki organizmo 'šluota', špinatai ir puikiai šią funkciją atlieka, o visi kiti produktai sveikatos taip pat negadina.. netgi vidurnaktį sušlamštus porą, trejetą...ar... 
Pavasaris.. traukia žalia spalva... Vitaminai vis tik... sako akis ilsinant reikia žiūrėt į žalią spalvą... Gaivu...




18-ai keksiukų:
1 puodelis (235 ml) kviečių sėlenų (angl. wheat brans)
1 puodelis sojos miltų (galima keisti įprastais)
4 v.š. kokoso drožlių, truputį pamaltų blenderiu, ar kavamale (nebūtinai)
1 kiaušinis
1 puodelis natūralaus jogurto (dėjau 1/2 puodelio nat.jogurto ir 1/2 puodelio pieno)
2-3 a.š. vaisių cukraus (fruktozės) (arba 1/2 puodelio skysto medaus/cukraus)
vanilės lašų
2 a.š. kepimo miltelių
3-4 saujos špinatų lapų
10 džiovintų slyvų, nuplautų ir pasmulkintų




1. Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
2. Dubeny sudedam sausus produktus. Atskirai išplakam kiaušinį, jogurtą, vanilę, cukrų, špinatų lapus.
3. Supilam skystąją masę į miltų masę ir gerai išmaišom.
4. Sudedam džiovintas slyvas. Išmaišom. Paliekam pabrinkti 15 minučių.
5. Keksiukų formeles patepam riebalais arba išklojam keksiukų popierėliais.
6. Keksiukų formeles užpildom 3/4-adaliais.
7. Kepam apie 25 minutes, bet vis patikrinam mediniu pagaliuku - ištraukus jį, jis turi būti sausas. Paliekam vėsti 10 minučių išjungtoje orkaitėje.
8. Špinatų skonio nė su žiburiu nerasi, mat jie be specifinio skonio apskritai yra. O ko neėdėjus jų į desertus vien gaut papildomai vitaminų ir padidint suvartojamų daržovių kiekį per diena? :)


Apsivalgom!

p.s. sportuojantys, norėdami padidinti baltymų kiekį keksiuke, gali berti natūralių baltymų miltelių...skoniui nepakenks..

2012-04-13

Apelsininė grikių granola



O viskas prasidėjo taip. Kurį laiką vis kirbėjo mintis atnaujinti granolos gaminimą, bet tai vis būdavo prisikepi duonelių, keksiukų ir pusryčiai jau aiškūs, tad nejau stovės granola? Na ne. Tad vis ir nusikeldavo mintis į tolumas... Bet gavus naujienlaiškį iš Green Kitchen Stories apie daigintų grikių granolą iškart puoliau traukti dėžutę nuo kakavos, ant kurios užrašyta Mix Fix, ir kurioje pūpso supiltos grikių kruopos, ir ėmiaus darbo. Juk reik užmerkt grikius, o paskui daigint. Taip receptas sako. Perploviau atsakingai, vanduo liko švarutėlis (hmm, ko tie grikiai tokie dulkėti buvo.. ?) ir ką susirandam stiklainį nuo raugintų agurkų ir merkiam grikius. Jie greit išmirksta, vadinas daiginimui suruošiu jau šiandien. O tu šventa dvasia! Po kelių grikių perplovimų toptelėjo visai nedurna mintis, bet į ne kokio proto aštrumo galvą - grikiai juk kepinti, nebegyvi! kaip tu juos sudaiginsi, protuole! O juoko iš savęs iki ašarų... Bet nuo to mintis apie granolą nepabėgo. Granolai tinka absoliučiai viskas, vadinas ir mirkyti grikiai tiks. Ir tiko. Ir neįprastinė avižų granola, o grikinė.



Tad pasiraitojam rankoves ir kimbam į 5 minučių darbą (neskaitant kepimo). Tikrai darbas toks kaip tep lep. Nes mums tereikia:
1 puodelio grikių, išbrinkusių gausis apie 2 (mirkom apie valandą, ar per naktį... jie greit išbrinksta)
1/2 puodelio avižinių dribsnių/5 grūdų dribsnių
1/2 puodelio kviečių sėlenų (nebūtinai)
sauja kokoso drožlių
sauja saulėgrąžų branduolių ar kt. riešutų
sauja vandeny pamirkytų razinų/datulių (paskui jas susmulkinam) (nusiplauna tie bereikalingi cukrai..)
1 apelsinas
prieskoniai: 2 a.š. cinamono, 1 a.š. prieskonių meduoliams, truputukas druskos
1/2-2/3 puodelio skysto medaus



