2012-11-30

Kokosiniai žiedeliai su razinom

Už lango saulė šviečia, prišildo kambarį krintančiais, tikriausiai 30 laipsnių kampu, spinduliais.. Jei pritrūksta šilumos, du mygtukus pajungi ir šildytuvas imasi darbo. Taip, vėsu, drėgna, bet labai pavasariškai kvėpuojasi. Lauke toks tarsi atgimimas atrodo, mat kai kurie krūmai ir medžiai vis žaliuoja, o kai kur styro pakibus rudeniškai nusidažiusi lapija.. bet vis tiek oras maloniai gaivina ir budina pavasariškus jausmus... tik apie 3-4 valandą vakaro, kai patemsta/sutemsta, pamatai, kad nė velnio joks čia ne pavasaris.. visur jau blizga lemputės, žybsi papuoštos kalėdinės eglutės, parduotuvių vitrinose nuo kalnelių slidinėja žaisliniai seniai besmegeniai, mojuoja elniai savo ragais ir šaukia Ho Ho Ho... Taip tas komercinis laikotarpis, bet vis tik kažkodėl pats jaukiausias, gal kad visų žmonių akyse atsispindi vitrinų kibirkštėlės ir dėl to visi atrodo geresni, laimingesni.. ?



Šventės yra šventės, ateis, praeis, atsiminimai išliks, ir tikėkimės šiluma neišblės, kibirkštėlės įstrigs visų žvilgsniuose, o švenčių laukiant mėgaukimės tuo mėnesiu...

Šiems sausainukams naudojau silikoninę mini spurgyčių formelę (tiks ir mini keksiukų formelės). Sausainių masę įspaudinėjau pirštais į formeles, bet puikiausiai sausainukai iškeps, jei iš tešlos suformuosit kamuoliukus ar paplokštesnę formą.. Paprastučiai, gardūs ir saulėti! Razinų padas sumažina naudojamų saldiklių kiekį tešloje, bei įdomiai atrodo.


20 sausainukų reikės:
100 gramų maltų migdolų (1 puodelis) ar kitokių maltų riešutų (manau tiktų ir maltos saulėgrąžos)
1/2 puodelio kokoso drožlių
1 kiaušinis
1/2 a.š. ciberžolės miltelių (kurkuma dar vadinama)
1/4 a.š. malto imbiero šaknies miltelių*
1/4 a.š. muskato miltelių*
1/3-1/2 puodelio skysto medaus
vanilės lašų
1 a.š. kepimo miltelių

1/4-1/2 puodelio (gera sauja) razinų, ar džiov. spanguolių, ar džiov. serbentų, ar smulkintų džiov. datulių/abrikosų/braškių/žemuogių (kas ką turit prisidžiovinę...)


1. Razinas pamerkite į vandenį ir tegul mirksta jos, kol paruošite sausainių tešlą.
2. Migdolų miltus, kokoso drožles, prieskonius, kepimo miltelius, kiaušinį, medų ir vanilės lašus sumaišykite dubenyje. Masė bus biri, bet taip ir turi būti- ją formuojant, nesunkiai ji sulips į norimą formą.
3. Nusunkite razinas, perplaukite vandeniu, nusunkite dar kartą.
4. Berkite keletą razinų į naudojamas formeles. Tada ant razinų dėkite sausainių masės ir pirštais suspauskite, taip užpildydami spurgyčių formeles (jei naudosite mini keksiukų formeles, pildykite iki pusės).
5. Jei formuosite rutuliukus iš sausainių masės, razinas galite įspausti į sausainiukų vidų, ar įmaišyti į tešlą, prieš formuojant sausainį.. ar sugalvosite kažką kitą?
6. Kepkite apie 15-20 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 170 laipsnių temperatūros. Sausainukų viršus turi šiek tiek paruduoti, bet nesmarkiai. Palikite atvėsti orkaitėje-sausainukai sutvirtės.


nesuvalgykite iš karto. 



P.S. su kokosu kepiniai būna netgi skanesni kitą dieną, kai kokoso drožlės pabrinksta, kai skoniai susimaišo, susistovi.. Sausainukai nebus traškūs, bet malonaus kokosiško skonio. Paeksperimentuokit įvairiais džiovintais vaisiais. Ir būtinai įberkit ciberžolės - ji nudažo sausainius magiška šildačia geltona spalva, o skoniui nekenkia.





Šiltų vakarų Jums, meilių apkabinimų ir nekandančių vilnonių kojinių ;)







2012-11-25

Saldžiosios bulvės ir obuolių kugelis

Metai tuoj skaičiuos paskutinį mėnesį.. šaltą, bet jaukų, gal net patį jaukiausią, kai širdelėj vis tik dar tiki ir tikėsi tuo šventiniu stebuklu. O tikėti nori, nes viliesi, kad tie stebuklai vis tik būna.. o jei dar prakalbus apie Naujųjų Metų naktį.. kada prie širdies glaudi sąrašėlį gerų darbų, tikslų kitiems metams, bandai įvertinti, arba nedrįsti praėjusius metus.. bijai nuliūsti, kad lyg nieko ypatingo nenuveikei, nepadarei, nebuvai tokiu žmogumi, kokiu norėjai būti, nepatobulėjai, nemylėjai taip, kaip myli, nematei pasaulio daugiau pro rožinius akinius (ir nepadeda sportinis džemperis su kapišonu ant kurio prisiūtos juokingos ausytės.. ), kad viską matuoji susigalvotais matais, vertini save kitų matais.. tada ir mintyji, kad tie nauji metai bus ir nauji ratai, nauji vėjai, nauja motyvacija, truputį akademinio gyvenimo vėl naujų akademinių stresų, begalės protingų straipsnių, kuriuos mėginsi virškinti ir paprotingėti, susidomėti ir gilintis. Nauji iššūkiai smagu, yra ko laukti, viltis, tikėti vėl, šypsotis.. O dabar galima džiaugtis tuo magišku laikotarpiu - mėnesiu iki šv. Kalėdų ar Naujųjų Metų, kurio dauguma laukia kaip kažkokio atskaitos taško, naujos pradžios, drąsesnės drąsos, susilpnėjusių baimių..
Matyt tam laukimui, magiškam laukimui, sustiprėti padeda kvapai, kurie sudirgina visus pojūčius, prisiminimus iš vaikystės, iš namų, kaimo, nerūpestingų laikų...  O šventiniai kvapai labai malonūs ir virtuvėje smagu būti žiemą, nes ten dažniausiai šilčiausia...


