2012-06-22

Pina Colada ledai (du variantai)

Kokosas yra mano bičiulis virtuvėje. Šį kartą panaudojau kokoso pieną bei truputį kokoso drožlių puikiems gaiviems bei sveikiems ledams. Nereikia jokių pieniškų produktų nei kiaušinių, o reikia poros ingredientų.


Beveik 1 litrui ledų:
indelis (400 ml) kokosų pieno
400 gramų šaldyto arba šviežio ananaso
1 a.š. skysto medaus (nebūtinai)
2 v.š. kokoso drožlių
4 Spirulina tabletės (sutrintos iki miltelių) (arba 1 a.š. Spirulina miltelių)*


1. Kibirėlyje ar gilesniame indelyje, kuriame įprastai blenderiuojame, sudedame ananasą ir jį sublenderiuojame iki vientisos masės.
2. Supilame kokosų pieną, ir viską vėl su blenderiu sumalame, kol susimaišo į vienalytę masę. Paragaujame. Jei trūksta skonio receptoriams saldumo, įlašiname medaus.
3. 3/4 kokosų-ananaso masės supyliau į šaldymui tinkamą indelį ir padėjau į šaldymo kamerą porai valandų. 4. Į likusią 1/4 būsimų ledų masės subėriau Spirulina miltelius ir kokoso drožles. Gerai išmaišiau. Iš pradžių matėsi Spirulina kristalėliai ir ledų masė nenusidažė vientisa spalva. Taip turi būti. Po to kai įdėsite į kamerą, spirulinos milteliai sudrėks galiausiai ir paskleis savo spalvą. Skonio ledai nepakeitė dėl spirulinos miltelių, netgi žaliasis variantas skaniau valgėsi (hehe jis ir sveikesnis dėl spirulinos teikiamų mineralų, vitaminų ir kitokių pliusų:)) Masę dedame taip pat į šaldymo kamerą porai valandų.
5. Po poros valandų išimame dėžutes su ledais ir permaišome šaukštu/šakute ar blenderiu viską, kad suskiltų ledo kristalėliai. Vėl dedame į kamerą. Galima žaisti permaišant dar kelis kartus, bet jei neatsiminsit, nieko nenutiks, ledų skonis nuo to nesuprastės. Ledai vis tiek bus šalti :)


P.S. vietoje ananaso iš tiesų galima naudoti kokius tik norit vaisius. Puikius ledus pagamino IRRI - ypač dabar kai prasideda braškių sezonas.
P.S.2. Kokoso pieną galima pasigaminti ir namie. Nuoroda angliška (su paveiksliukais)

* Spirulina yra natūralus gamtos stebuklas, vienas iš vadinamųjų supermaistų (angl. Superfoods). Plačiau apie jį tikrai galima rasti informacijos netgi lietuvių kalba, nes tai paplitęs dumblis (taip taip) tablečių, miltelių forma, vartojamas imunitetui stiprinti, imunitetui papildyti natūraliomis medžiagomis, mineralais, baltymais (vienas natūraliausių gamtoje sutinkamų visaverčių baltymų šaltinių), geležimi (aktualu moterims! sportuojantiems! vegetarams, veganams!); aktualus visiems be išimčių. 
Sako, milteliai nėra malonus reikalas gerti, tad, kad nereiktų 'priklintis' begeriant, pasirinkau tabletes ir tikrai jos bus nuolatinės mūsų pusryčių palydovės (na taip pasisemi saujelę ir murkt :) vos ne antrieji pusryčiai :)) 

Būkit sveiki ir nesušalkit!

2012-06-19

RAW apelsinų ir kakavos tortas (2)

Dar vienas receptukas iš anakardžių gyvenimo mano spintelėje (ačiū rytietiškai parduotuvei, kuri dar vykdo šiokią tokią akciją šiems riešutams). Šį kartą apelsinai ir tamsi kakava. Duetas, kuris dera, gundo, yra sveikas, maistingas ir naudingas. Daug nesuvalgysi, nes geru reikia mėgautis pamažu, o ir anakardžiai ne iš pigiųjų... Ne kas dieną, o tik retkarčiais galima.. (na taip, kai akcija :))



22 cm skersmens formai (arba mažesnei formai - tada tortas bus storesnis) reikės:
adaptuota pagal Rawmazing
Pagrindui: 
3/4 puodelio migdolų (puodelis 236 ml)
1/2 puodelio džiovintų slyvų (tinka mirkytos datulės)
truputis druskos