1. Pajungiam orkaitę įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros.
2. Nuplikom karštu vandeniu apelsiną, jį vandeny paliekam pabūti, vėliau nušveičiam kempinėle.
3. Nutarkuojam apelsino žievelę burokine tarka, išspaudžiam iš nutarkuoto apelsino sultis.
4. Dubeny sumaišom grikius (taip taip jie brinkinti, tai ir bus šlapi), naudojamus dribsnius, sėklas/riešutus, kokoso drožles, razinas/datules, apelsino žievelę, prieskonius, supilam apelsino sultis, skystą medų.
5. Viską išmaišom, kad tolygiai susimaišytų skoniai ir pasidengtų medumi.
6. Kepimo skardą išklojam kepimo popieriumi ir užpilam granolą ir paskleidžiam tolygiai. Dedam į orkaitę 20-iai minučių. Kepam ir prižiūrim, vis pamaišydami, kad tolygiai apskrustų. Pradžioje, viskas atrodo prilipę prie popieriaus dėl to, kad grikiai šlapi, bet kepant ilgiau viskas džiūna ir vėliau niekas nebebus prilipę ir puikiai maišysis. Aš perkepiau, tad grikiai kietoki patapo (valgosi vis tiek puikiai, galima jogurte pamirkyti truputį prieš valgant), todėl nesiūlau kepti ilgiau. Geriau po 20 minučių palikti granolą atvėsti pradaroje orkaitėje. Razinos išsipučia ir paskrunda, tad kas taip nemėgsta, gali razinas dėti į jau iškeptą granolą.
7. Valgom su jogurtu, varške, sultimis ar tiesiog iš veiklos neturėjimo atsidarom granolos indą ir 'vagiam' visas saulėgrąžas ar apskrudusias razinas:)




Pasiūlymai: labai tiktų juodo šokolado gabaliukai ...apelsinas ir šokoladas juk dera... tad smulkintą šokoladą suberti į atvėsusią granolą. Šokolado mintį pakišo Eglė.


Skanių pusryčių!

2012-04-10

Tradicinė prancūziška Socca su svogūnais ir cukinija

Avinžirniai puikus baltymų ir angliavandenių šaltinis. Iš tiesų, kur aš nesu tik naudojus ir naudoju avinžirnius ir jų miltus: ir pyraguose, apkepuose, sausainiuose, užtepuose (pikantiškuose, šaldžiuose), o dar laukia išmėginti skrudinti avinžirniai su medumi ir cinamonu...  Labai universalus dalykas ir skonis nei pupelių, nei žirnių, tiesiog kitoks, ir žymiai skanesnis. S, ar pameni, kai viešėjai pas mane Škotijoj, ir kaip mes ant grindų sėdėdamos kabinom šakutėm saldųjį avinžirnių apkepą? Sakei, kad tikrai gėris buvo :)



O šiandien mūsų virtuvėje ir ant pietų stalo avinžirnių miltų blynas. Receptas tiek paprastas, kad net keista, kad gali būti taip skanu. Beje, ir sveika! Socca kilmė sakoma yra Prancūzija, Nicos regionas. Ir dabar gatvėse pardavinėja tradicines Soccas - nebuvau, nemačiau, tik skaičiau... Receptų gausybė internete: visų mylimas David Lebovitz dalinas receptu, bet dar turiu tokį tinklapį, kuriame gausybė Socca variacijų - sesutės dvynukės iš Amerikos.



Susirandam:
už svogūnų ir cukinijos idėją ačiū Neeta
2 puodelius (puodelis 235 ml) avinžirnių miltų
2 1/4 puodelio vandens
2 v.š. alyvuogių aliejaus
druskos, daug juodųjų pipirų, džiovintų žalumynų: čiobrelių, petražolių, Provanso žolelių
pusė raudonojo svogūno
maža cukinija, pjaustyta griežinėliais


1. Pakepinam pusžiedžiais pjaustytą svogūną, kol gražiai parus.
2. Dubeny sumaišom miltus, vandenį, prieskonius, kad neliktų miltų gumuliukų.
3. Suberiam kepintus svogūnus. Išmaišom. Tešlos konsistencija gaunasi panašiai, kaip kad lietiniams blynams. Pasūdom pagal skonį.
4. Paliekam tešlą 20-30-iai minučių, per tą laiką išbrinks miltai. Neišsigąskit, jei palaižius tešlą, jausis laaabaii žirniškas skonis. Iškepus jo neliks ;)
5. Supjaustom cukiniją griežinėliais.
6. Pasigaminam šviežių daržovių salotas, kokias mėgstam. Išgeriam arbatos, ar išsiplaunam indus, grindis etc.
7. Įkaitinam orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir užpilame tešlą. Apdėliojame cukinijos griežinėliais. Mano forma 35x25 cm. Blyno storis apie 0,5 cm.
8. Kepame apie 20-25 minutes, arba kol pjaunant peilis liks švarus. Iškepusi Socca nėra puri kaip biskvitas.
9. Pjaustome, dedame į lėkštę ir valgome su salotom.
10. Skonis: visai nežirniškas. Neapsunkina skrandžio.



Pasiūlymai:
- Socca galima kepti ir saldžią, įdėjus cukraus/medaus, apibarsčius cinamonu, valgyt apdėliojus bananų griežinėliais ir užtepus riešutų sviesto. Į saldžią tešlą įbėrus kakavos miltelių, bus šokoladinė Socca.
- Daržoves galima dėti įvairiausias.
- Tai superinis pagrindas vietoj įprasto picos papločio: iškepam pagrindą, tepam pomidorų padažo, dedam kumpį, tarkuojam sūrį ir vėl trumpam, kol sūris išsilydys, pašaunam į orkaitę.
- Iš tešlos galima kepti lietinius blynus, o jei dar įmaišius špinatų lapų... mmm žali lietiniai, į kuriuos dedam įdarą, ką fantazija sukuria...
- Supjausčius gabaliukais, puikus maistas neštis į darbą pietums, iškyloms, vakarėliams.




Genialumas paprastume, tad skanių prancūziškų pojūčių!