2013-01-29

Šokoladinis kokosinis tortas / Chocolate coconut cake

Rimtesnis desertas, kurį laiką kurių nebuvo pas Keistai paprastą. Tiesiog negaminu jų, nėra poreikio, net per saldu paskui daros medaus paragavus.. Nors ką čia meluoju kokosinį šokoladą kertu kaip mažas vaikas saldainius... Ir nestabdau, nes žinau, kad ne tik skanu, bet ir naudinga. Žinoma, maistas pagal aktyvumo lygį ir turi būti pritaikytas.
Iš tiesų valgom naminį maistą kaip visada, šviežiai ruoštą, kad ir kaip norėčiau, kad likučių (leftover) liktų kitai dienai.. bet nė velnio.. niekada... vaisių šiek tiek, labai daug daržovių... ai, bet aš juk mėgstu gaminti, o ypač, kai stresuoju, ar reikia nugarinti dienos rūpesčius. Spjaunu į visas keturias puses, kad kuo mažiau streso būtų prasidėjusiame etape, nors jo bus ar nebus, vis tiek valgysim, gaminsiu, ir gaminsiu su polėkiu ir vis kažką kitaip.




Pyragas..tortas..ar vos ne kremas... Labai subtilus, tikras šokoladiškas, su neapsakomu kokosiniu pagrindu... Ir viso 5 ingredientai su medumi, kuris nėra būtinas... Pirmą kartą su šokoladu kažką dariau iš tikro, nes jo net neperku, o jei turiu spintelėje, tai dažniausiai pasibaigia galiojimo laikas.. aš labiau tamsios kakavos fanė, nei šokoladų... arba šokoladus gaminuosi pati, tai žinau, kas juose dėta... visiškai nebetenkina ale karūnų kokybė..pff juodasis šokoladas su 33 ar tai 37 proc. kakavos masės... Šiam desertui naudokit ne mažiau nei 65 proc. kakavos masės turinčius šokoladus... naudojau didesnio procentinio skaičiaus šokoladą, tad ir medaus dėjau, nes galvojau bus... rūgštu... bet tikras šokolado skonis...mmm.. ir seniai jau įrodyta (paprašysit įrodymų, rasim oficialių nepapirktų šaltinių bei tyrimų ;), kad gabalėlis šokolado laimės hormonus aktyvina, smegenų ląstelėms ir naudinga... Na, trumpai drūtai.. kuo mažiau streso visame kame, tuo sveikesni esame. Antistresinis pyragas Jūsų dėmesiui... 



20 cm skersmes formai (arba mažesnei)
pagal Paleoaholic

2 puodeliai kokoso drožlių (puodelis 236 ml)
5-6 a.š. sviesto (naudojau valytą sviestą ghee - labai rekomenduoju, jis labaiiii gerą skonį suteikia)
truputis druskos (nebūtina)
1 skardinė kokoso pieno (400 ml)
130 gr. juodo šokolado (su ne mažiau 65 proc. kakavos masės)
2-3 a.š. medaus (nebūtina)



1 puodelį kokoso drožlių ir sviestą suberkite į indą, kuriame galėsite malti rankiniu maisto smulkintuvu; arba suberkite į maisto procesorių kartu su sviestu. Sumalkite, kol kokoso drožlės susimaišys su sviestu.
Suberkite likusias drožles (1 puodelį), druską ir gerai šaukštu ištrinkite viską.
Kepimo popieriumi išklokite apvalios kepimo formos (naudojau atsegamą) dugną. Sukrėskite kokosą ir rankomis spausdami, suformuokite pyrago pagrindą. Kraštelius galite daryti, jei naudosite mažesnę formą, o šiaip krašteliams neužteks kokoso, tad aš jų irgi nedariau.
Dėkite kepimo formą su kokosiniu pagrindu į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite apie 7 minutes, tada formą uždenkite kepimo folija ir kepkite toliau, kol paspaudus švelniai pagrindą rankomis jis bus apytvirtis ir šviesiai rusvas. Išimkite atvėsti.
Kol kepa pagrindas, susmulkinkite šokoladą (greičiau ištirps), puodan supilkite kokoso pieną ir šildykite ant vidutinės ugnies. Kai gerokai kokospienis įšils, supilkite jį ant smulkinto šokolado, įdėkite medaus. Maišykite, kol šokoladas ir medus ištirps ir masė taps tamsi ir vienspalvė.
Kokoso ir šokolado masę supilkite ant atvėsusio pagrindo. Dėkite į šaldytuvą nakčiai. Skanaukite! Ilgai neužsibus...
Pyragą išėmę iš šaldytuvo tiekite iš karto. Jis nebus kietas kaip šokoladas, labiau primins tirštą pudingą, bet pjaustysis.


