2012-05-31

'Irish Soda Bread' sausainiai

Pamačiau receptą, patiko, dalinuos. Nebėra jau jų. Antrą kartą kepsiu. Būtinai. Gal ir dabar pat. Formuosiu tik dailius sausainius, o jie iškepę taps bandelėmis. Jas pjausiu pusiau, tepsiu rabarbarų-bananų uogienės ir skanausiu. Labai patiko kymų ir razinų derinys. Kmynai suteikia na tokį duoniškumo skonį - skanauji ir nesupranti, ar duoną valgai, ar sausainį. Razinos duoda saldumo, o jų įbėrus daugiau, nereiktų net medaus dėti. Skaniai susivalgo: viršus traškus, vidus drėgnas. Pagal originalų receptą turėjo išeiti 6-7 sausainiai... Melavo.. Iškepė grublėtų didokų 13-a sausainių, primenančių parduotuvinius rock'sus, tik ne tokie trapūs ir 'smėliški'... Eh, kmynai taip papuošė skonį.. Rekomenduoju labai labai.


13 arba daugiau, jei formuosit mažesnius, sausainių sunaudojau:
2 puodeliai maltų riešutų miltų*
1 puodelis sojos miltų*
1,5 a.š. kepimo sodos
0,5 a.š. kepimo miltelių
2/3 puodelio razinų (nuplaukit prieš vartojimą)
2 v.š. kmynų sėklų
2 kiaušiniai
1/4 puodelio pasukų/kefyro/natūralaus jogurto/rūgpienio*
2 v.š. skysto medaus/natūralaus Stevia saldiklio/nerafinuoto cukraus
truputis druskos



1. Truputį druskos išplakam kartu su kiaušiniais ir pasukom (ar kt. rūgščiu produktu, kurį naudojat).
2. Miltus, sodą, kepimo miltelius, kmynus, razinas, medų sumaišom inde.
3. Supilam kiaušinių masę į sausų produktų masę ir gerai viską išmaišom. Tešla gaunasi tokia, kurią galima krėsti į kepimo formą šaukštu.
4. Šaukštu ar šaukšteliu krečiame, ar suformavę rankomis į dailias bandeles dedame, ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių.


* galima naudoti įprastus miltus: kvietinius, Speltos, arba nuo migdolų pieno gaminimo likusius maltus migdolus (puikūs būdas išnaudot migdolus visapusiškai, o migdolų pienas labai sveika ir namie gamintis nėra brangu! tuo labiau kai nuo pieno gamybos lieka migdolų masės, kurią panaudoti yra apstu būdų). Naudojant įprastus ar Speltos miltus, sumaišykite visus ingredientus ir tik tada berkite miltus: pradėkite nuo 2 puodelių (iš viso) miltų, jei matysit, kad trūksta įberkite daugiau. Masė turi būti kabinama šaukštu ir krečiama į skardą.


Skanaus! Einu kepti antrą partiją... bandelių pavidalu..

2012-05-29

Baltyminiai sausainiai iš avinžirnių

Dviejų kąsnių, puikiai tinkantys prie arbatos puodelio, užkandžiams arba pusryčiams. Apelsino žievelė gerai įsipaišo į sausainius, o jei turite juodojo šokolado gabaliukų - drąsiai įberkite.


18 sausainukų sunaudojau: 
2 puodeliai virtų avinžirnių
žievelės, nutarkuotos nuo pusė apelsino
1 apelsino sultys
1 kaušelis baltymų miltelių (sportuojantiems)
5-6 v.š. riešutų sviesto (naudojau žemės riešutų)
keli lašiukai vanilės arba romo esencijos
1/4 puodelio skysto medaus/nerafinuoto cukraus arba natūralaus saldiklio Stevia


Visus ingredientus, išskyrus apelsino žievelę ir šokolado gabaliukus (jei naudojat) sublenderiuojam iki vientisos masės. Įmaišom apelsino žievelę, išmaišom. Tešla tiršta, minkoma rankomis. Šlapiom rankom imam gablėlį tešlos ir formuojam graikiško dydžio sausainukus. Dedam ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, paspaudžiam/paplojam, kad sausainukai paplokštesni būtų. Kepam 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių, arba, kol pradės paviršius trūkinėti.

Pastebėjimai: į sausainius galima dėti džiovintų vaisių ir riešutų. Kokoso drožlės suteiktų drėgnumo, nes sausainiai trapūs... Į sausainių sudėtį neįeina joks kiaušinis, tad pirminė tešla, nesuformuota į jokius sausainius ir nekepta, yra skanus padažas (saldus humusas) valgyti ant skrebučių, su trapučiais ar morkomis. Saldūs humusai yra labai populiarūs užsieny ir dažniausiai vadinami 'Cookie dough' hummus. Aš kabinu šaukšteliais ir nereik man jokių duoniukų... Apsivalgymas..
Avinžirniai kaip ir dauguma ankštinių truputį nedraugauja su pilvukais ir virškinimo sistemom, bet man būtent avinžirniai kepiniuose nesukelia diskomforto. Taip pat kuo ilgiau mirkomi ankštiniai, tuo lengviau virkškinami jie tampa - mirkykit ankštinius per naktį ar ilgiau, bet ne per ilgai - sudygs...