Labai jaukus, super paprastas ir per 12 valandų nelikęs kugelis..apkepas.. pyragiukas.. kaip pavadinsi..suvalgytas bus vis tiek...




23 cm skersmens formai
pagal NyTimes.com

3-4 kiaušiniai
1 saldžioji bulvė, nulupta ir sutarkuota burokine tarka (2,5 puodelio tarkių)
2 obuoliai, sutarkuoti burokine tarka
truputis druskos
1/2 a.š. malto cinamono
1/2 a.š. imbiero miltelių
3-4 a.š. tirpinto sviesto, arba kokosų pieno, migdolų sviesto, sezamų pastos tahini (naudojau tahini)
1-2 a.š. tirpintos medaus/nerafinuoto cukraus (nebūtinai) (nenaudojau)



1. Orkaitę įjunkite ir nustatykite 180 laipsnių temperatūrą.
2. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
3. Sutarkuotą saldžią bulvę ir obuolius išmaišykite dubenyje. Suberkite prieskonius, druską. Išmaišykite.
4. Supilkite tirpintą sviestą arba naudojamą riešutų sviestą, tirpintą medų (jei naudojate), įkulkite kiaušinius ir viską gerai išmaišykite.
5. Sukrėskite viską į kepimo formą, šaukštu suplokite, kad visur būtų vienodai pasiskirstę. Dėkite kepimo formą į orkaitę.
6. Kepkite 30-40 minučių. Palikite pravėsti ir sutvirtėti orkaitėje 10-15 minučių.
7. Galite skanauti iš karto. Pjaustysis lengvai. Atvėsęs ir labai skanus.




P.S. 
- galima į tešlą dėti smulkintų pakepintų riešutų, kokoso drožlių.. netgi įberti meduolinių prieskonių... Bet tiesą sakant, šis minimalistinis variantas skanus buvo taip, kad nesinorėtų net tiuninguoti jo... dar ir dar tik noris... 
- galima kepti keksiukų formelėse - turėsit porcijomis iš karto.. kepimo laikas sutrumpėja taip kepant, tad stebėkit bekepdami. Manau užteks 20-25 min. 
-  patiekdami galite apšlakstyti tirpintu medumi ir apiberti kepintais smulkintais riešutais, ar patarkuotu juoduoju šokoladu.. 
- lengvas, neapsunkinantys pusryčiai, desertas, užkandis, ar lengva vakarienė...  



Skaniai apsivalgykit!


2012-11-22

Tuno kepsneliai


Paprasti, greitai sumeistraujami, o iškepa orkaitėje, kol ruošiate salotas, plaunate indus, geriate kvapnią Rooibos Chai arbatą, ar klausotės SEL koncerto Youtube, bendraujate su nuostabiais žmonėmis Skype ar juokiatės už pilvų susiėmę nuo juokų, pokštų, vykstančių namie.. Kartais stovi ir stebi situaciją iš šalies ''Eh kaip gera, kaip draugiška atrodo viskas..kaip jauku taip gyvent, juoktis iš labai labai kvailų dalykų, negalvoti, o tik tikėti, viltis, kaprizingai norėti!''


Įvairių kepsnelių greičiausias panaudojimas - pietų dėžutė, kuri dedame į rankinę ir keliauja į darbą. Vėliau tik belieka sulaukti 12 valandos ir tada jau išpakuoti ''dovanas''. Rekomenduoju, nesausi, nesprangūs, žuviški, ypač kai retsykiais nebesugalvojat, ką daryti su tunu iš skardinių. 


9 kepsniukams
adaptuota pagal I breathe..I'm hungry

1 indelis tuno savo sultyse (nusunkto)
1 puodelis tarkuoto žiedinio kopūsto
1/2 puodelio maltų migdolų/ar saulėgrąžų branduolių (sumalti paprasčiausiu blenderiu)
2 v.š. naudojamų miltų (tiks speltos, avinžirnių, kokoso)
2 kiaušiniai
1 a.š. maltos kalendros
1 a.š. džiovintų krapų
pipirai, druska pagal skonį



Vėlgi paprastai...
1. Visus ingredientus sumaišykite dubenyje. Palikite pabrinkti.
2. Kepimo formą ištieskite kepimo popieriumi ar kepimo folija. Įjunkite orkaitę ir nustatykite 180 laipsnių temperatūrą.
3. Rankomis formuokite maltinio dydžio kepsnelius ir dėkite ant kepimo skardos. Neišsigąskite, jei dubens dugne atsiras skysčio, įmaišykite į tešlą vėl jį. Iš visos tešlos padarykite kepsnelius.
4. Kepkite orkaitėje apie 20-25 minutes. Atsiras skysčio bekepant- taip turi būti. Palikite orkaitėje pravėsti iškeptus kepsnelius, ar tiekite iš karto su šviežiomis, garintomis daržovėmis. Skanūs ir šalti. Vietoj sausainio tokius valgom :)

P.S. vietoj žiedinio kopūsto manau drąsiai galima naudoti su smulkintuvu smulkintą žaliąjį kopūstą (baltagūžį mūsuose vadinamą), tarkuotą brokolį... Nesunkiai galima padvigubinti porciją, visus ingredientus padvigubinant. Žaiskite savo mėgiamais prieskoniais! Bet geriausi žuvies draugai - druska  ir pipirai.. 