Torto masei:
2 puodeliai anakardžių riešutų, mirkytų vandeny per naktį
1/2 citrinos sulčių
2 apelsinų sulčių
1 a.š. nutarkuoto apelsino žievelės (aš naudojau daugiau nei 1 a.š., buvo per intensyvu kažkiek)
1/4 puodelio kokosų aliejaus (naudojau kakavos sviestą), ištirpdytą karšto vandens vonelėje
3-4 a.š. tamsios kakavos miltelių (geriausiai 20-22 proc. riebumo)
lašinau natūralaus vanilinio saldiklio Stevia lašų (2-3 a.š.), galima pilti 1/4 puodelio skysto medaus (neutralaus skonio: liepų, rapsų..), agavų sirupo



1. Migdolus ir slyvas nuplauname vandenyje, sudedame į virtuvinį kombainą ar indą, kuriame blenderiuojate, įberiame truputį druskos ir viską smulkinam iki pageidaujamo 'tešlos' trapumo.
2. Atsegamą ar kitokią pyrago formą išklojame kepimo popieriumi. Suverčiame į formą migdolų ir slyvų masę ir rankomis suspaudžiame, kad pasiskirstytų ingredientai tolygiai.
3. Gerai išplauname virtuvinį kombainą, ar blenderį ir indą, kuriame malėte migdolus. Į išplautą indą suberiame mirkytus anakardžius, apelsinų ir citrinos sultis, kokoso sviestą/aliejų, apelsino žievelę, saldiklį. Viską malame iki vientisos masės, panašios į smulkiai sumaltą varškę. 2/3 torto įdaro pilame ant torto pagrindo ir šaukštu/peiliu tolygiai paskirstome.
4. Į likusią anakardžių masę suberiame kakavos miltelius ir viską gerai išmaišome, kad neliktų kakavos gumulėlių. Paragaujame, ar netrūksta saldumo. Jei trūksta, pasisaldiname pagal savo pomėgius. Išmaišytą kakavinę masę atsargiai paskleidžiame ant jau supiltos šviesiosios anakardžių masės.  Šaukštu ar peiliu išlyginame paviršių.
5. Tortą dedame į šaldymo kamerą, kol tortas sustings. Laikiau ilgiau nei 12 valandų, nes valgiau tortą vakarienei :)
6. Prieš valgymą reikėtų tortą ištraukti iš šaldymo kameros 30 minučių prieš ir leisti tortui šiek tiek atšilti. Tad pjaunam aštriu peiliu norimomis formomis, dedame į lėkštę ir nenusikandam liežuvio :)


P.S. gaivus, apelsiniškas ir labai aromatingas... aromato nesijautė prieš užšaldymą, bet jis suintensyvėjo, kai tortas sustingo... Originaliame recepte siūloma pilti apelsinų esencijos: jos nepyliau ir man jos visai netrūko.. geriau daugiau apelsinų sulčių įpilti... 
Nesuvalgytą torto gabaliuką laikome šaldymo kameroje iki kito smaližiavimo.
Maistingas, su daug vitaminų, baltymų, naudingųjų riebalų, tad puikiai tiks lengvai vakarienei-desertui.. 


Truputis citrusinių egzotiškų akimirkų lėkštėje! 

2012-06-17

Sveikuoliški špinatinukai ir datulių-cukatų pasta-cukraus pakaitalas

Negaliu nepasidalinti Irmos pasiūlyta idėja, mano šiek tiek nepiktybiškai pakoreguota. Ką galiu pridurti - kepkit, sveika, skanu, puikus užkandis dienos metu, kai kažką reikia turėti rankinėje, ant darbo stalo ar namie tiesiog prie arbatos puodelio.
Originalų receptą pakeičiau tuom, kad vietoje medaus naudojau natūralų saldiklį - datulių pastą! Idėja ją pasigaminti buvo kilusi senokai, kai pamačiau pas Healthy Foodie. Vėlgi ačiū Irmai (Jos nuotraukos! oh!... na matos, meniškos sielos žmogus!) už sukrutinimą ir priminimą, kad datulės manęs laukia. Labai lengva ir paprasta pasigaminti saldėsį, kuris gardu ir vienas, skanu su duoniukais/trapučiais, geras pakaitalas vietoj medaus kepiniuose, tinka salotų padažams, mėsos padažams.