P.S. medus šiek tiek atsiskyrė nuo šokoladinės masės ir sirupo pavidalu šiek tiek padrėkino pyragą... bet skonį tik papuošė subtiliai dar labiau, o ir nenorėdama dėti pigaus cukruoto šokolado, medų kitą sykį vartosiu, nesvarbu, kad jis šiek tiek pasirupuos reikalą...
Originalus receptas siūlė pagrindą daryti storą..iš šešių puodelių kokoso drožlių... galite daryti ir taip. Dariau ploną pagrindą ir viskas pavyko.
Kokoso ir ghee sviesto derinys... kažkas tokio... vien maišydama kokosą pagrindui šaukščiuku kabinau masę... labai skanu :) Nenutuokiat, kas tas ghee yra ir kokia jo esmė ir prasmė.. kam valyt tą sviestą... Yra jo pirkti ir Lietuvoje gražiose didelėse skardinėse, o patikimas gaminimo paaiškinimo šaltinis Širšių lizde, nauda bei kontroversijos (vienas šaltinių) WHFoods... šaltinių begalės... Ghee kvapas ir skonis labai skiriasi nuo nevalyto. Išmėginkit, patiks.

p.s.s. et tas baltasis balansas.. et tiesiog... ir et tos tamsios dienos...tikrai kad et!
Skanaus! Ir tikrai bus skanu!







Recipe in English


for 20 cm diameter form (or smaller)

2 cups unsweetened dessicated coconut (1 cup is 236 ml)
5-6 tsp butter (I used butter ghee - highly recommend and taste is marvelous)
a little salt (optional)
1 can coconut milk (400 ml)
130 gr. dark chocolate (with at least 65 percent. cacao mass)
2-3 tsp honey (optional)




Place 1 cup of dessicated coconut and butter into food processor or place coconut and butter into the bowl or blending dish in which you can blend with hand blender. Blend the products until the coconut is mixed with butter.
Add the remaining coconut (1 cup), salt and mix everything with a spoon or hands.
Line a springform or other oval cake form with parchment paper bottom. Put the coconut and butter mass into the form and press with hand forming a cake base. If you are using a smaller springform you can form an edges of the cake, but for 20 cm diameter form 2 cups of coconut are enough just for a base.
Place the baking dish with a cake base in the oven, preheated to 180 Celcium degrees. Bake for about 7 minutes, then cover with baking foil (to prevent burning) and bake more until the base will be bright brown. Remove from the oven to cool.
While the base is in the oven, prepare the filling. Chop chocolate. Pour the coconut milk in a saucepan and heat over medium heat. When the milk warms up well, pour it on a chopped chocolate, add honey. Stir until chocolate and honey are melted, and the mass is dark and plain.
Pour the chocolate mixture onto the coconut base. Put the cake in refrigerator for overnight. Enjoy!
Serve immediately after taking it out from a refrigerator. The cake is not hard as chocolate, more like a thick pudding, but you can easily cut it and share.