Skanaus gardaus!


 in English


Simple, fast made and faster baked fish cakes in the oven. Baking is easy as while it is baking you can prepare salads, wash dishes, drink rooibos chai tea, or listen to the concert in Youtube, or maybe communicate with wonderful people in Skype. The best is if you just enjoy laugh, jokes happening at your home.. Sometimes I just stand and watch the situation 'Oh so friendly it looks like .. so cosy to live like this, laugh at stupid silly things, not to think and not to worry about anything, but to believe, to be in hope, and capriciously to want something!'
Different ideas and recipes for various cakes are good thing for lunch boxes, then lunch box goes to the hand bag and you are fully stocked with a simple health lunch. Then only you need to wait until lunch time and the time comes to 'unwrap gifts'. I recommend these tuna cakes as it is not dry, with nice fish taste and great idea to use that hidden tuna can from a cupboard.



9 tuna cakes
adapted from I breathe .. I'm hungry

1 small can of tuna in brine (strained)
1 cup grated cauliflower
1/2 cup ground almonds / sunflower kernels (ground with hand blender or other food processor)
2 tbs flour  you prefer (spelt, chickpea/gram/besan flour, coconut)
2 eggs
1 tsp ground coriander
1 tsp dried dill
pepper, salt to taste



Again, simply ...
1. Mix all ingredients in a large bowl. Let stand for a while.
2. Put a parchment paper or baking foil on baking sheet. Turn on the oven and set the temperature to 180 Celcium.
3. Shape cakes with hands into burger-like cakes and put on a baking sheet. Some liquid can be appear at the bottom of the bowl. It is ok, just mix a batter a little bit. Make cakes from all the batter.
4. Bake cakes in the oven for about 20-25 minutes. Some liquid (from eggs, fish) will spread in the baking sheet, but it is ok, do not worry. Leave the cakes in the oven to cool a little bit after baking, or serve at once with fresh salads or steamed vegetables. These cakes are good when cooled completely.  We eat instead of bisquits :)

P.S. You can use grated green cabage or broccoli instead of cauliflower. Recipe can easily be doubled, doubling all ingredients. Play with your favorite spices! But remember the best fish friends are salt and black pepper ..



2012-11-18

Skumbrės troškinys

Vėsų rudenį ir šaltą žiemą, troškiniai yra number one dalykas. Ir einamiausios daržovės tada būna morkos, kopūstai, ropės, pastarnokai, saldžiosios bulvės, briuselio kopūstai (jeez kaip laukiu, kada tos akcijos bus...!!!), svogūnai, burokėliai, paprikos (hmm iš kur jas vis veža..? nesvarbu, bet jos labai pagardina ir iškvepina patiekalus) ... Atrodo paprasta? Ne pomidorai iš Ispanijos ar Tailando turėtų būti šaltuoju metų laiku deja, o mūsų tradicinės daržovės, kurios laikosi per žiemą, nebijo šalčių... Aišku dar išsitraukit vis per vasarą prikonservuotus agurkėlius, įvairias morkų-burokėlių-svogūnų mišraines.. ir suvalgykit porą šaukštų už mane :)
Aš turiu tokį įprotį, bet gerą tokį, namie man privalu, kad būtų žalių daržovių..o kaip žiemą? taigi kopūstai! Jie nerealus reikalas: skanu žali patarkuoti, patroškinti, apkepti, iškepti, paskrudinti... pasaka.. greitai išsitroškina, išverda...taigi įtraukit juos į racioną ir naudokit! O šiandienos mūsų troškinio pagrindas ir buvo ponas kopūstas ir ponios morkos.


Skumbrės troškinys 3-4 porcijoms: 

1-2 šalto rūkymo skumbrės filė (naudojau skumbrę...ir berods silkę (angl. kipper))
1/2 svogūno, smulkinto pusžiedžiais
3 morkos
1/2 nedidelio tradicinio kopūsto
saujelė žalių petražolių (tiks šaldytos)
druska, pipirai
2-3 a.š. sviesto (naudoju ghee-valytas sviestas*)/kokoso aliejaus
1/4 puodelio (60 ml) kokoso pieno (nebūtina; dėkite daugiau riebalo ar netgi įpilkite tradicinio pieno)
gabalėlis kumpio (nebūtina)

* labai labai fainas dalykas ghee sviestas, o kvapas.. noris jame išsimaudyti... lengva pasigaminti namie, pagūglinkit - tikrai rasit.