Tad trukt už vadžių ir nuo pradžių.


Sveikuoliškiems špinatinukams reikės:

1 puodelis (235 ml) avinžirnių miltų (angl. chickpea flour, gram flour, besan flour)
1 puodelis sojos miltų
1 puodelis maltų riešutų (riešutų miltų; tinka visi riešutai, žinoma pigiausia žemės riešutai)
1 a.š. kepimo miltelių
3 saujų špinatų lapų, susmulkintų smulkiai peiliu
1 v.š. riešutų sviesto (arba įprasto sviesto, išlydyto)
2 v.š. datulių pastos (receptas žemiau)
1 didelis kiaušinis
1/2 a.š. muskato miltelių
keli vanilės esencijos lašai
truputis druskos
kakavos miltelių apvoliojimui (nebūtinai)




Visus sausus ingredientus subėriau į didelį indą, išmaišiau šaukštu, kad susimaišytų skirtingi miltai. Į miltus sudėjau datulių pastą, riešutų sviestą, smulkintus špinatus, įlašinau vanilės esencijos, įkūliau kiaušinį. Atsiraitojau rankoves ir rankomis minkiau tešlą, kol viskas sulipo į gražų kamuolį. Jei limpa paviršius, tiesiog sudrėkinkite rankas ir apglostykite tešlos rutulį. Formuokite graikiško riešuto dydžio sausainukus. Dalį sausainiukų apvoliojau kakavos milteliuose - tikri triufeliai!
Dedam sausainukus į kepimo skardą ir kepam iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, arba, kol gražiai pradės sausainukų paviršius trūkinėti. Paliekame 10-iai minučių orkaitėje pravėsti. Skanaujame.

P.S. sausainukai nėra sprangūs ir sausi, kaip kad vienų avinžirnių miltų kepiniams kartais būdinga. Šiek tiek salstelėję, ne per saldūs (tad galite drąsiai didinti saldumo kiekį pagal savo skonio receptorius); sėklos ar riešutai į sausainukų vidų nepamaišys, o jei į sausainuko vidų įdėtumėt riešutą, būtų sausainukas dar įdomesnis. Valgau ir žinau, jog tikrai dar kepsiu ne kartą - gal išmėginsiu kakavinį variantą su jais (kakavos bersiu į vidų). Puikus natūralus baltymų šaltinis (jei didint baltymų kiekį norite, drąsiai berkite natūralių baltymų miltelių (sportuojantys!) - skonio nepagadins)


Datulių ir cukatų pasta (angl. date paste)

1 puodelis džiovintų datulių, cukatų
vandens, kad apsemtų džiovintus vaisius

Džiovintus vaisius užpilame šaltu arba karštu vandeniu ir paliekame mirkti ir brinkti - geriausia per naktį, nors mūsuose pardavinėjamos datulės nėra kietos, tad tiek ilgai manau tikrai nereikės mirkyti. Po kelių valandų drąsiai jau galima daryti pastą. Kai išmirks datulės, nupilame skystį į kriauklę (nenaudojam to skysčio! vien cukrus ir visokie purškalai, kuriais purškia vaisius; ekologiški džiovinti vaisiai šiuo atveju būtų geriausia, bet ne visi gali pirkti ekologiškus - organiškus maisto produktus). Jungiame virtuvinį kombainą ar blenderį ir sumalame išmirkusius dž.vaisius iki vientisos masės. Spalva gausis tamsi. Paragaukit! Kaip skanu, saldu ir iškart kils minčių, kaip panaudosit šį naminį saldėsį, žymiai geresnį nei cukrus, kupiną vitaminų, mineralų. Nepadauginkit, bus per saldu :) 

P.S. Suvartosit greitai, bet galima laikyti vėsiai šaldytuve iki 3 mėnesių (pagal Healthy Foodie)

Skanių ir sveikų akimirkų!

2012-06-15

Cukinijų ir žiedinio kopūsto traškėsiai


Puiki alternatyva lengvai vakarienei, pietums ar garnyrui. Trašku. Kiek kitoks pasiūlymas, nenaudojant 'balto batono' džiūvėsėlių.


