2013-02-11

Bananų duona su uogomis

Jau kurį laiką noriu, norėjau, norėsiu bananų duonos vėl... Esu kepus net kelias jų ir visos labbbai greitai išnykdavo iš akiračio- kokosinė bananų duonelė, duonelė su avinžirniais bei dribsniais, prieskoninė morkų-bananų duonelė. Kadangi dažniausiai niekada antrą kartą lygiai to paties neiškepu, nes vis prireikia improvizuoti, tad ir šį kartą kilo mintis kažką pridaryti. O bet tačiau mėlynių/šilauogių sezonas pas britus (neklauskit iš kur ir kaip ir kodėl..nesuvokiu....nes sezonas!). Kad ir sezonas man kiekiai dėžutėse nepatinka už prašomas kainas.. Netyčia radau šaldytų uogų mišinio, o ten visa galybė juodų ir raudonų serbentų, trys vyšnios, viena gervuogė ir aštuonios braškės. Geras mišinys, visko pilna, negali skųstis, tad į duonelę ir suverčiau uogas.. Interneto platybėse pilna bananų duonelių su mėlynėm, o ši duonelė su visų sodo krūmų uogoms, tad dar skanesnė :)
Iš tikro neprikraukit daug uogų, nes bus sunku vis nustatyti, ar duonelė iškepus, nes vis šlapias medinis pagaliukas bus ir šlapias, tad siūlau nekrauti dviejų puodelių uogų kaip padariau aš.



Bananinė uogų duonelė
adaptuota Healthy Chef

2 puodeliai migdolų riešutų miltų (puodelis 236 ml; miltai gaunasi malant riešutus maisto kokiu nors kombainu arba kavamale pamalus neilgai) arba įprastų, ar speltos miltų
2 vidutiniai bananai, sutrinti šakute
1/4 puodelio skysto medaus
1/4 puodelio aliejaus (jei naudosite įprastus miltus) (naudojau 2 v.š. tirpinto sviesto)
3 kiaušiniai
1/4 puodelio linų sėklų (sėmenų) arba čija sėklų (arba naudokite 4 kiaušinius)
1/2 a.š. kepimo sodos
1 a..š. citrinos sulčių
1 1/2 puodelio šaldytų uogų (uogų mišinio) (naudojau 2- buvo daugoka)(nereikia atšildyti)
1/2 a.š. cinamono
truputis druskos
1 a.š. vanilės ekstrakto



Sausus ingredientus- miltus, linų sėklas, kepimo sodą, cinamoną, druską- sudėkite į dubenį, išmaišykite.
Sudėkite trintus bananus, kiaušinius, medų, aliejų, citrinos sultis, vanilės ekstraktą. Viską gerai išmaišykite.
Į tešlą suberkite šaldytas uogas. Vėl viską išmaišykite.
Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, ar ištepkite riebalais ir pabarstykite kokoso drožlėmis, ar miltais. Sukrėskite duonelės tešlą, kuri tikriausiai tapus žibučių spalvos, į formą, išlyginkite paviršių.
Dėkite kepti į įkaitintą iki 170 laipsnių temperatūros orkaitę. Kepkite 45-50 minučių, patikrinkite mediniu pagaliuku storiausioje duonelės vietoje, ar tešla kimba prie pagaliuko, ar ne. Jei kimba pakepkite ilgėliau. Jei paviršius pradės svilti bekepant, pridenkite kepimo folija, ar kepimo popieriumi. Išjungę orkaitę, duonelę palikite 10-iai minučių joje. Valgykite šiltą, šaltą, kitą rytą paskrudintą... su medum bei graikiškais riešutais pabarstę, su sviestu, uogiene, šokoladu, kava, kakava, apibarstę cinamonu, su varške.. Skanu tiesiog!



6 comments:

  1. Labukas, ar tiktu kokosu sviestas vietoj iprasto? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Labutis, žinok tiks. Tik jį patirpdyk/suminkštink prieš sudedant į masę, kad lengviau maišytųs ir neliktų gumulėliu visoje duonelėje :)

      Delete
  2. Aciu labai uz greita atsakyma, kaip tik ruosiuosi gaminti! :) Ir vietoj dvieju puodeliu migdolu miltu galvoju deti viena migdolu, viena kokosu miltu, nesugadinsiu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kokosų miltai reikalauja daugiau drėgmės, t.y. kiaušinių, kuriuos išplakti reikėtų standžiau... Šiaip kokosų miltai ir migdolų yra nekeičiami, bet galima. Man patinka kokoso skonis, kokoso kepinukai, jie purūs tokie būna. Tad kiaušinių teks padidinti kiekį manau iki 5-6 netgi, nes stiklinė/puodelis kokoso miltų yra daug...
      Kiek aš pati kepus visokių tokių dalykų.... ranką prie širdies pridėjus galiu sakyt, kad iš akies daugumą visko kepiau, pildavau, maišydavau, pašaudavau kepti, kas gaudavos tas gaudavos, vis tiek skaniai gaudavos :)

      Delete
  3. Matot, as irgi kokoso myletoja, tai dedu visur, reikia, nereikia :)) Gal tuomet kiek maziau idesiu, nesinoretu sugadinti pirma karta kepant(o taip, man ir sugadinti kartais pavyksta:)) ) Butu super tokia grazi duonele kaip Jusu! :) O Jus migdolus mirkinat pries blenderiuojant?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žinok, aš gatavus pirkdavau maltus...
      Mirkyt reikėtų, bet tada juos ant silpnos ugnies išdžiovinti reiktų prieš sumalant blenderiu (iki miltelių, ne sviesto :)) tad reiktų vis keliais pasukimais malt, sustabdyt, pamalt, vėl sustabdyt...
      Kokoso miltų reiktų gal mažiau dėti.
      Kelios nuorodos, gal pravers ekperimentuose:
      http://thingsmybellylikes.com/2013/03/21/baking-with-coconut-flour-10-tips/

      turėdavau paveiksliukų, kokiu santykiu su kokosmilčiais dirbt, na dabar niekaip neberandu :)

      Delete