1. Pakepinkite svieste (ar aliejuje) svogūną, pjaustytas morkas pailgais skridinėliais, jei pradės svilti įpilkite šlakelį vandens.
2. Kai apkeps, sudėkite supjaustytą kopūstą (o pjaustykit taip, kaip pjaustote sriubai).
3. Viską patroškinkite, kol supjaustysite žuvį gabalėliais, išrinkite matomas ašakas.
4. Į daržoves sudėkite žuvį, pabarstykite druska bei pipirais, ir kitokiomis mėgiamomis džiovintomis žolelėmis.
5. Įpilkite kokosų pieną/pieną. Troškinkite ant vidutinės ugnies pamaišydami, kol neliks skysčio keptuvėje.
6. Patiekite pabarstę smulkintomis šviežiomis žolelėmis, o jei naudojate šaldytas, suberkite jas, kai išjungsite ugnį ir trumpam palikite sušilti ir viską pakvėpinti. Kad sočiau būtų vyriškiams, išvirkite ryžių - apsipatenkins ;)


P.S. darykite daugiau troškinio, bus skanu kitą dieną pasišildyti pietums, pusryčiams ar vakarienei. Mažiau vargo...  hehe aš taip galvojau bent.. nes beveik nieko neliko, o dariau tikrai daug, kad liktų kitai dienai... Per skanu buvo, ką? 
galima naudoti ir šviežią žuvį, ir tada tikrai įpilkite šlakelį pieno troškindami, bei įberkite rūkytos paprikos miltelių, ar rūkytų džiovintų paprikų įpjaustykite (tada tik nereikėtų berti papildomai druskos, mat tokios paprikos būna sūdytos) arba kario miltelių - bus labai jaukus skonis ir kvapas.


Šiltų vakarų Jums!


Recipe in English


Mackerel Stew for 3-4 servings:

1-2 smoked mackerel fillets (I used mackerel ... and kipper)
1/2 onion, diced
3 carrots
1/2 small green cabbage
a handful of green parsley  (frozen can be used as well)
salt, pepper
2-3 tsp butter (used ghee- purified butter *) / coconut oil
1/4 cup (60 ml) coconut milk (optional; or use more fat, or even add traditional milk)
piece of bacon (optional)

* Very very nice delicious thing is ghee .. you just wanna swim in it as it smells divine... easy to make at home, so please google and you will find many instructions how to do it

1Fry in butter (or oil) diced onion, sliced ​​carrots. If it starts to burn, pour a splash of water.

2. When vegetables are almost ready and brown a little bit, add the chopped cabbage (chop cabbage as you  do it for your cabbage soup).
3. Saute vegetables while you cut fish to pieces, remove visible fish bones from fish pieces.
4. Add fish into vegetables, sprinkle with salt and season with peppers and add other your favourite dried herbs (Italian herbs, parsley, dills...).
5. Pour the coconut milk/ regular milk. Simmer over medium heat, stirring, until no liquid left in the pan.
6. Serve stew sprinkled with chopped fresh herbs; if you use frozen, add them when you turn off the heat and leave for a short time to warm up and to spread the smell. Serve with rices for your misters the stew to be more filling - their bellies will be satisfied :)

2012-11-14

Žalieji burgeriai

Daiginau saulėgrąžas ir nusibodo perplovinėt ir šiaip šalta joms dygti normaliai pas mane. Nusibodo mozotis tiesiog ir kai akys užkliuvo už mėgiamos Australijos virtuvės šefės (o kilimo tai nuo Lenkijos :)) žaliųjų kotletų receptą, buvo - noriu čia dabar tuoj pat. Reikėjo pistacijų. Aišku, jei aš tokias pirkčiau, tai naudočiau tikrai ne kepimui, o tiesioginiam suvartojimui. Hmm .. žinokit, naudokit drąsiai pamirkytas per naktį saulėgrąžas, dar įmeskit prie saulėgrąžų mirkti kokį kitokį riešutą ir bus labai skanu. Žaliuosius kotlečiukus galėsit įsimesti į lauknešėlį į darbą, prie sriubos valgyti vietoj duonos riekės, ar įsivynioti į salotos lapą, užsipjaustyti avokado ir apsivalgyti. Labai rekomenduoju, nes mane ir nustebino skoniu ir nesausa tekstūra falafelių (past. kotlečiukai kepami iš avinžirnių) variantas.



10-12 kotletų (burgerių)


1 puodelis riešutų (naudojau 1/3 anakardžių ir 2/3 daigintų saulėgrąžų) (originale pistacijos)
1 puodelis virtų avinžirnių arba 1 skardinė avinžirnių (nupiltų ir perplautų vandeniu)
1 puodelis žalių arba šaldytų žirnelių (naudojau šaldytus, neatitirpinau)
gera sauja špinatų lapų
sauja kalendros lapų (arba petražolių, tiktų ir šaldytos)
1/2 svogūno
2 a.š. sezamų pastos tahini (arba jums patinkančio skonio aliejaus- graikinių riešutų, sezamų, linų sėmenų.. )
druska, pipirai, šiek tiek ciberžolės ir džiovintos imbiero šaknies miltelių
2 a.š. sojos ar vorčesterio padažo (naudojau vorčesterio)
2-3 v.š. citrinos sulčių (keli citrinos smarkūs spustelėjimai)

moliūgo sėklų pabarstymui (pakepintų)





Vėlgi viskas paprastai. Vieno bliūdo principu. Beveik.
1. Sumalkite 'blenderiu' saulėgrąžas ar kt. riešutus/sėklas kartu su avinžirniais iki vienalytės masės.
2. Sudėkite visus likusius ingredientus, apart moliūgo sėklas, ir viską sumalkite iki vientisos masės.
3. Drėgnomis rankomis imkite dalį žalios tešlos, formuokite kotletuką, apvoliokite vieną pusę skrudintose moliūgo sėklose. Dėkite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Sunaudokite visą tešlą.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros ir kotletukus kepkite apie 20-30 min. (priklausomai nuo orkaitės). Turėtų šiek tiek paruduoti, bet nedaug.
5. Išjunkite orkaitę ir palikite kotletukus orkaitėje šiek tiek dar pabūti (viduje dar vyksta kepimas).