2012-05-26

Kynvos pyragas su cukinija, obuoliais ir razinom

Taigi pagaliau mano spintelėje apsigyveno kynva (angl. quinoa) arba bolivinė balanda. Ir iš tiesų kvapas tų mažyčių rutuliukų primena daržo kažkokias žoles (kai ravėdavau daržus mažai rūpėdavo jų pavadinimai, žinodavau: gera žolė, bloga žolė, uppsss). Taigi bolivinė balanda pasirodo yra didelis gėris, neveltui per 2011 metus jos pardavimai Bolivijoje išaugo 36 procentais lyginant su 2010 metais (šaltinis: The Economist). Pasauliui vis labiau domintis kaip gyventi ilgiau ir sveikiau, kaip kovoti su nemažėjančiu mirštamumu, sukeltu paprasčiausiai per dideliu nesveiko perdirbto maisto kiekiu, atsigręžiama į paprastus dalykus kaip augalai, kurie egzistuoja jau labai ilgai, bet nesulaukdavo dėmesio. Kynva yra nei žolė, nei grūdinė kultūra, tai pseudo augalas. Istorija nelabai įdomi, tiesiog įdomu tai, kad tai daug naudingų medžiagų turintis maisto produktas, kuris labai universalus. Kynva organizmą aprūpina visaverčiu baltymu (deja, ne tik sportuojantiems reikia visaverčių baltymų!), kuo negali pasigirti jokia grūdinė ar ankštinė kultūra, jėgų suteikia kynvoje esantys angliavandeniai, riebalų beveik nėra, tad juo 'susirinkti' racione galima valgant riešutus, avokadus, naudojant nerafinuotus aliejus. Beje, kynva yra puikus ląstelienos, fosforo, magnio ir geležies (dažnai geležies problema yra aktuali moterims!) šaltinis.
Kaip minėjau su kynva galima daug ką daryti - išradingumo ir truputį panaršyti po internetą tereikia, o gal ir tiek nereik.. tiesiog įjungt fantaziją. Kynvą mėginti pradėjau nuo paprasto pyrago, nors tiesą sakant išsivirus kruopų puodelį (be jokių prieskonių) šaukštu kabinau ir valgiau, nes skanu - primena riešutus, lyg ir aguonas.. Įdomus dalykas tikrai.



Nemažam 20 cm skersmens pyragui reikės:
2 puodeliai virtos kinvos (angl. quinoa)(1 puodelis nevirtos)
1 puodelis sojos miltų (arba 3/4 speltos miltų, arba riešutų miltų (maltų riešutų iki miltų); arba įprastinių kvietinių miltų)
2 kiaušiniai
3/4 pasukų arba natūralaus jogurto
1 a.š. kepimo sodos
1 a.š. kepimo miltelių
1 cukinija, tarkuota burokine tarka, su žievele
sauja razinų, pamirkytų vandeny 15 min.
1 obuolys, supjaustytas kubeliais, be žievelės
keli lašiukai vanilės esencijos (naudojau romo esenciją)
1/2 puodelio skysto medaus/rudojo nerafinuoto cukraus/arba 2-5 a.š. natūralaus Stevia ekstrakto
cinamono pabarstymui + skysto medaus aplieti pyragą




1. Kynvą viriau 10 minučių ir palikau atvėsti, paskui su šakute išmaišiau.
2. Kiaušinius išplakiau su jogurtu ir Stevia ekstraktu (naudojant medų, su medum).
3. Likusius ingredientus sudėjau į indą, užpyliau kiaušinių plakiniu ir viską gerai išmaišiau. Tešla gavosi skystoka.
4. Tešlą supyliau į apvalią kepimo formą, apibarsčiau cinamonu ir pašoviau į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pakepiau 10 minučių ir aplaisčiau skystu medumi pyrago viršų, pašoviau kepti toliau. Kepiau viso apie 45-55 min. Patikrinau mediniu pagaliuku - nieko neprilipo! Išjungiau orkaitę ir palikau vėsti joje.
5. Skanavau dar šiltą, puikiai pjovėsi, nebyrėjo, pyragas drėgnas. Kitą dieną jis susistovėjęs labiau, bet neišdžiuvęs.




P.S. Pyragas gaivus, lengvas, sveikas. Labai tiktų dėti kakavos į kynvos pyragą, tada dar įtarkuočiau apelsino žievelės. Žinoma, galima dėti kokių tik norit riešutų, džiovintų vaisių ar dar daugiau razinų...
p.s.s. sodos nenugesinau, negesinu jos niekada... juk nugesinta soda jokio efekto pyragui nesuteiks, ji reaguodama su rūgštimi (pasukos/natūralus jogurtas) ir iškelia pyragą jam bekepant.