2013-01-25

Kiaulienos kepsneliai su troškintais obuoliais ir svogūnais



Labai paprastas receptas ir be jokių įžangų... ne pietų metu įžangas rašyti.. ;)



2 porcijoms:

2 kiaulienos kepsneliai
2 obuoliai, supjaustyti pusžiedžiais
1 svogūnas (naudojau mėlyną)
druska, juodieji pipirai
1/2 a.š. malto cinamono
1/4 a.š. malto muskato riešuto
truputis maltų gvazdikėlių ir imbiero
2-3 v.š. riebalų kepimui (naudojau valytą sviestą)
šiek tiek vandens



Įkaitinkite keptuvę su 1 v.š. riebalų. Sudėkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną ir apkepinkite, kol gražiai apkeps. Suberkite prieskonius ir sudėkite obuolius. Įpilkite vandens ir troškinkite obuolius, kol jie suminkštės. Greičiau suminkštėja, kai troškinama keptuvėj su dangčiu. Kai neliks skysčio keptuvėje, išjunkite ir palikite paminkštėti. Keptuvės dar reikės, tad jei neturite kitos keptuvės, tada obuolius perdėkite į indą, kurį laikykite šiltai, kol iškepsite kepsnelius.
Kiaulienos kepsnelius apibarstykite druska ir pipirais iš abiejų pusių.
Įkaitinkite keptuvę su 2 v.š. riebalų ir dėkite kepti kiaulienos kepsnelius. Kepkite keptuvėj su dangčiu iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos/apkeps.
Dėkite kepsnelius į lėkštes, uždėkite troškintų obuolių, mėgiamų daržovių (patiekiau su garintais kopūstais) ir pietaukite.



Paprastai ir greitai. Skanaus!




2013-01-24

Labai šokoladinis tortas

Tai pakankamai senai keptas tortas.. pernai vasarą, kai naminukai vyriškiai norėjo riebiai saldžiai tortiškai... Na taip, palepinu kartais tokiais dalykais aš juos (Napoleonas, Medučiai), o šitą tortą įvertino puikiai - sodrus skonis, gausus pertepimas, o kas gi nemėgsta šokolado ir šokoladiškų desertų? 

Kodėl aš šiuo receptu, su nekokybiškom nuotraukom, ir buitiškai atrodančiu tortuku, dalinuosi šiandien? Na šiandien torto diena..reikia torto.. Gerai, kad archyve buvo jau iškeptas tortas, nes kitokiems saldumynams, kuriuos šiandien norėčiau pasmaguriauti nėra laiko, nebus ir rytoj.. Laiko būtų.. nebus, kada pasimėgauti... Ak, tas naujas etapas, naujas ritmas.. savaitėlė kita ir šokinėsiu aš per dieneles įsivažiavus ir viskas bus gardu. Virtuvės nepamiršiu, juk ten nugaruoju.. ją tik šiek tiek primiršus, nes joje baisuokliškai šalta... Tad į svečius kviečiu prie šio torto vitualiai ir vaišinu dideliu kibirėliu (hem..puodeliu) arbatos, o gal kakavos? Kava nakčiai negerai... :) 



Dvigubas šokoladinis grietininis tortas
dviems 22 cm skersmens pyragams
pagal The Kitchn
Biskvitams:
2 puodeliai miltų (puodelis 236 ml)
2 a.š. kepimo sodos
1/2 a.š. druskos
1/2 puodelio (120 ml) kambario temperatūros nesūdyto sviesto
1 1/2 puodelis cukraus
3 kiaušiniai
1 puodelis grietinės
1 a.š. vanilės ekstrakto
1 tirpinto plytelė juodojo šokolado (100 gramų plytelė)
1 puodelis stiprios kavos (skystimo, ne granulių)
papuošimui: braškės, skaldyti riešutai... ir t.t.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išklokite kepimo popieriumi turimas kepimo formas (geriausiai 22 cm). Aš naudojau vieną 20 cm, o kitą 22 cm. Tad du pyragai buvo skirtingo didumo. 
Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, druską. Mikseriu išplakite grietinę, sviestą ir cukrų iki kol visa masė pataps labai puri, tarsi kiaušinių baltymai. Tada sumažinkite mikserio greitį ir kulkite po vieną kiaušinį, supilkite grietinę ir vanilės ekstraktą. Padidinę šiek tiek greitį plakite toliau, šmaišykite tirpintą šokoladą ir kavą.