Reikės (1 didelei porcijai, arba dviems mažesnėms):
jaunos mažos cukinijos, supjaustytos skridinėliais
keleto žiedinio kopūsto žiedynėlių

1 kiaušinio, lengvai išplakto
truputis druskos, pipirų, rūkytos paprikos miltelių, kario miltelių, česnakų miltelių, džiovintų petražolių (pagal pomėgius dėkite prieskonius)
poros šaukštų riešutų pudros (su kombainu ar kavamale sumalti bet kokie riešutai)
poros šaukštų kviečių sėlenų
poros šaukštų kokoso drožlių (labai patiko su jom! sultingumo plutelei davė, kartu ir traškumo, kokosiškumo didelio tikrai nesijautė)
su avinžirnių miltais nemėginau, bet su jais būtų ir labai skanu (dalį riešutų pudros galite pakeisti avinžirnių miltais)


Sumaišom miltus su prieskoniais indelyje, išplakam kiaušinį kitame indelyje. Daržovių griežinėlius ir žiedynėlius mirkom į kiaušinio plakinį ir dedame į sausų ingredientų mišinį. Gerai apvoliojame, kad apkibtų 'džiūvėsėliais'. Dedame daržoves ant kepimo folija arba kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
Įkaitiname orkaitę iki 180-200 laipsnių temperatūros. Pašaunem daržoves maždaug 20-iai minučių. Kol kepa vis siūlau patikrinti, kad nepradėtų svilti. Jei svyla, pamažinkite temperatūrą, ir kepkite tol, kol gražiai apskrus ir nebus drėgnas paviršius. Iškeptas daržoves tiekite iš karto, arba skanaukite atvėsusias (netgi skaniau ;))


Prie daržovių dariau padažiuką: 'sublenderiavau' 2 v.š. tiršto natūralaus jogurto, kartu su keliais ridikėliais ir agurku. Padruskinau ir papirinau pagal skonį. Apsivalgymas garantuotas daržovių mėgėjams :) Antrą kartą kepiau šiandien (birželio 15d.) ir padažiukas buvo: likutis lašišos iš konservų, sumaišytos su trupučiu tiršto natūralaus jogurto. Paprasta ir gardu. 

Tikrai greitai paruošiama, kai po darbo grįžti alkanas, bet nenori stovėt prie puodų, nori kažko lengvo, gaivaus, ir kartu šilto ;)

RAW anakardžių ir braškių tortas


Žodis RAW manau daug kam jau pažįstamas, kai kam iki skausmo, kai kas prijaučia tam žodžiui, simpatizuoja, gal netgi gyvena tuo žodžiu, nes laikosi tų principų, kai valgoma daug kas RAW... O iš tiesų, aš esu prieš etiketes: veganizmas, vegetarizmas, žaliavalgystė, omnivorai ir pan. Jei mėgstu riešutus, salotas, nekeptus gardėsius,  nevadinu savęs jokia vegetare ar žaliavalge, jei net nežinočiau tokių pavadinimų, salotas vis tiek mėgčiau, riešutų racione vis tiek daug būtų, augalinis maistas man patiktų, bet mėsos neatsisakyčiau... Jausti reikia savo organizmą, jausti savijautą, įsiklausyti, ir viską (na ne visai) bus galima valgyti, ragauti, mėgautis.. Saikas, porcijos ir sveiki desertai tikrai bus sveiki ir naudingi.

Šį 'sūrpyragį' seniai numačiusi buvau ir seniai jau jis mano MUST do sąrašiuke Pinterest.com tupėjo, bet va Voriukas ėmė ir spėjo pirmiau išmėginti... Aš delsdavau, nes tiesiog nepasitaikydavo proga pigiau nusipirkti anakardžių (angl. cashew) riešutų. Tad nusipirkusi anakardžių nesinorėjo sutriaukšti paprastai semiant saujom. Griebiaus rimto reikalo: anakardžių ir braškių tortuko :) Nepagailėkit nusipirkti anakardžių per akciją, jie be galo naudingi riešutai. Pasilepinti nekasdieniškai reikia... Nustebsit, kaip skanu :)


Storokam 16 cm skersmens tortui (dariau į gilų dubenėlį) reikės:
Pagrindui:
1/2 puodelio migdolų riešutų (galite keisti avižiniais dribsniais)
1/2 puodelio džiovintų slyvų, nuplautų (galima naudoti mirkytas datules, abrikosus)
truputis druskos
tarkuotos imbiero šaknies (labai tinka!)