Edible and incredible? Oh yeah! Skanaus :)

2012-05-24

Naminė ruginė duonelė

Būna gerų žmonių vis tik. Tikiu tuom. Visi blogi negali būti. Yra dūšios žmonių, yra su kuriais gera būti ir tylėti, gera kalbėti, gera būti geru, gera būti savimi. Bet būna ir taip, kad pavargsti nežmoniškai. Nuo savęs, nuo buvimo savimi, nuo kasdienybės, net nuo to, ką mėgsti. Kurį laiką neką ir tegaminau, tekepiau, arba kartojau savo senus receptus, nes reikėdavo čia ir dabar, o galva nuo nuovargio tvinksėdavo, keliai linkdavo, tad net saulei kaitinant pro langą lįsdavau po antklode miegot..
Sakiau gerų žmonių būna, o ir geras žmogus padovanojo man raugo duonai. Ačiū, Indre. Nėra nieko geriau nei traukti savo rankelėmis minkytą duoną iš orkaitės, kai kelias dienas prieš tai tikrindavau raugą, jį maitindavai kaip kūdikėlį kokį, šiltai apklostydavai. Ištraukiau, kvepėjo, nors kieta pluta buvo, galvojau nepavyko. Ne pirmą kartą vis tik kepiau iš rugių ir būdavo šlapias 'fail'.. antras ruginis bandymas po daugiau nei metų ir...- atikandi ir kvepia Lietuva, kvepia namais, kvepia jaukuma ir šiluma...  Tad dalinuosi ir su Jumis receptu - o jis tikrai nėra sudėtingas - už kurį padėkosiu Elžbietai iš Žaidžiame virtuvę.



Kadangi raugo aš turėjau, tai praleidau kelis punktus originalaus recepto, tad jums siūlau ir pasiprašyti iš ko nors dovanų ruginio raugo ir tereikės keliolikos valandų, kad duonelė kvepėtų ant stalo.

Receptas toks:
2-3 v.š. ruginio raugo (jei laikytas šaldytuve, išimkit ir parą palaikykit kamabrio temperatūroje, dar geriau įmaišyti šviežiai miltų ir drungno vandens, gerai išmaišyti ir leisti pakilti šiltoje vietoje pastačius)
300 gramų ruginių miltų, plius 3-4 v.š. minkymui ir pabarstymui
180 ml drungno vandens
2-3 v.š. skysto medaus
1 a.š. druskos
1 v.š. kmynų



Raugą, vandenį ir miltus sumaišyti, supilti medų ir suminkyti tešlą, suberti druską ir vėl paminkyti. Tešla labai lipni ir man tikrai nebuvo taip, kad neliptų prie rankų. Galiausiai sušlapinau vandeniu rankas ir suformavau dailų kamuoliuką iš tešlos. Jį dėjau į indelį ir stačiau 36 valandoms į šiltą vietą - ant palangės. Ir leidau rūgti, kilti, pūškėti. Po 36 valandų išverčiau tešlą (į rutuliuką nepanašią masę) ant miltuoto paviršiaus, įbėriau truputį miltų ir minkiau vėl. Sakoma, kad duoną reikia labai ilgai minkyti..net iki 45 minučių.. Tikiu, po tiek laiko gal ji ir nebeliptų prie rankų.. bet aš patraiškiau, pagniaužiau, pasiterlinau su tešla apie 10 minučių. Vėl šlapiom rankom suformavau kamuolį ir padėjau į kepimo formą dar 2 valandoms pakilti (beje paviršių pamiršau pabarstyti miltais, o visai neblogai bitų - iškepus matytūsi gražiai įtrūkimai). Po poros valandų įkaitinam orkaitę iki 230 laipsnių temperatūros, dedam būsimos duonos kepaliuką ir sumažinam temperatūrą iki 190-200 laipsnių temperatūros ir kepam apie 45-50 minučių. Jei matysit, kad kepaliukas apskrudo, pridenkite kepimo folija. Išjungus orkaitę, duonelę atvėsinkite orkaitėje.
Elžbieta sakė, kad duonelė skanesnė pastovėjus. Nežinau, kokio skonio ji yra šilta, bet valgiau pusryčiams - skonis rūgštokas, ruginis, sodrus, tooooks tikras lietuviškos duonos skonis (Elžbietos receptas sako, kad tai suomiška duonelė). Gal kmynai ją paverčia lietuviška? :)



Verta pamėginti. Vien tas faktas, kad sava kepta duonelė ant stalo, jau pusryčius daro tobulesnius.. Kepsiu ir tikiuos, nebereikės pirkti juodos duonos ... su mielėm, priedais, stabilizatoriais ir visokiais E...o čia tik miltai, vanduo ir natūralūs prieskoniai..
Į virtuvę nuėjus vis pakeliu kepaliuką pauostyt... na tikrai ..namai, rugpjūčio laukai, kombainai, vaikystė, kai močiutė kepdavo duoną, Lietuva...