Suberkite per 2-3 kartus sausų produktų mišinį į skystų produktų masę. Maišykite, kol viskas išsimaišys ir neliks gumulėlių. Tešla nebus tamsi, bet ji patamsės bekepant.  
Tešlą padalinkite per dvi kepimo formas.
Kepkite apie 30 minučių. Patikrinkite mediniu pagaliuku/degtuku, ar pyragas iškepęs - įsmeigus į storiausią pyrago vietą ir ištraukus, medinė priemonė turi būti švari. Iškepusius pyragus uždenkite, kad neapdžiūtų.

Pertepimui:
2-3 puodeliai cukraus pudros (naudojau du)
1/2 puodelio kambario temperatūros sviesto
2/3 puodelio grietinės
2/3 puodelio kakavos miltelių
truputis druskos
1 a.š. vanilės ekstrakto

Į dubenį suberkite cukraus pudrą ir minkštą sviestą. Mikseriu viską išplakite iki kol gražiai viskas susimaišys tarsi tepamas sūrelis. Įmaišykite grietinę, kakavos miltelius, druską ir vanilės ekstraktą. Vidutiniu mikserio greičiu viską išmaišykite, kol spalva bus vienspalvė ruda. Paragaukit, ar netrūksta saldumo (taigi pilkite du puodelius cukraus pudros, jei pritrūks saldumo, įdėsite daugiau).

Pyrago surinkimas:
Ant tortinės patieskite gabalėlį kepimo popieriaus. Dėkite didesnį biskvitą, tepkite pertepimą, dėkite kitą biskvitą, vėl tepkite, aptepkite kraštus. Puoškite kuom tik norite. Aš papuošiau turėtomis braškėmis - namų vyrams labai tiko... kaip nepatiks jiems..saldu riebu baisiai sotu (čia pasiginčyčiau.. cukrus sotumo nesuteikia vis tik).








Su Gimimo Diena! Save!


2013-01-20

Vištienos lazdelės kokose / Chicken sticks in coconut


2 vištienos krūtinėlių
marinatui:
1/2 a.š. ciberžolės
1/2 a.š. meduolinių prieskonių (taip taip! meduoliams skirtų)
1/4 a.š. cinamono
1/4 a.š. rūkytos paprikos miltelių (nebūtina)
juodųjų pipirų, druskos
1/2 citrinos sulčių
1 a.š. džiovintų čiobrelių

2/3 puodelio kokoso drožlių, plokštelių
1 kiaušinis

Vištienos krūtinėles supjaustykite juostelėmis (šiek tiek pamučiau mėsytę virtuviniu plaktuku)
Ant juostelių suberkite prieskonius, išspauskite citrinos sultis. Rankomis išmaišykite, kad vištiena pasidengtų prieskoniais, ir palikite marinuotis valandai ar ilgiau, o geriausiai per naktį.
Išplakite kiaušiny dubenėlyje, o į kitą dubenėlį suberkite kokoso drožles ar plokšteles. 
Mirkykite vieštienos juosteles kiaušinio plakinyje, tada apvoliokite kokose. 
Vištienos gabalėlius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
Kepkite apie 30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
Skanaukite su mėgiamomis salotomis ar mėgiamais padažais.





Recipe in English

2 chicken breasts
for marinade:
1/2 tsp. turmeric
1/2 tsp. gingerbread pie spices (yes yes!)
1/4 tsp. cinnamon
1/4 tsp. smoked paprika powder (optional)
black pepper, salt
1/2 lemon juice
1 tsp. dried thyme

2/3 cup desiccated coconut or coconut chips
1 egg

Cut chicken breasts into strips.
Put strips into a bowl, add the spices, squeeze lemon juice. Stir everything with hand to make sure chicken is coated with spices. Leave chicken to marinade for at least 1 hour or overnight.
Whisk an egg in the bowl, and coconut into another bowl.
Soak chicken strips into egg mixture, then coat with coconut.
Place the chicken pieces on a baking sheet covered with parchment paper.
Bake about 30 minutes at 180 Celcium degrees.
Serve immediately with fresh salad or your favourite dips.