Užpilui ant pagrindo:
1 1/2 puodelio anakardžių riešutų, mirkytų vandeny per naktį (puodelis 236 ml)
2 citrinų sulčių (apie 1/4 puodelio gavos man)
1-2 a.š. vanilės esencijos lašų
1/3 puodelio kokosų sviesto, ištirpdyto karšto vandens vonelėje (dėjau dalį kakavos sviesto, dalį kokosų sviesto)
1/3 puodelio skysto medaus
1-1 1/2 puodelio braškių, aviečių, spanguolių (tinka šaldytos ir šviežios) (naudojant spanguoles, nedėkite citrinos sulčių)



1. Į virtuvinį kombainą sudedame pagrindui skirtus ingredientus ir malame iki pageidaujamo ingredientų smulkumo. Ar gerai sumalta, patikrinkite paimdami gabalytį tešlos ir paspausdami - jei tešla sulimpa, vadinas gerai ir galite lipinti pagrindą tortui. Aš naudojau gilesnį dubenėlį, kurį išklojau virtuvine plėvele (tinka ir paprastas maišiukas). Į dubenėlį (ar atsegamą kepimo formą, ar kt. formą) sukrėčiau pagrindui skirtą riešutų masę ir rankomis spaudinėjau, kol dubenėlio dugnas ir sienelės pasidengė vienodu riešutų masės sluoksniu.
2. Ištirpdome kokosų sviestą karšto vandens vonelėje ir kartu su mirkytais anakardžiais dedame į virtuvinį kombainą (arba indelį, kuriame su blenderiu malsime), supilame vanilės esenciją, medų, citrinos sultis ir malame iki visiškai vientisos masės. Paragaujame! Ir ties šiuo momentu jau apsvaigstame - skanumėlis!!:)
3. 2/3 anakardžių masės supilame ant torto pagrindo.
4. Į likusią anakardžių masę suberiame šaldytas ar šviežias smulkintas uogas, ir sumalame iki vientisos masės (ar sublenderiuojame). Uogų tyrelę supilame ant baltosios anakardžių masės, išlyginame paviršių. Dedame į šaldymo kamerą ir laikome iki kol sustings (ryte gaminau, vakarienei valgiau). Prieš valgymą, išimti iš kameros 30 minučių prieš (išėmiau iš dubenėlio paėmusi už plėvelės kraštelių, ir puikiai ji nusiplėšė nuo torto pagrindo).




P.S. skanu, gaivu, tarsi ledai, bet ne ledai, anakardžių ir citrinų masė primena varškę (nesitikėjau!), sveika, naudinga (pabrėšiu vis tuos dalykus, nes maistas turi mums tarnauti, o ne mes jam!)
Norėtųsi pamėginti tik su avietėmis, su mėlynėmis ar šilauogėmis (spalva kokia!), tad tie, kurie uogausit, mėlyniausit daržuose, miškuose, pirmyn, išmėginkit, man papasakosit! Ačiū. 


Enjoy and be happy!

2012-06-11

Avinžirnių miltų ir sezamų krekeriai

Reikia krekerių prie maisto ir gėrimų fiestoje nusipirktų pikantiškų padažų (angl. chutney). Reikia, tai reikia. Bus. Pakramtyti visi mėgstam, o aš šiaušiuos, jei kramtoma parduotuvine chemija. Dar reikėjo ir 'Must Do' sąrašiuką apmažinti bei sunaudoti užsilikusius avinžirnių miltus. Numaniau, kad laukia smagus užsiėmimas, bet rezultatas iš viso pakirto skonio receptorius. Avinžirniai tebestebina savo nežirnišku universalumu, o ypač ta savybė, kad iš jų ar jų miltų iškepus kažką, nesuprasi, kad tai žirnių giminė. Maistinga, naudinga, sveika, tad pasiraitojau rankoves, ir sumaišiau kelis ingredientus.