2012-05-18

Varškės pyragas su kokoso plutele (2 dublis)

Dabar pilna burna skanauju. Gerai, kad rašyt, o ne kalbėt reikia, nes būtų pobaisiai nemandagu šnekėt pilna burna... o tikrai nelaukčiau girti pyrago, kol sukramtysiu... vertas pagyrų, o ta kokoso plutelė taipppppp tinka, neina apsakyti... Pyragas ypač pamėgtas mamos ir brolio, ir tikriausiai nėra savaitės, kada namuose nekvepėtų šiuo pyragu. Sakė 'ką čia pyragas, šia tortas..'. Tad Jums spręsti taip pat.
Kepiau pagal patį pirmąjį mėginimą šio varškės pyrago su tam tikrais pakeitimais. Patobulintą receptą pateikiu žemiau:



Reikės (20 cm skersmens formai):
adaptuota pagal Jurgitą (ačiū ačiū!)
Pyrago pagrindui: 2 puodeliai kokoso drožlių
2 kiaušiniai
bėriau 2 v.š cukraus (bėriau natūralaus saldiklio Stevia vietoj cukraus)
2 a.š. tamsios kakavos miltelių
Pyrago įdarui: 0,5 kg varškės (naudojau 0,5 proc. 'Žaliosios karvutės' pieno varškę)
3 kiaušiniai
D.Oetker vanilinio pudingo pakelis
120 ml pieno
100 gr cukraus (naudojau vaisių cukrų fruktozę)
sauja džiovintų spanguolių (mmm būtų skanumas su vyšniom...)


Kepimo eigą tiesiog perkopijuoju, nes nieko nesikeitė. Tik šį kartą orkaitė pasvilino vieną kraštelį mano pyrago - ha! skoniui nepakenkė tik vaizdui. Tad kai viršus apstings bekepdamas, pridengite kepimo formą folija, ir kepkite toliau.
1. Pyrago pagrindui skirtus kiaušinius ir cukrų ištrinti, kol cukrus ištirps.
2. Įmaišyti kokoso drožles, kakavą, išsukti šaukštu, kol gerai susimaišys su kiaušinių mase.
3. Apvalią kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, ant jos suberti kokoso masę ir pirštais paskirstyti po visą formą ir aplipdyti formos kraštus, stengiantis, kad pagrindo storumas būtų visur apylygis.
4. Kepti įkaitintoje orkaitėje iki 180 laipsnių apie 20-30 min. vis stebint, kad nesudegtų (krašteliai greičiau apskrunda).
5. Kol kepa pagrindas pasiruošiam pyrago įdarą. Įdarui skirtus kiaušinius, cukrų (manau su medum b8t7 ir labai skanu, tik reiktų rinktis neutralesnį medų (rapsų, liepų žiedų, bet ne grikių) išsukame šaukštu, kol cukrus ištiprs. Sudedame varškę. Sublenderiavau viską!
6. Pudingo miltelius užpilame pienu ir gerai išmaišome.
7. Pudingo masę galiausiai įmaišome į varškės masę. Man masė gavosi grietinės tirštumo.
8. Įdarą supilame ant iškepusio pagrindo ir šauname atgal į orkaitę geram pusvalandžiui (priklauso nuo orkaitės kaitrumo). Kepiau tol, kol įkišus medinį pagaliuką jis liko sausas, be to ir viršus jau buvo apkepęs, t.y. pajudinus nedrebėjo.


Kai atvės, dėkite į šaldytuvą - geriausia per naktį. Skanaukit atšalusį ir nepamirškit, kad kuo daugiau dienų praeina nuo kepimo, tuo jis skanesnis darosi.
Iš tiesų taip parasta: paprasta varškė, truputis pieno, kiaušiniai ir kokosas... ir gaunam paprastą, bet burnoje tirpstantį sūrio pyragą, neriebų, gaivų, nesunkų, Tobulą... Simply the best!


Mėgaukitės, skanaukit ir (ne)sidalinkit! :)))

2012-05-17

Avižų baltyminis skanėstas - kamuoliukai

Dar vienas labai lengvas variantas, kaip paįvairinti pusrytinius vaizdus prieš akis, o skrandžiui beveik tas pats... Skanu su puodeliu arbatos, kavos, nes tarsi ir košės ingredientai, bet ne košė, tarsi ir sausainiai, bet žymiai sveikiau ir lengviau - nereikia kepti, tepti, tik truputį pasiterlinti rankas, kurias paskui galima nulaižyti. Šypt :)
Tokie pusryčiai puikiai organizmą pakraus energija, reikalinga dienai, suaktyvins medžiagų apykaitą, papildys būtinomis maistinėmis medžiagomis, ir norėsis dar dar ir dar. Pasigaminę vieną kartą, gaminsit ir gaminsit..pažadu.


Reikės (suformavau 12 kamuoliukų):
1 puodelio džiovintų datulių ir abrikosų (kartu) (užpiltų karštu vandeniu ir pamirkytų bent 15 min.)
apie 1 puodelis avižų dribsnių (ne greito ruošimo)
3 v.š. kokoso drožlių
3 v.š. turimo riešutų sviesto (naminis puikiai tinka, tik gali tekti įpilti daugiau vandens)
4-5 v.š. vandens
4 v.š. kviečių sėlenų (nebūtinai)
4 v.š. linų sėmenų (nebūtinai)
sportuojantiems: baltymų miltelių (3 kaušeliai)
apvoliojimui: pūsti ryžiai, pūsta kinva, kokoso drožlės, aguonos, sezamo sėklos, smulkintos pistacijos ar kiti riešutai ...