2013-01-16

Sūrio sausainėliai / Cheese buicuits


Kaip tas laikas greitai bėga... Sausainukus kepiau dar tada, kai namie sklandė silkės, cinamono ir eglutės kvapai, kai čežėjo popierius ir visur mėtėsi prilipinami dovanų kaspinėliai (kažkur pakampėse dar ir dabar yra..neišmetu..tyčia..). Laukia nauji iššūkiai, netgi išdrįsta per tas 15-16 šių metų dienų padaryti tai, kas nebuvo drąsu pernai metais.. Baimių daug, ir pikta, kad bijome to, ko nežinome, kas laukia... Kodėl iškart bijome, o ne džiūgaujame, prisigalvojame sunkumų greičiau nei prisisvajojame gražių rezultatų.. Bet smagu, kai visi sako, o ir sava patirtis kalba, kad viskas bus gerai, viskas išsisprendžia, susitvarko ir būna taip, kaip turi būti. Būna gerai, nes žiemą būna Kalėd.. būna gerai ir po Kalėdų.

Sausainukai tokie mieli, trapūs, kol neatvėsę, su jais elkitės švelniai.. skanaukit neskubėdami... sūris labai skaniai draugauja su krapais ir paprikos milteliais.. Mėgstate svogūnų laiškus? Įberkite šiek tiek...



Sūrio sausainukai

2 puodeliai (puodelis 236 ml) maltų riešutų (malti be odelių iki miltų birumo)
1/2 arb.š. kepimo miltelių
1/2 arb.š. paprikos miltelių
1/4 arb.š. aitriosios paprikos miltelių
truputis druskos ir maltų juodųjų pipirų
1/2 puodelio tarkuoto fermentinio ar kietojo sūrio
7 a.š. kambario temperatūros sviesto
2 arb.š. džiovintų krapų



Tarkuotą sūrį ir sviestą sumaišykite tarpusavyje, kol gerai susimaišys.
Suberkite likusus ingredientus ir viską suminkykite rankomis į nemažą tešlos kamuoliuką.
Pabarstykite stalo ar spintelės paviršių maltais riešutų miltais/arba patieskite kepimo popieriaus.
Dėkite tešlos kamuoliuką ant popieriaus ir sukočiokite pailgą tešlos ''dešrą'' 3-4 cm skersmes. Tešlos rulonėlį  padėkite į šaldytuvą 15-ai minučių. Išėmę iš šaldytuvo rulonėlį supjaustykite maždaug pusės centimetro skridinėliais. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos, palikdami šiek tiek erdvės tarp sausainiukų.
Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, arba kol sausainukai paruduos. Palikite visiškai atvėsti ant kepimo skardos, nes kitaip gali subirti. Laikykite orui pralaidžioje dėželėje ar panaudokite keksiukų kepimo formelę kaip sausaininę ;)


Recipe in English

Cheese biscuits


2 cups (a cup is 236 ml) ground nuts (ground nuts without skins to flour with food processor)
1/2 tsp. baking powder
1/2 tsp. paprika powder
1/4 tsp chilli powder
a little salt and ground black pepper
1/2 cup grated Parmesan cheese or other hard cheese
7 tsp. room temperature butter
2 tsp. dried dill



Mix together grated cheese and butter in the bowl until well mixed.
Add the remaining ingredients and using your hands knead the dough into a ball.
Sprinkle the surface of a table with ground nuts flour /or lay a piece of  baking paper on the surface.
Place the dough ball on paper and roll into 3-4 cm diameter dough ''sausage''. Refrigerate the dough sausage for 15-minutes.
After removing from the refrigerator cut the dough roll into about half a centimeter discs. Arrange them on the baking tray covered with baking paper. Leave a little space between the biscuits.
Bake biscuits in the oven preheated to 170 Celcium degrees  for about 15 minutes, or until biscuits are bright golden colour. Leave biscuits to cool completely on the baking sheet, because otherwise biscuits will break if you move them.
Keep leftover biscuits in the air tight box or use muffin tin as a biscuit bowl;)



Enjoy snow and cosy homes!