Tiekite iš karto su salotomis, troškintomis daržovėmis, sriuba, įvyniotus į salotų lapus, ar patiektus kaip tik sugalvosite (gal ant apkeptų plačių grybų kepurėlių, kaip mėsainių bandelės? :))
P.S. tinka vegetarams, veganams, ir visiems, nevengiantiems ankštinių kultūrų. Be to, saulėgrąžos, moliūgo sėklos, tahini pasta yra puikūs omega-3 riebiųjų rūgščių šaltiniai (tik nepiktnaudžiauti dėl jame esančių omega-6 riebalų rūgščių). Ir apskritai išgirdus žodį riebalai, nereikia raukytis, kad tai blogai.. Jei taip nutiko, vadinas pats laikas pasidomėti ne delfi straipsniais :) Ar kada susimąstėte, ar racione užtektinai gaunate omega-3 riebalų rūgščių, kurios būtinos smegenų, kraujagyslių, širdies veiklai, stiprumui? Maistas yra vaistas, jis turi būti naudingas, įrodykit kitaip, jei nesutinkat.




Labai skanaus, nes taip ir bus!



in English


I have sprouted sunflower seeds and got tired to rinse it everyday, and to wait until it gets properly germinated. Too cold in my place to grow flora :) While I was thinking how to use those seeds I got impressed with one of my favourite Australian kitchen chef's (origin from Poland) green burgers recipe and it was a moment 'I want it here and now'. Pistachios were needed for it. Of course, if I buy pistachios, I would eat it not cook or bake with it. Hmm .. So my sunflower seeds got the space in the recipe and it was clever to do it and use it. I believe any of nuts would be good but i recommend to soak it for at least some hours. Green burgers are good to lunch box to work, to eat wit soup instead of bread slices, or wrap the burgers into the lettuce and with some avocado. Highly recommend it, because I was surprised by the taste and texture. Really good falafel type burgers option. 

10-12 green burgers

1 cup nuts (I used 1/3 cashew and 2/3 sprouted sunflower seeds) (in original recipe pistachios)
1 cup cooked chickpeas, or 1 can of chickpeas (drained and washed under running water)
1 cup raw or frozen peas (I used frozen, not thawed)
a handful of spinach leaves
a handful of coriander leaves (or parsley or frozen)
1/2 onion, diced
2 tsp tahini paste (or your prefered oil: walnuts, sesame, linseed ..)
salt, pepper, a little turmeric and dried ginger root powder to taste
2 tsp soy or Worcestershire sauce (I used Worcestershire)
2-3 tbs lemon juice 

for decorating handful pumpkin seeds (toasted)



Again, everything in simple way. One dirty bowl dish.
1. Grind or blend sunflower seeds or others nuts along with the chickpeas until smooth texture.
2. Stir in all remaining ingredients, apart pumpkin seeds. Grind everything again until smooth.
3. Place the parchment paper on a baking sheet. With wet hands take a handful of batter and form a burger. Roll one half of burger into roasted pumpkin seeds. Put the burger on the baking sheet and do the same with remaining batter.
4. Preheat oven to 180 Celcium degrees and cook burgers for about 20-30 minutes (depending on the oven). Should be slightly brown, but not much.
5. Turn off the oven and leave the burgers in the oven a little bit more (the baking process still happens inside the burgers).

Serve at once with salads, steamed vegetables, soup, or wrapped in lettuce leaves, or maybe you can serve it on fried muchroom caps as a burger bun ;)

Enjoy!


2012-11-11

Apelsininis humusas

Kiek kitoks humusas, bet vėlgi gamintas namie, be pusės stiklinės aliejaus, vietoj citrinos naudotas apelsinas ir šiek tiek apelsino žievelės. Skanu, greita, ir kvepia :) Lupant apelsiną trykštantis eterinis aliejus, kartais pataikantis į akis, vis tik užkvepina žiemos šventėmis..o ką bekalbėti apie mandarinų lupimą ir valgymą... kiek telpa, be sustojimo, murk ir kitą lupi.. Namie pas mamytę prasidėjus žiemai darydavom atrakciją - mandarinų kilogramas kiekvienam asmeniškai..valgyt dabar arba pasilik bent porą rytojuj... ką kalbėt apie rytojų, jei nelikdavo tą pačią valandą.. kaip siemkės jie... užkabina.. Apelsinų taip nepalupinėsi smagiai, bet jie puikiai gardina kepinius ir nekeptus gardumynus, padažus, gardina ir kvepina marinatus, tinka užtepėlėms su žuvimi ar su avinžirniais (humusais vardu)...


Reikės:
pagal LiteBite

1 puodelis išvirtų avinžirnių
1 apelsino sultys
šiek tiek apelsino žievelės
2-3 a.š. sezamų pastos tahini, arba skrudintų sezamų sėklų aliejaus
1 a.š. paprikos miltelių/rūkytos paprikos miltelių
1 a.š. česnako miltelių arba 1-2 skiltelės česnako
druskos, juodųjų pipirų

Viską sumalkite turimu virtuviniu kombainu/blenderiu iki vientisos tyrelės. Skanaukite su duona, trapučiais, duoniukais, įmaišykite į salotas, kabinkite šaukšteliu vieną... Gardu kaip du medu ;)


2012-11-09

Troškinys su kiaušiniais

Dabar troškinių manija. Tiksliau keptuvės manija. Viens du ir pusryčiai-pietūs-vakarienė padaryta. O kol troškinas, galima vis kažką nuveikti - žodžiu, barbe devyndarbe arba bite Maja padirbėti. Efektyvu, ką ?:)

Ar lkieka pas jus likučių nuo pietų patiekalo, vakarienės? Turėtų likti vis tik, nes labai patogu kitą dieną neštis į darbą, pasiruošti pusryčius ar vakarienę... Deja, pas mane likučiai - retas dalykas... tikrai blogai, nes tai išpindėjimas kas dieną vis kažką pasiruošti, o ne pasišildžius troškinį kokį, užleidus kiaušinių ant jo, kojas susikelti ir skaityti knygą.