Gamybos procesas labai lengvas. Mirkytas datules ir abrikosus sublenderiuojame kartu su riešutų sviestu ir vandeniu. Suberiame likusius ingredientus ir gerai išmaišome. Masė lipni, bet turi būti tokia, kad būtų galima drėgnomis rankomis formuoti rutuliukus. Jei per minkšta, įberkite daugiau avižų dribsnių ar kitų norimų priedų, jei per kieta, įpilkite šlakelį vandens. Suformuotus graikiško riešuto dydžio ar didesnius rutuliukus apvoliokite norimuose prieduose. Laikykite sandariai dėžutėje šaldytuve ne ilgiau savaitės (neišsilaikys ilgiau keturių dienų... :))


Pusryčiaukit, smaguriaukit, ar pasikraukit energijos prieš treniruotę ar papildykit angliavandenių ir baltymų atsargas po treniruotės! O draugių ir draugų arbatgerių/kavagerių metu, tokie sausainukai, paserviruoti gražiuose keksiukų popieriukuose bus puiki stalo puošmena, kuri dings nuo stalo pirmiausiai.


Have fun and enjoy!

 

2012-05-15

Avižiniai kvadratėliai - puikūs pusryčiai arba užkandis

Sutiks beveik kiekvienas paprastas žmogutis, dietologas, sveikos mitybos specialistas, holistas, kad avižos yra puikus dalykas rytinėms košėms, pusrytiniams keksiukams, užkandžių batonėliams, energetiniams rutuliukams gaminti, pyragams kepti, į kotletus vietoj džiūvėsėlių dėti. Universalu tiesiog, ir labai skanu bei sveika. Pačios avižos nėra ypatingo skonio, bet tikrai pojūčio lyg valgytumėte miltus nėra. Skonį suteikti galime patys kokį tik norime, pridėdami įvairių priedų. Mintyse turiu įvairių variantų, kuriuos knieti išmėginti, nes užėjo avižų manija, kartu su bananais.. Prisikepu iš anksto ir turiu visai savaitei pusrytinių skanėstų. Daar kai orai šiltėja, ne visada rytais noris šilto maisto, tad puikus pasirinkimas yra įvairūs šalti skanėstai.
Siūlau labai labai paprastą ir neegzotinį variantą, kuris tikrai patiks košių mėgėjams, norintiems valgyti košę, bet kitokiu pavidalu. Be to, tai puikus užkandis, kai pilvas maršus groja ir laukia pietų meto.



Reikės (nemažiems 10-iai batonėlių, arba 20-iai kvadratėlių):

2 puodeliai maltų avižų dribsnių (malti galima blenderiu iki norimo rupumo miltų)
2 gerai prinokę bananai
2 v.š. turimo riešutų sviesto (tinka naminis)
saujelė rūgščių džiovintų uogų (naudojau spanguoles)
2 v.š. kokoso drožlių
1 a.š. cinamono, vanilės esencijos (nebūtinai)
1 a.š. tamsios kakavos miltelių (virš 20 proc. riebumo) (nebūtinai)



1. Orkaitę įkaitinam iki 170 laipsnių temperatūros. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi.
2. Avižų dribsnius su blenderiu sumalame iki rupių miltų, ar paliekame stambesnius.
3. Sublenderiuojam bananus ir riešutų sviestą iki piure.
4. Sudedame cinamoną, įlašiname vanilę (jei naudojam).
5. Trintus bananus supilame į maltas avižas. Gerai išmaišome. Visa masė turi būti grietinės tirštumo ir neskysta. Jei matome, kad skystoka (jei bananai dideli buvo), įberiame dribsnių ar kokoso drožlių..
6. Dribsnių masę sukrečiame į kepimo formą, šaukštu išlyginame, kad visur pasiskirstytų vienodai.
7. Pabarstome kokoso drožlėmis, šaukštu paspaudžiame jas, kad priliptų. Tą patį padarome su spanguolėm (ar kitom rūgštesnėm uogom).
8. Pirštukais semiam kakavos miltelių ir pabarstom avižų masę. Negailim. Bus skaniau. Panaudot kakavą mintis šovė netikėtai, o ragaujant iškeptus batonėlius atrodė, lyg būtų šokoladu barstyta - ypač jei kartu papuldavo atkąsti spanguolę, padengtą kakava. Pasiteisino pakakavinimas.



9. Kepam orkaitėje apie 25-30 minučių, kol gražiai apskrunda avižos, bet ne kokosas paruduoja.
10. Iškepusį 'pyragą' supjaustom kvadratėliais, trikampėliais ar kokiom tik norim formom. Leidžiam atvėsti ir tada perdedam į sandarią dėžutę, kurioje juos laikysim.



Pastebėjimai: sunokę bananai puikiai pasaldina kvadratėlius, bet mėgstantieji saldumą gali dėti džiovintų trintų datulių į visą masę, arba tiesiog įdėti medaus. Kvadratėliai ir be visokių kondensuotų pienų ir papildomų cukrų pavyksta puikiai, skanūs, avižiški ir pusryčiams pats tas pažadinti skrandžius iš miegų.
Pateikiau tik primityvųjį receptą: į pačią bananų ir avižų masę galime dėti vėlgi visą, ko turime spintelėse: riešutų, sėklų, džiovintų vaisių.. ar dalį avižų keisti kokoso drožlėmis. Bananai tokiuose kepiniuose keičia dalį arba visiškai cukrų, medų, be to tai tampa rišamoji medžiaga vietoj cukrum prifarširuoto kondensuoto pieno; šį kartą nenaudojau ir kiaušinių, kuriuos panaudosiu kitą sykį, kepdama kitokį variantą..
Tiesiog vis dar žaviuosi bananų universalumu: ledai, duonelės, kokteiliai,.. .