2013-01-11

Šiltos briuselio kopūstų salotos


Man taip nusibosta kartais tą patį per tą patį valgyti, bet valgau, nes man skanu... Sumeti dubenin daug daug kopūstų, patroškini, pasiimi kažkokio baltyminio šaltinio ar užleidi kiaušinių paprasčiausiai ir valgai, kad net ausys linksta.. Kopūstas (ar kitokios rūšies kopūstas, ar žalėsis) į pabaigą, jau man neberamybė, nes nebėra daržovių namie. Labai labai dabar šakninės daržovės, kopūstai mūsų racione. O taip versatilu, taip patogu ir greita: troškink, apkept, apvirk, orkaitėj, keptuvėj, puode, žalias, tarkuotas, pjaustytas..  net galvos sukti per daugiausiai nereikia, nes su kopūstais tinka viskas. O citrinos sultys ypač... dėl traškumo visada man kažko reikia, tai į pagalbą ateina spintelių turinys- pakepintos sėmenys, ar saujelė smulkintų riešutų...
Šios salotos labai greitos ir keli ingredientai. Briuselio kopūstus galima pakeisti paprastu baltagūžiu kopūstu (juk turite rūsy žalių galvų, a?). Suvalgysite vienas, arba patiekite kaip garnyrą.



Didelei keptuvei salotų prireiks:
adaptuota iš A Thought For Food

500 gr. briuselio kopūstų

pusės citrinos sulčių

1 a.š. garstyčių grūdelių arba iš stiklainiuko paruoštų garstyčių
2 a.š. aliejaus/sviesto/valyto sviesto/kokoso aliejaus kepimui

1/4 puodelio skrudintų graikiškų/lazdyno riešutų
1 a.š. medaus (nebūtina)
druskos, juodųjų pipirų pagal skonį


1. Smulkiai supjaustykite briuselio kopūstus.
2. Sugrūskite garstyčių grūdelius, pakepinkite smulkintus riešutus sausoje keptuvėje.
3. Keptuvėje su trupučiu riebalo pakepinkite ant vidutinės ugnies smulkintus kopūstus. Vis pamaišykite, kad neprisviltų. Jei pradės svilti, įpilkite truputį vandens - tegul pasitroškina ir suminkštėja.
4. Suberkite garstyčias (ar įdėkite iš stiklainiuko) į kopūstus, išspauskite pusę citrinos į kopūstus, suberkite pakepintus riešutus. Viską išmaišykite ir dar truputį pakepinkite vis pamaišydami.
5. Išjunkite ugnį, įdėkite medaus, palaukite kol medus ištirps, tada gerai viską permaišykite. Įberkite druskos ir juodųjų pipirų pagal pomėgį.
6. Skanaukite.

Ar gali būti paprasčiau?

Su linkėjimais ne iš Briuselio ;) 

2013-01-06

Bananų duona kąsniukais (veganiška)

Rytais vieni valgo kiaušinienes, varškę su medum ar uogiene, kiti beriasi granolą į dubenėlį ir kaštavoja (kaip močiutė pasakytų) su pienu ar jogurtu, dar kiti mėgsta įvairius javinius dalykėlius, duoneles ar duoniukus su sviestu ar uogiene, ar juodos duonos riekę, kurios pade įstrigę ajerai... mmm ... į sąrašiuką įsidėkit šias bandeles. Paprastutėlės saldžios bandutės. Paprastos, greitos, tiesiog easy peasy, be cukraus, be kiaušinių. Juk patręšusių bananų tikriausiai pas daugelį atsiranda, tiesa?