Troškinukas ypač paprastas, net konkrečiai nelabai nurodysiu kas kaip, bet idėja šiokia tokia gal pravers ;)


Naudojau 

5 keptus kotletukus (sudėtis: kalakuto faršas, pastarnokas ir morkos bei prieskoniai)
žiedinio kopūsto polapius (na tos dalys, kurias nelipinėjate, kol pasiekiate ž.kopūsto galvą.. taip taip jas sunaudoju sriuboms ar troškiniams ;)) cool!)
morkos
paprikos
mėgiami prieskoniai: paprikos milteliai, ciberžolė (beriu ją visur..), imbiero milteliai, pipirai
4 kiaušiniai
valyto sviesto/kokoso aliejaus ar kt. riebalo kepimui

Viską pasmulkinę troškinkite, kol daržovės suminkštės. Paprieskoniuokite. Padarykite keturias duobutes (užmačiau mintį pas Gordoną Ramsay)  tarp daržovių ir įkulkite kiaušinius. Toliau kepkite, kol kiaušiniai iškeps (aš uždengiau keptuvę dangčiu - tada kiaušiniai greičiau iškepa). Viskas! Skanaukit!

P.S. valgiau ir negalėjau atsistebėt, kodėl kartais paprasti dalykai būna tokie, kurie sukelia jausmą, lyg būtum žiauriai peralkęs...o taip nebuvo.. Labai skanu, o varijuoti visaip galima. Ir bandysim vis kitaip. Greita ir paprasta. 
P.S. daržovių nepagailėkit!

2012-11-06

Jautienos, marinuotos kavoje, fajitas

Su jautiena susidūrus tiek tik, kiek faršą naudoju... Kuris yra gerai, bet fantazija nuneša į tą puodą, kuriame malamas tas faršas, ir nežinau, kas jame yra.. O su grynu jautienos raumenuku susidurti tiesiog ir privengiu, nes reikia mokėti ruošti.. Man tokia gryna mėsikė asocijuojas su raumenukų lindimu į dantis, kas kad skanu.. Bet vis tik šliosas gražaus lean joint ant stalo, tai ir kviečiam visažinį draugą internetą į pagalbą. Neilgai trukus ir užkabino akį daug produktų nereikalaujantis receptas pas linksmą merginą Juli iš PaleoOMG (ne ne pavadinimas tinklaraščio tikrai ne odos spalvą reiškia, kaip ji ir sako :)). Neįmantrus, bet intriguojantis, nes su kava (nustebino šis derinys ir namie buvusius, bet tikrai mėsą valgant neatrodė, kad kavą gertum)... O aš kavos kažkaip natūraliai negėrus keletą dienų (wow!), kofeino įpumpuot į mėsą sumąsčiau ir pasiteisino. Rekomenduoju ir jums tikiu mėsa juoda tokia nesigaus.




Marinatui:
1 puodelis stiprios kavos (užplikiau 1 a.š. maltos kavos ir bėriau 2 a.š. birios kavos)
1 a.š. vorčesterio padažo (arba sojos padažo)
1 a.š. balzamiko acto (arba balto vyno acto)
2 a.š. balto vyno įpyliau
1 a.š. aitriosios paprikos miltelių
truputis druskos

Mėsos įtrinimui:
1 a.š. maltos kavos (nenaudočiau kitą sykį, užteršia keptuvę ir mėsą :)) 
1 a.š. kumino sėklų (smulkinau peiliu)
1/2 a.š. cinamono
1/2 a.š. rūkytos paprikos miltelių
juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį

Fajitoms:
300-400 gr. liesos jautienos raumens
1 svogūnas
2 paprikos, pjaustytos juostelėmis
1 morka, skustuku suskusta juostelėmis
1 citrinos sultys
2 v.š. valyto sviesto Ghee/kokoso aliejaus ar kepimui skirto aliejaus (geriau ne sėklų; geriau aukšto degimo laipsnio)

1. Mėsą reikėtų geriausiai marinuoti per naktį. Pati taip dariau, tad nežinau, kaip būtų pamarinavus kelias valandas. Marinato ingredientus sumaišykite ir juo užpilkite mėsą, rankomis pagniaužykite, uždenkite indą, ir palikite marinuotis vėsiai (hem pas mane ant palangės ir norint ledus šaldyt galėčiau...:))
2. Kitą dieną, įtrynimui skirtus ingredientus sumaišykite ir jais įtrinkite iš marinato išgriebtą jautieną.
3. Įkaitinkite keptuvę su 1 v.š. naudojamo riebalo, dėkite jautieną ir kepkite, vis pavartydami, kad keptų iš visų pusių. Mano mėsos gabaliukas nebuvo vientisas raumuo, su visokiom atplaišom - tai storesnės juostelės, tai plonesnės... O kadangi kava mėsą nudažė nelabai gražia spalva, teko mėsyte vis pjaustyti ir žiūrėti, ar iškepė, ar įkandama, ar ne sausa. Galiausiai supjausčiau kepsnelių pavidalu, kuriuos baigusi kepti supjausčiau šiaudeliais - labai patogu buvo. Kai mėsa iškeps, palikite ją pastovėti keptuvėje - sako jautiena tada nepraranda sulčių, neišsausėja
4. Kol kepa jautiena, kitoje keptuvėje ant vidutinės ugnies apkepinkite svogūna 1-ame v.š. naudojamo riebalo, supjaustytą pusžiedžiais, kol taps permatomas, sudėkite pjaustytas (julienne stiliumi) paprikas, morkos juosteles ir viską patroškinkite, kol suminkštės paprikos. Galiausiai užspauskite citrinos sultis. Išjunkite ugnį.
5. Dėkite į lėkštę daržoves, jautienos juosteles ar kepsnio stiliumi, patiekite su garintu brokoliu, žiediniu kopūstu ar kitomis žaliomis daržovėmis.