Būsimos variacijos:
- kvadratėliai, dengti namine rabarbarų-bananų uogiene;
- avižinis uogų trupiniuotis: avižinis padas, uogų sluoksnis ir ant viršaus trupinti avižiniai trupiniai
- ir t.t.

2012-05-13

Kokosinė bananų duonelė



Papasakosiu apie įdomų socialinį elgsenos eksperimentą, kuris tik įrodo (parodo?), kad socialinė aplinka yra labai skvarbi mūsų gyvenimuose, elgesy, pasirinkimuose. Tie pasirinkimai dažnai būna neteisingi, negeri, todėl turime netingėti ir įjungti savo smegenėles darbui. Darbui su savimi, kad savo aplinkoje mums būtų gera, būtume sveiki ir laimingi. Sveikata vėlgi susideda iš daugelio dalykų. Drįsčiau teigti, kad būtume daug sveikesni, jei žiūrėtume, ką ir kiek valgome. Čia yra įpročių dalykas, kuris išugdomas tiek jauname, tiek vyresniam amžiuje. Žinoma, kuo anksčiau tuo geriau, tereikia norėti ir netingėti.
O eksperimentas buvo atliktas su mažais švelniais padarėliais - mamomis katėmis ir jų neseniai atjunkytais jaunikliais. Tyrimo tikslas buvo atsakyti į klausimą, ar jaunos kartos maisto pasirinkimas yra veikiamas socialinės aplinkos ar ne (suprask, šiuo atveju, šeimos..). Buvo implantuoti mažyčiai implantai mamoms katėms į smegenų dalį - pogumburį. Kiekvienai mamai katei buvo siunčiami tam tikri neskausmingi elektriniai impulsai. Kiekvienai mamai 4 valandos prieš impulso pasiuntimą į smegenis būdavo duodama pasirinkti - mėsos arba banano gabaliukas. Jei katė susidomėdavo bananu, jai į smegenis būdavo pasiūstas impulsas, jei susidomėdavo mėsa - impulsas nebūdavo siųstas. Bananų mėgėjos ir likdavo bananų mėgėjomis, į mėsą nežiūrėdavo. Kitoje sesijoje jau dalyvaudavo katė ir jos kačiukas/-ai. Buvo nustatyta, kad 15 iš 18 kačiukų sekė mamų elgesį ir rinkosi bananus. Po mamų kačių ir kačiukų atskyrimo, šie kačiukai ir liko bananų mėgėjais savo naujų šeimininkų namuose, ignoruodami pakišamus mėsos gabaliukus. (Šaltinis: Wyrwicka, W. (1974) Eating banana in cats for brain stimulation  reward, Physiology&Behavior, 1974, Vol 12.)

Tuo ir norima pasakyti, kad nuo mažų dienų reikia pratinti jaunus žmogeliukus būti išrankiems ir rinktis kokybę, rinktis gerą sveiką maistą. O kas išmokys, jei ne suaugusieji, kurie jau suaugę, bet vis gali būti savo sveikatos ir geros savijautos šeimininkais. Labai svarbu šių dienų plastmasės, chemijos, visokių priedų ir spalvų lentynose atsirinkti tai, kas duoda naudos, kas nėra perdirbta, apdirbta ir kur nėra nieko naudingo likę. Juk maistas ne dėl skonio tik mūsų lėkštėse. Maistas - tai kuras mums gyventi dieną, o ji bent turėtų būti neapsunkinta sunkiu skrandžiu.



Nekalbu apie tai, kad šiais laikais nėra nieko sveiko. Nereik pulti į kraštutinumus. Obuolys, kad ir ne iš savo sodo tikrai sveikiau nei fabrike gamintas cukrus. Bananas iš Dominikos respublikos tikrai sveikiau nei valyti balinti miltai, kurie klijuoja žarnas, o organizmui net paprasčiausių vitaminų negali suteikti... Kategoriška, bet tiesa.

Apie bananus prakalbus, siūlau paprastą saldžią kokosinę bananų duonelę-pyragą.

1 kekso formai reikės:
3 panokusių/pernokusių bananų
1 puodelis maltų migdolų (maltų iki miltų)
1 puodelis nesaldintų kokoso drožlių
2 v.š. neutralaus skonio aliejaus
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. cinamono
1/4 puodelio medaus (nedėjau)
truputis druskos


1. Įkaitinti orkaitę iki 140 laipsnių temperatūros. Kekso formą patepti riebalais ir pabarstyti maltų migdolų miltais.
2. Bananus, aliejų, druską, cinamoną sublenderiuoti ar sutrinti gerai šakute.
3. Į bananus supilti miltus, kokosą, kepimo miltelius. Viską gerai išmaišom.
4. Supilame į kepimo formą ir kepame 45 min - 1 val. arba kol patikrinus mediniu pagaliuku, šis liks sausas.
5. Paliekame atvėsti orkaitėje apie 10 minučių.
6. Skanaujame su cinamonine arbata..