10-11-ai bandelių kąsnelių
pagal Boy and the rabbit

3 sunokę bananai, sutrinti šakute, ar smulkintuvu
2 puodeliai (puodelis 236 ml) maltų riešutų miltų (arba 1 1/2 puodelio įprastinių miltų)
6 datulės, mirkytos vandeny, kol suminkštės 
1/2 puodelio kviečių sėlenų
1 v.š. chia sėklų (nebūtinai)
2 v.š. linų sėklų (pamaltų kavamale) (rekomenduoju įberti)
1/2 a.š. kepimo sodos
1 a.š. kepimo miltelių
vanilės esencijos
po 1/4 a.š malto muskato riešuto ir cinamono



Visus ingredientus sumaišykite ir palikite 10-iai minučių pabrinkti. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi. Susidrėkinkite rankas. Šaukštu kabinkite tešlos, rankomis paformuokite bandeles, dėkite ant kepimo skardos. Kepkite apie 15-20 min. Palikite atvėsti pravertoje orkaitėje (ir tuo pačiu namai pašils ;))

Skaniai pradėkite dieną ;)

2013-01-02

Daržovių keksiukai su sūriu




Jau laukiu pavasario, nes jau sausis prasidėjo. Mano mėnuo, bet kad kažkaip nelabai aš mėgstų tą niūriausią sausio vasario laiką. Nupuošiamos šventinės girliandos (nors..hmm Kaunan grįžus kažkada vasario mėnesį..ėjau aplankyti kalėdinę eglutę.. spėjau :)), dienų ilgėjimo nesijaučia, žalumos noris, bet vis papliurpia lietutis, vis dar ilgi vakarai ir žvakėmis bandai kambary jaukumą ir šilumą įžiebti... Čia greitai, tikiu, pradės parkuose gėles sodinti, žemes purenti..  tada lauksiu narcizų pievų, kurių apsčiai būna.. lyg kiaulpienių...
Šventiniai maisto likučiai jau atlaisvino šaldytuvo lentynas, vis reikia kartais kažką pagaminti/pasigaminti.. Šie keksiukai itin paprasti: vėlgi ką-turiu-tą-dedu..


18-ai vidutinio dydžio keksiukų

1 puodelis tarkuoto ar malto nevirto žiedinio kopūsto
4 vidutinės nevirtos morkos, sumaltos ar tarkuotos
3 kiaušiniai
1/2 puodelio tarkuoto parmezano ar kitokio kietojo ar tikro fermentinio sūrio (Ne sūrio produkto!)
1 puodelis smulkinto kale (garbanotojo) kopūsto arba špinatų lapų
2 v.š. džiovintų ar šviežių krapų
1 v.š. smulkintų saulėje džiovintų pomidorų (nebūtina; jei dėsite, nepadauginkite druskos)
druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
1 a.š. svogūno granulių arba 1/2 smulkinto svogūno
bėriau lietuviškų 'Bruschetta' prieskonių, tiks visokie




Visus ingredientus sumaišykite dubenyje. Dėkite šaukštu daržovių masę į pasiruoštas keksiukų formeles (naudoju silikonines- labai patogu). Pilnas formeles dėkite į įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes. Labai skanūs ką tik iškepti bei atvėsę.



P.S. puikus greitas užkandis, garnyras. Jei turite daržovių, kurias reikia kuo skubiau sunaudoti, galite sudėti į tokius keksiukus. Skonis priklausys nuo prieskonių, tad berkite savo mėgstamus: kario, paprikos miltelius, džiovintus ar šviežius žalumynus, kumpio gabalėlių, įvairių sūrių...
Pagardinkite sezamų sėklomis, įberkite saujelę avižinių dribsnių ar įmaišykite kelis šaukštus likusios pusryčių košės (nesaldžios) ir bus vėl kitoks skonis :)


Skanaus!