P.S. paprasta, įgudusiems su jautiena darbuotis, net ir lengva bus. Tiesiog nebedėčiau manau kitą sykį į įtrynimo ingredientus kavos granulių, mat nuo marinato jau mėsytė tamsi pasidaro... Jei neturite rūkytos paprikos miltelių, dėkite paprastų paprikos miltelių 1 1/2 a.š. Citrinos sultys ant daržovių buvo labai labai tinkantis cinkelis patiekalui. O svarbiausia, mėsa nebuvo sausa, sprangi, skaniai suvalgėm!



2012-11-03

Kiaušinių debesėliai

Labai fainuoliška idėja paįvairinti kiaušinišką meniu. Prieš trejetą dienų išsikepiau vakarienei, suskanavau ir dar norėjau. Kitą rytą debesėlius kepė IRRI.



Tereikės trejeto ketverto kiaušinių, saujos įvairių žalumynų (kalendros, petražolių, krapų, svogūnų laiškų,..), galbūt sūrio (varškės, fetos, fermentinio (bet ne sūrio gaminio!!!!!! gink Die, tik ne to!!!)), o gal mėgiamo kumpio, supjaustyto kubeliais, rutuliukais ar daugiakampiais, prieskonių, mikserio, orkaitės ir 15 minučių laiko.

Kiaušinius įskeliam ir atskiriam trynius nuo baltymų. Trynius sudėkite gražiai kiekvieną į atskirą stiklinaitę stengdamiesi neprakiurdyti jo, baltymus pilkite į vieną indą. Įberkite šiek tiek druskos, ir baltymus mikseriu išplakite iki standžių putų. Suberkite prieskonius, smulkintus žalumynus, sūrį/kumpį, atsargiai viską įmaišykite į baltymus.
Kepimo skardą išklokite kepimo folija, patepkite riebalais. Orkaitę įjunkite ir nustatykite 180 laipsnių temperatūrą. Ant kepimo skardos šaukštu dėkite kiaušinių baltymus - darykite 3-4 debesėlius (priklausomai, kiek turite trynių). Ties debesėlio vidurio padarykite įdubimą- tiesiog šaukštu. Tai bus vieta saulutei - tryniui. Dar trynio nedėkite. Baltymų debesėlius dėkite į orkaitę ir pakepkite 4-6 minutes, kol pradės ruduoti krašteliai. Išimkite, ir į debesėlio vidurį įleiskite po trynį. Pašaukite į orkaitė vėl kelioms minutės, kol trynys apsitrauks. Galite sumažinti temperatūrą iki 160-170 laipsnių, kad baltymai neparuduotų. Kai matysite, kad tryniai įgavo 'iškepimo' spalvą, traukite iš orkaitės ir skanaukite. Skanavau su orkaitėje keptomis morkomis ir pastarnokais, supjaustytais plonais šiaudeliais bei pagardintais druska bei pipirais. Skanu, sotu, sveika ir nesudėtinga.

P.S. dar turiu labai smagių ir paprastų idėjų kiaušiniams pasiruošti, tai nekantrauju išmėginti ir pasidalinti. 
P.S.S. kiaušinių debesėlius galite kepti ant didesnių grybų kepurėlių ar ant kokio pagrindo, taip bus dar skaniau ir netgi paprasčiau nuimti nuo kepimo folijos. Žaiskite mėgiamais prieskoniais. Toks kiaušinių debesėlis puikiai tiks dėti ant riekės duonos/duoniuko/trapučio.

Vištienos Fajitas kitaip

Lengvas vakaras... lengva pamaina... prisijuokta daug bemokant škotą keiksmažodžių... rimtai. Deja, lietuviškų nelabai ką turėjau pasakyt, nes kaip paaiškint, kokia prasmė ''rupių miltų''?... kad prikibo, tai prikibo... Teko jau siūlyti payoutubinti per savaitgalį ne tik keiksmažodžių pasimokyt, bet ir akcentą įsikirsti. Bet už tai smagu buvo.
O kaip kitaip pasiguosti gali, jei ne mažmožiais linksmais, kai lauke (hem.. ir namie) šalta kaip atvėsusioj pekloj? Tokie mažmožiai ir kuria nuotaiką, ania?... Nepatinka, kai prasideda tokie orai, kada einantis per kūną šiurpas lydi nuolatos, keli sluoksniai rūbų ir naktimis vilna apmegzta vandens pūslė pasidaro norma, ryte keltis į darbą iš vis absoliučiai demotyvuojantis dalykas.. Noris surinkt numerį ir paskambint, kad ''sergu'', bet suvoki, kad žiema vis tik poryt nesibaigs - nepriskambinėsi kas dieną...
Kai šalta norisi (net ir man šalto maisto propaguotojai (beveik) šiltuoju metų laiku :)) šilto maisto, bet kartu ir greitai pagaminamo, kad nespėtum prisikramsnoti, kol kažką pagaminsi. O šiltas maistas turi būti ne tik lengvai pagaminamas, bet ir neapsunkinantis, skanus, šildančių skonių, sveikas ir t.t.
Šiandien suruošiau greitai vištienos fajitas (greitai, nes pagrindas buvo iškeptas iš vakaro.. kepiau nežinodama dar net kaip panaudosiu..). Fajitas šiaip yra apkeptos gėrybės visokiausios (mėsytė, daržovės) su aštriais prieskoniais ir įsuktos į kukurūzų paplotėlius. Meksikietiškas maistas, žodž... Kadangi nenaudoju įprastinių visokių suktiniams skirtų papločių, tai dariau ne suktinukus, bet beveik picikes.. gražiai skaniai suvalgyta buvo ir jau laukiu rytojaus - kartosiu. Ir šis vištienos gaminimo būdas artimiausiu laiku iš meniu niekur nesitrauks.