Pastebėjimai: duonelė drėgna, saldi, bannnaaaninė.. kokoso drožlės labai skaniai dera su bananu. Rekomenduoju kitą dieną (jei lieka), paskrudinti riekeles skrudintuve ar tiesiog ant sausos keptuvės. Mėgaukitės akimirka! ;)

2012-05-12

Tuno salotos su pupelėm ir špinatais

Šiltėjant orams, giedrėjant dienoms, jau kurį laiką vakarieniauju su dideliu salotų dubeniu.. Ingredientai paprasti, kas kartą keičias tik ta 'sočioji' dalis... Salotos yra geras vitaminų, mikroelementų ir ląstelienos šaltinis. Nesuklysite, jei pasirinksite sočias ar lengvesnes salotas pietums ar vakarienei. Tas lengvumo jausmas pilvuke pavalgius man yra labai svarbus, nemėgstu jaustis pilna, kai tempia skrandį... geriau aš po 2 valandų vėl užkąsiu nei iškarto persivalgysiu... Be to, valgyti reikia tai, kas skanu ir naudinga.

Siūlau skanias, gaivias ir neapsunkinančias organizmo salotas. Šiandien man jos buvo Atradimas, o toks paprastas... Skanu taip, kad dalintis net negaila!


2 nemažoms (arba 3-4 mažesnėms) porcijoms reikės:
adaptuota pagal BR
1 indelis konservuotų raudonųjų pupelių
1 indelis tuno savo sultyse
1 apelsinas (galima naudoti obuolį)
pusė arba visas avokadas
trys saujos špinatų lapų
50 gramų liesesnio feta sūrio

1 a.š. medaus,
1 a.š. citrinos sulčių,
1 a.š. garstyčių,
3 a.š. natūralaus jogurto, 
truputis druskos bei juodųjų pipirų



1. Konservuotas pupeles nuplaunam po tekančio vandens srove, leidžiam nuvarvėti vandeniui.
2. Špinatų lapus šiek tiek pasmulkinam peiliu porą kartų čiaukšteldami.
3. Nusunkiam tuną.
4. Nulupam ir susmulkinam gabaliukais apelsiną, ar obuolį.
5. Pupeles, špinatų lapus, tuną, apelsiną sudedam į dubenį.
6. Rankomis sutrupinam feta sūrį, supjaustom avokadą ir sudedam į salotas.
7. Mažame indelyje sumaišom medų ir citrinos sultis. Gerai išmaišom, kol medus ištirpsta (mano medus buvo netirpintas, todėl naudojau citrinos sultis, nes jose labai greit medus ištirpsta), įdedam garstyčias ir jogurtą. Išmaišom.
8. Užpilą supilam ant salotų i viską gerai išmaišom. Paskaninam druska ir pipirais. Dar kartą viską išmaišom.
9. Skanaujam iš karto, o likusias salotas laikom šaldytuve ne ilgiau parą.


Nesitikėjau nusibodusį tuną įsimylėt iš naujo...
o skanėstu reikia dalintis, tiesa? ;)


Pastebėjimai: netrūko visiškai nieko.. Gaivu, skanu, lengva... Originalas siūlo dėti smulkintą svogūną... Nedėjau, būčiau suerzinus tik skrandį, nes tai dirginanti daržovė... ir vis tik nebūtų buvę taip gaivu... Apelsino saldumas ir sultingumas labai tiko, su obuoliu būtų buvę traškiau, tad laukia kitas variantas su obuoliu..o gal net kriauše?
Pripažinta tuno nemėgėjų!

Trijų ingredientų sausainiai

Vienas. Du. Trys. Norint pagraužti kažko prie arbatos, ar nesulaukiant pietų, ar tiesiog pakeisti rytinę avižinę košę kažkuom kitu... Siūlau tą košę paversti sausainiais. Dauguma juk deda į košę priedų: bananų, riešutų, sėmenų, riešutų sviesto, uogų ir t.t. Šį rytą siūlau dėti tik bananą ir žemės riešutų sviestą, ir .. jokio cukraus nereikės :) Na gal .. jei pritrūks kažkam saldumo..

Prisnokinkit bananą, kol pradės juodai taškuotis.. Pasemkit porą gerų saujų avižinių dribsnių (tinka ir kelių grūdų dribsniai ir ne greito paruošimo! (jie jau suvirškinti beveik..)), pasigaminki riešutų sviesto (pravers ir ateičiai, arba bus tiesiog sulaižytas nesulaukęs ateities) arba naudokit pirktinį, kuriame nėra priedų...



Bananas + 2 a.š. žemės riešutų sviesto + 1 puodelis dribsnių (gali tekti įberti papildomai, jei bus per skysta).

Sutrinam bananą kartu su žemės riešutų sviestu, suberiam dribsnius ir gerai viską išmaišom. Kepimo skardą išklojam kepimo popieriumi, įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kol kaista orkaitė, ant kepimo skardos dedam šaukšteliu sausainių tešlą, palyginam, kad būtų dailesni... Pašaunam į orkaitę 15-20 minučių (arba kol gražiai apskrus viršus). Atvėsiname orkaitėje.