Nemažai skardai krekerių susirandam:
pagal Anjas Food 4 thought
2 puodeliai (puodelis 235 ml) avinžirnių miltų, persijotų
2 v.š. sezamo sėklų
1/4 a.š. druskos
2 v.š. aliejaus
2 v.š. smulkintų žalumynų: česnako, svogūnų laiškų
1 a.š. džiovinto čiobrelio (tinka ir šviežias)
1/4 puodelio (60 ml) vandens


Visus ingredientus sumaišiau dubenyje, kol maišėsi. Tada tešlą minkiau rankomis. Suformavau tešlos kamuolį ir palikau 10 minučių pabrinkti miltams. Jei minkant, tešla per skysta, įberkite truputį miltų, jei per kieta - truputį vandens.
Tešlos kamuolį padalinau į dvi dalis.
Kočiojame vieną tešlos dalį tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iki 3-4 mm plonumo, arba kol kočiojas, nes tešla kiek kitokia nei įprasta, ir sunkoka kočiot. Nuplėšiam viršutinį kepimo popieriaus lakštą ir iškočiotą tešlą supjaustom norimo dydžio ir formos krekeriais. Tą patį padarom su antruoju tešlos kamuoliu. Subadom šakute supjaustytus krekerius, kad kepant neišsipūstų pūslelės.
Kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 15-20 minučių, arba, kol paruduoja krekerių krašteliai. Iškeptus traukiame iš orkaitės ir sulaužom per įpjovimo linijas.


P.S. Labai patarčiau naudoti gerą kepimo popierių arba turėti daugkartinio naudojimo nelimpančią kepimo plėvelę (net nežinau tiksliai kaip vadinas). Man teko laimė pamirkyti krekerius vandeny, kad galėčiau lengvai nuplėšti kepimo popierių. Rezultatui nepakenkė, tik išbandė mano kantrybę...


P.S. Krekerius laikyti atvirame indelyje, neuždengtus, nes kitaip jie suminkštės. Suminkštėjusius krekerius galima trumpam įdėti į įkaitintą orkaitę, kol apdžius.


Galimi įvairūs variantai, nebijokit fantazuot. Aš mėginsiu saldžius variantus - aptepti medaus ir cinamono mišiniu; medaus - kakavos - čili derinys. Vietoj žalumynų galima berti svogūno ir/ar česnako miltelius, granules. Kepti su aguonomis. Avinžirniai draugauja su saldumu, aštrumu, sūrumu.

Skanaus ir sveiko kramtymo!

2012-06-10

Nekeptas sveikas šokoladinis pyragas

Kai dienos vis šviesesnės, šiltesnės, mažų mažiausiai norisi apkrauti save sunkiais patiekalais, riebiais desertais, ar netgi šilto maisto mažai tesinori. Turim tokį tik trumpą laikotarpį, kada galime skinti braškes tiesiai iš daržo, nusiaubti šiltnamį, ieškodami raudoniausio pomidoro, raškyti šviežutėlius salotų lapus (kaip pasiilgau agurklės lapų!), ir viską skaninti kvapniaisiais krapais. Rašydama taip ir įsivaiduoju vasarą kaime pas močiutę, bet bent viliuosi, kad pavyks šiemet bent dieną praleisti grynam ore ir dar braškių sezono metu.. Ta diena žinau bus tikra atgaiva sielai..
Kol nėra daržo, kur galiu išbėgti su pižama pauogauti, tol tenka naudoti šaldytas uogas iš parduotuvės.
Sielai atgauti karštomis dienomis, pasikvietus draugų į svečius, siūlau neįprasto skonio pyragą-ledus (priklausomai, kiek laiko šaldysit). Nusižiūrėjau receptą iš puikaus tinklaraščio, išmėginau, stingo per naktį, neliko per akimirką. Mums patiko. Gaminsiu dar ne kartą.



14 cm skersmens pyragiukui reikės:
pagal Linda Wagner
2 puodelių šaldytų uogų (pas mane buvo: avietės, kelios braškės bei gervuogės, saujele įvairių serbentų)
4 v.š. kokosų sviesto (angl. butter, tinka ir creamed coconut)
4-6 v.š. tamsios kakavos 
3 v.š. tepamo sūrelio Philladelphia (nebūtina)
truputis druskos
šaukštelis neutralaus skonio medaus (arba pagal skonį)