2-3 nemenkom porcijom reikės: 
adaptuota pagal Primal Britain

Pagrindui (iš anksto išsikepti labiau siūlyčiau):
2 puodeliai tarkuoto žiedinio kopūsto
1/2 puodelio maltų riešutų miltų
1 kiaušinis
1 a.š. sviesto/aliejaus
1 1/2 a.š. mėgiamų prieskonių (bėriau ciberžolės, provanso žolelių, paprikos miltelių, rekomenduotina berti česnako granulių ar miltelių - nebėriau, nes organizmui nelabai patinka...)

Ant pagrindo dedama:
2 krūtinėlės
2 paprikos
1 citrinos sultys
pusė svogūno
1 a.š. kumino sėklų, susmulkintų peiliu* arba maltų
1 a.š. paprikos miltelių
1 a.š. ciberžolės miltelių
1 a.š. imbiero šaknies miltelių
juodųjų pipirų, druskos, aitriosios paprikos truputėlis
1 a.š. sviesto/aliejaus

* tiesiog peiliu nekeliant nuo pjaustymo lentelės pakapokit sėklas, prilaikydami peilį delnu ir kad sėklos nelakstytų į visas puses



1. Krūtinėles (naudojau šaldytas iš kameros, trumpai palaikytas kambario temperatūroje) supjaustykite šiaudeliais/juostelėmis.
2. Iš paprikų pašalinkite sėklas ir supjaustykite šiaudeliais taip pat.
3. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais.
4. Šiaudeliais pjaustytus ingredientus sudėkite į dubenį, užberkite paprikos, ciberžolės, imbiero miltelius, padruskinkite, bei apiberkite juodais pipirais bei aitriąja paprika. Užpilkite citrinos sultis. Rankomis viską išmaišykite ir palikite pasimarinuoti 10-15-ai minučių.
5. Sutarkuokite žiedinį kopūstą burokine tarka arba tiesiog susmulkinkite virtuviniu kombainu.
6. Įkaitinkite keptuvę su 1 a.š. naudojamo riebalo ir suberkite kopūstą bei prieskonius. Ant vidutinės ugnies, nuolat pamaišydami, kad nesviltų, apkepkite kopūstą, kol taps beveik permatomas - apie 10 minučių. Pravėsinkite.
7. Dubenin suberkite maltus riešutus (riešutų miltus), įkulkite kiaušinį, suberkite pravėsusį apkeptą žiedinį kopūstą ir gerai išmaišykite.
8. Pajunkite orkaitę ir nustatykite 190 laipsnių temperatūrą. Kepimo folija ištieskite kepimo skardą (na orkaitės didumo tą skardą, kuri būna perkant viryklę).
9. Ant kepimo skardos sukrėskite kopūsto masę ir šakute išlyginkite visą masę, skleisdami link kraštų (na kaip kad picos padas). Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes. [Galite palikti viską kitai dienai, ir kepimo foliją nuimti nuo visiškai atvėsusio papločio].
10. Kai pašaunate kepti pagrindo paplotį, įkaitinkite keptuvę su 1 a.š. naudojamo riebalo ir sudėkite vištienos ir paprikų mišinį į keptuvę. Pakepkite viską ant vidutinės ugnies apie 10 minučių po dangčiu, kad pasitroškintų. Po to kepkite atidengę tol, kol neliks keptuvėje atsiradusio skysčio. Tada dar truputėlį pagruzdinkite.
11. Pagrindas turėtų būti iškepęs. Jį tiesiog padalinkite norimo dydžio kvadratėliais, dėkite į lėkštę, puoškite salotos lapais ar agurkų griežinėliais ir ant viršaus dėkite vištienos troškinį. Tiekite iš karto.



P.S. galima nedaryti jokio pagrindo ir viską patiekti su ryžiais ir daržovių mišrine, ar tik su daržovių mišraine.
paprikas rinkitės skirtingų spalvų - skoniui nepakenks, bet kaip skanu spalvingai valgyti!
pagrindo idėja gali būti labai universali- picos pagrindui, tiesiog užkandis supjausčius juostelėmis, apibarstytomis sūriu ar tiekiamos su avokado griežinėliais bei kumpio gabalėliais...oi fantazuokit!
nenaudojau jokio papildomo padažo... naminio jokio neturėjau,  o parduotuviniais (taip jų yra namuose, nes kai kam jų reikia piltis visur..) negadinsi juk skanaus daikto (dažniausiai tik man taip atrodo:)).