Paprastumas neišpasakytas, o skonis iš trijų ingredientų!

P.S. norint save apsisunkinti, galima berti į tokią paprastutę sausainių tešlą ką tik norit... :) Bet kartais noris tiesiog kažko paprasto...

Avinžirnių kvadratėliai su žemės riešutų sviestu

Vėl tikriausiai turiu drąsinti nebijoti avinžirnių ir pupelių naudoti skaniems sausainiams, batonėliams ar netgi pyragams kepti. Taip, tai įmanoma, o jokio 'pupiškumo, pupeliškumo' ir nejausit, o valgysit sveiką, maistingą desertą. Internetas pilnas įvairiausių desertų su avinžirniais, o aš po truputį juos verčiu vis kitokia forma ir skaninu vis kitokiais ingredientais... Reik plėsti akiratį, kad ir kaip būčiau pamėgus vieną skonį - lengva susiblenderiuoti avinžirnius, įdėti riešutų sviesto, kokoso drožlių, vanilės lašų ir sumaišius viską kabinti šaukšteliu.. Puiki dozė baltymų ir angliavandenių, puikus desertas, užkandis ar užtepas ant duonos...
Tokį sumaltą užkandį galima iškepti! Paskui supjaustyti ir turėsim skanius, drėgnus pyragėlius. O jei nepjaustysim, galim mėgautis vakarienei saldžiu sveiku apkepu, pagardintu natūraliu jogurtu ir apibarstytu avietėm... Šį kartą nebarsčiau nieko, o tiesiog turėjau baltyminius kvadratėlius, kuriuos skanaudavau pusryčiams .. ir ne tik...




Pasiruošiam (kepiau 20 cm skersmens formoj, kvadratėlių storis apie 1,2 cm):
1 skardinė (arba 1 puodelis virtų) avinžirnių (angl. chickpeas)
1 bananas (gerai prinokęs)
1 kiaušinis
2 a.š. žemės riešutų sviesto (tiktų ir tahini pasta, ar migdolų sviestas)
keli vanilės lašai
žiupsnelis kepimo sodos
1/4 (60 ml) puodelio natūralaus jogurto ar pasukų

papildomai: šaukštelis žemės riešutų sviesto



Orkaitę įkaitiname iki180 laipsnių temperatūros. Viską sublenderiuojame iki vientisos masės. Sukrečiame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Išlyginame paviršių ir ant jo užlašiname papildomą šaukštelį riešutų sviesto. Peilio galu pasklaidome tuos lašiukus, įmaišydami lengvai į tešlą. Kepame apie 30 minučių, arba kol medinis pagaliukas įkištas ir ištrauktas liks sausas. Pyragą/apkepą atvėsiname orkaitėje, pjaustome norimomis formomis, kai visiškai bus atvėsęs. Suskanaujam saikingai ;)


Prisijaukinkit akimirką!

P.S. kadangi kvadratukai greitai dingo iš lėkštės, nereikėjo jų laikyti šaldytuve ar sandariai uždarius. Jie nesudžiūsta, neapdžiūsta, lieka drėgni. Puikiai tinka neštis į darbą ar paskaitas.
Galima varijuoti skoniais: dėti džiovintų vaisių, sėklų, pilti ne vanilę, o migdolų esenciją, taip pat galima dėti kavos, kakavos ir bus šokoladiniai, o norint prabangiau - berkit smulkintą šokoladą ir lazdyno riešutus.. Patiks!

2012-05-08

Kepti kopūstai garnyrui

Turint kopūsto galvą, su sava galva kartais nesugalvoji, kaip tą kopūstą paruošti, kad būtų greita, skanu ir paprasta. Mėgstu paprastumą, be jokių primozojimų, kai supranti, koks ingredientas yra pagrindinis. Trumpai tariant, mėgstu produktus, ne gaminius...
Kopūstą naudoju dažnai salotose (taip balandėliuose ir!), bet radus tokį dalyką pas Martha Stewart, kad kopūstą galima pakepti orkaitėje riekelėmis, turėjau išmėginti. Juk kopūstai yra pigi, ir be galo turtinga vitaminų, mikroelementų daržovė.


Kopūstą palei jo šerdį pjaustome dideliu peiliu 1 cm riekelėmis. Taio pasklinda lapeliai aplink, bet mes juos aprankioję gražiai padedam ant kepimo skardos, išklotos kepimo foliją ir patepta aliejumi. Ant kopūsto riekelių pabarstom kmynų (labai tinka!), kario prieskonių,paprikos miltelių, pabarstom traiškyta česnako skiltele ir apšlakstom alyvuogių aliejumi.


Dedame į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros, ir kepame apie 40 minučių. Išnaudodami orkaitės pajėgumą, tuo pat metu kepame vištieną, ar pyragą, ar keksiukus :) 
Kepant laisvieji kopūsto lapeliai apskrunda, patamsėja ir tampa tokie 'čipsiški' - traškūs kopūstiniai traškučiai. Krimst.


Puikus garnyras prie mėsos patiekalų paruoštas. Lupinėjam sluoksneliais arba pjaustom peiliu, smeigiam šakute ir skanaujam.




Vyriška porcija