Jei uogos stipriai sušalusios, jas reikėtų atšildyti šiek tiek. Kitaip rizika sulaužyti 'blenderį'. Kokoso sviestą ar kremą ištirpinam indelyje, įstatytam į karštą vandenį. Uogas, kakavą, druską, medų, tepamą sūrelį, jei naudojat, išlydytą kokosų sviestą sudedame į indą ir viską gerai 'sublenderiuojame' iki vientisos masės. Likusią tyrelę nuo ''paragavimo'' (nes tikrai ragausit ir patiks uogų - kakavos derinys!) supilame į indelį ir dedame į šaldymo kamerą. Jei naudotume žymiai daugiau kokosų sviesto, nereikėtų net dėti šaldyti, sustingtų ir taip, mat kokosų sviestas stingsta kambario temperatūroje. Nenorėjau visko perriebinti, tad šaldymo kamera puikiai atliko savo darbą. Pyragą šaldykit 3-4 valandas, arba kol jis bus pakankamai tvirtas kraštuose, ir nebe skystas vidury. Kai sustings, išimkite iš š.kameros, palaikykit truputį kambario temperatūroje, kad atliptų pyrago krašteliai, tada ant indelio su pyragu uždėkite lėkštę ir apverskite indelį su pyragu. Pjaukite aštriu peiliu, ar kabinkite visi draugiškai šaukšteliais. 

P.S. aš laikiau pyragą per naktį kameroje, sustingo visiškai, tad kambario temperatūroje palaikius ir man nebeiškentus, valgėm tarsi ledus - aplinkui aptirpę, o viduj sušalę. Skanu.. be galo šokoladiška...
Dabar minty kitas variantas: naudoti kokosų pieną ir pasidaryti tokius gaivius ir sveikus ledus... Ir būtinai naudoti reikėtų kakavą 20-22 proc. riebumo, tada pyragas tikiu būtų ne raudonas, o tamsios šokoladinės spalvos.. Bet spalva skonio nekeičia.. Kakava šiek tiek pakeistų:)

2012-06-02

Lašišų kepsniukai su daržovėm

Paprasta labai susiversti tuno ar lašišos skardinę į salotas ir taip valgyti vakarienę ar pietus. Bet kitąsyk žiūrėk, nori kažko žuviško, bet ir šilto. Šviežios žuvies nėra namie, arba 'ops pamiršau išimt iš kameros', bet akyse pasipainioja konservų dėžutė... Taip taip tai nėra geriausias variantas valgyti konservuotą maistą, kaip ir nėra gerai valgyti daug tam tikros žuvies dėl joje besikaupiančių sunkiųjų metalų. Vis tik, tokios užterštos žuvys, kai jose aptinkama kiekiai metalų, kenkiančių žmogaus sveikatai, manau ne taip ir lengvai papuola į rinką. Kad ir kokia biurokratija ar korupcija būtų, bent dalinai įvairios institucijos atlieka savo darbą (naiviai bent kažkuo tikėt reikia). Reikia skaityt etiketes, rinktis jau išmėgintą produkciją, ir pamėginti pasidaryti iš konservų sveikų skanių žuvies kepsniukų.



15 kepsniukų (priklauso nuo formuojamo dydžio) naudojau:
1 (apie 220 gr) skardinė lašišos savo sultyse
3 kiaušiniai
1 jauna cukinija, sutarkuota
1 puodelis moliūgo, bulvės arba morkų (naudojau moliūgą), smulkintas kubeliais
1 svogūnas, smulkintas
kelios skiltelės česnako, smulkintos
4-5 v.š. migdolų miltų/sojos miltų/speltos miltų (pasirinktinai)
prieskonių pagal pomėgį (naudojau žuvies prieskonius, kurių sudėty svogūnas, krapai, mėta, česnakas)
druskos, pipirų, truputis aitriosios paprikos miltelių
sauja petražolių, smulkintų
papildomai įdėjau kelis gabaliukus rūkytos lašišos atraižų (labai tiko!)
kokosų aliejaus kepimui







Viskas labai paprasta: dideliame dubeny sumaišom ingredientus ir paliekam 10-iai minučių susimaišyti skoniams ir pabrinkti. Įkaitinam keptuvę su aliejumi, ir dedame šaukštu kepsniukų masės. Kepame, kol gražiai apskrunda kraščiukai ir viršutinė kepsniuko dalis nebėra skysta, tada mentele apverčiame kepsniuką ir apkepame iš kitos pusės. Dedame ant popierinių servetėlių, kad susigertų riebalai (kepant su kokoso aliejumi, riebalų pertekliaus nebus per daug). Skanaujam su šviežių daržovių salotomis, jogurtiniu padažu ar mėgiamais priedais. Man jie šalti buvo netgi skanesni...


P.S. pirmi kepsniukai buvo labai birūs, įmušiau papildomai kiaušinį (pradžioje tebuvau kūlusi du kiaušinius, pasiteisino vis tik su trim..)
Skanu, lengva skrandžiui ir maistinga!