2013-05-04

Gaivus varškės ir uogų tortas/ Berry cheesecake

(Scroll down for an English recipe)


Nežinau, kaip Lietuvoje orai, bet čia kaip ankstyvas pavasaris, taip jis vis dar ankstyvas. Temperatūrų ir energingų vėjų prasme. Žvarbu, vėjuota, pilka. Bet akys jau pastebi didžiulius medžių pumpurus, ataugančias krūmų šakeles, pakampes, apsodintas gėlėmis, pro kapines einant ar prabėgant (romantiškai nuskambėjo :) bet kapinės tokios, kaip poilsio parkas..) vis lauki, kada pražys sakuros (manau, kad ten sakuros, googlėj net tikrinau), nes žiedų būna tokia nežmoniška masė, kelius pakertanti, alpti priverčianti, širdį spurdinanti.. Pasakiškas vaizdas, pasakiškas!



Savaitgalio pyrago spalva panaši į sakurų žiedų spalvą. Jei dėsite daug mėlynių, turėsite ryškų violetinį pyragą, jei daug vyšnių/braškių/serbentų, skanausite dar kitokių spalvų ir ryškumo pyragu. Šaldytos ar šviežios uogos puikiai tiks šiam gaiviam savaitgalio desertui. Ir ne griekas svečiams patiekti!


22 cm skersmens pyragui
idėja iš Malacukierenka

500 gr varškės/ rikotos varškės
1 puodelis šaldytų uogų (naudojau mišinį, kuriame buvo keletas braškių, serbentų, vyšnių)
10 lapelių želatinos (8 buvo mažoka; naudojau dr. oetkerinę)*
2-3 a.š. tirpinto medaus (priklauso, kokias uogas naudosite; pasireguliuokite medaus kiekį pagal save)
2/3 skardinės kokoso pieno
1 a.š. vanilės ekstrakto, ar vanilinio cukraus

1 lapelis atitinka maždaug 1,7 - 2 g arba 1/2 arbatinio šaukštelio birios želatinos.

Želė lapelius pamerkti penkioms minutėms į šaltą vandenį. 
Užkaisti puode kokoso pieną, sudėti pamirkytus želė lapelius. Ant silpnos ugnies šildyti, kol želė ištirps visiškai.
Varškę su uogomis, vanile, medumi sutrinti rankiniu blenderiu ar maisto procesoriumi.
Supilti kokoso pieną į varškės masę. Gerai išmaišyti.
Supilti masę į paruoštą indą ir dėti nakčiai į šaldytuvą.


Vaišinki ir vaišinkitės!


For 22 cm diameter cake
idea from Malacukierenka

 500 gr Polish cottage cheese (twarog)/soft cream cheese
1 cup frozen berries or berries mix (I used a few strawberries, currants, cherries)
10 leaves of gelatin (I used dr. Oetker)
2-3 tsp melted honey (depending on what berries you use, regulate the sweetness to your taste)
2/3 can of coconut milk
1 tsp vanilla extract or vanilla sugar

Soak gelatine lleaves in a cold water for 5 minutes.
Blend cottage cheese/twarog, berries, honey, vanilla until smooth texture.
Heat the coconut milk on the medium fire, add soaked gelatine leaves and heat until gelatine is melted completely.
Pour the coconut milk into cheese mixture. Stir well.
Pour the mixture into the prepared dish and put in the fridge overnight.



Enjoy with family and friends!

8 comments:

  1. Sveiki, kur yra pirkti zelatinos lapeliu? visada tik biria zelatina randu :) beje, jei naudoti rikotos varske, ar tiktu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rolanda, rikota tiktų. O želatinos lapelių, sako būna didelėse RIMI, Thomas Phillips. Galima naudoti paprastą birią želatiną. 1 lapelis atitinka maždaug 1,7 - 2 g arba 1/2 arbatinio šaukštelio birios želatinos. Masės gaunas nemažai, ir ji pakankamai praskystėja nuo uggų ir kokoso pieno. Jei turit patirties su biria, gaminkit su biria! Man dažnai kosmosas su žele dirbti išvis :)

      Delete
  2. kuo galima pakeisti zelatina???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, želatiną galima pakeisti būtų agar-agar milteliais, o kuo kitu... kažina kaip..

      Delete
  3. ar tinka sviezios uogos?? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, tiks, žinoma. Tik tiesiog sužiūrėkit, kad nebūtų per skysta labai. Gal mokat tikslingiau su želatina elgtis (ar agaru), tai neturėtų būti sunkumų (uogos praskystina visą masę, tad pagal ją reikėtų atitinkamai želatinos). Skanaus!

      Delete
  4. kuo butu galima pakeisti kokosu piena? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gal kefyru, bet tada geriau pasieškoti recepto, kuriame nereiktų keisti nieko. Su kefyru, varške, uogom gaivių desertų bus manau.

      Delete