2013-08-21

Kokosiniai sausainiai su šonine ir svogūnais/ Coconut bacon chive cookies

Scroll down for English

Seniai berašiau. Nėra kada. Tikra ta žodžio prasme. Nei gaminu, nei kepu. Nors meluoju.. kepu kiaušinius, apkepu faršą su daržovėm, vakarienei kalnus morkų prisitarkuoju... Judesys vyksta: darbas, treniruotės, namai, miegas etc. Kaifuoju! Tik diena galėtų ilgesnė būti, arba bent netemti taip anksti..  Po paskutinio įrašo kitą dieną gavau išsvajotą darbą svajonių kompanijoj, kur galėsiu augti augti ir tiesiog mėgautis! Viskas keitės, po kelių dienų pradėjau dirbti, antros savaitės antra diena, pradedu justi krūvį, bet nieko, įsivažiuosiu. Sunkiausia išsėdėt ilgai, iš nemirksint beveik praspoksoti į melejonus skaičių ir kompiuterio ekraną. Po darbo lekiu į savo mylimas The Transformers treniruotes, kurias visiškai netikėtai atradau persikrausčius į Londoną, kai važiavo stogas ir emocijos patrikusios buvo... Nebėra kada liūdėt ar ''overthinkinimu'' užsiiminėti.

Artėja nemaloniausias, bet kartu ir labai gražus laikas, kai visi skubam į namus, iš naujo pamėgstam arbatas, viską gardinam cinamonu ar imbieru... 
Kol dar rugpjūtis, pasigėrėkim žemai kabančiomis žvaigždėmis rugpjūčio nakty, sustokim ir įkvėpkim šilto vakaro oro, pasigrožėkim nokstančiais šermukšniais, žiogų svirpimu, rinkim saujomis gervuoges pamiškėje, aplankykim draugus ir su jais kartu pašėliokim, smaguriaukim, žaiskim, spjaudykim ir gaudykim!


Vaišinu kokosiniais sausainiais su šonine ir svogūnais. Pirštus nusikąsti galima (Lietuvoje kepiau juos su burokėlių piure, buvo nom nom noooooommmm ).



Reikės

2/3 puodelio (puodelis 236 ml) kokoso miltų (kavamale pamaltos kokoso drožlės)
2-3 v.š. tirpinto sviesto
3 vidutinio dydžio kiaušiniai
1/2 puodelio moliūgo/morkos/saldžios bulvės piure
pusė puodelio smulkintų svogūnų laiškų
3-4 šoninės juostelės, susmulkintos kubeliais
1 a.š. citrinos sulčių arba acto
1/2 a.š. kepimo sodos
truputis druskos

Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite. Tešlą palikite pastovėti 15 minučių.
Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi, pajunkite orkaitę ir nustatykite 170 laipsnių tempearatūrą.
Šaukštu dėkite tešlos ant kepimo kepimo skardos.
Kepkite apie 15-20 minučių, arba kol gražiai pradės ruduoti. Palikite atvėsti pravertoje orkaitėje. Skanaukite su sviestu ar svogūnų džemu. Dings akimirksniu!
 






Did not write for a long time. Did not have time. Really. True story. Neither I cook nor bake. OK lying .. I bake eggs for breakfast, mince meat with vegetables for lunches, for dinner I have bowls of grated carrots with sardines ... I was and still am in action: work, workouts, home, sleep, etc.. I feel high! Only days could be longer, or at least do not get darker and darker .. The next day after the last post here I have got my dream job (ok, the job I wanted to be) where I can grow and grow up as a professional and enjoy! I started working immediately (what to wait for being unemployed?), so it is my second week in the new role, I start to feel stressful about workload, but that's nothing - I will get better and better. The hardest thing is to sit all day long and even almost do not blink as you can lose the numbers. After work I ''fly'' to my running bootcamps with The Transformers and cannot be more thankful for finding them during the first days I moved to London and was in really bad emotional mood, had confused mind, thinking, self-esteem. Now I have no time be sad or overthink.Autumn is approaching, but also that season is magical, when everyone rush home, fall in love again with a hot tea, sprinkle cinnamon or ginger everywhere ... While we still have August, lets watch falling August stars in the sky, lets pause and breath in breath out warm evening air, lets enjoy how rowans are ripening, lets listen to grasshoppers' music, lets pick and eat handfuls of blackberries, lets visit friends and have fun, lets treat and indulge, lets play outdoors!This time suggest you to bake those coconut bacon cookies and share with friends. Don't forget chives. It's a must here. You will love it! (at home in Lithuania I baked them with beetroot puree and it was nom nom noooooommmm).  
You will need
 
1/2 cup coconut flour
3/4 teaspoon baking soda
A scant less then 1/2 teaspoon salt
1/2 cup melted shortening /ghee or mix with bacon fat
3 large eggs room temp is best 
1 tablespoon apple cider vinegar
1/2 cup butternut squash or pumpkin purée. (Don't worry, you can't taste it)
1/4 cup chives or green onions chopped or thinly sliced
3- 4 strips of bacon
 Put all ingredients in a bowl and mix well. Leave the batter to stand for 15 minutes.Put a sheet of parchment paper on a baking sheet, turn on the oven and set to 170 Celcium degrees.Scoop the dough on a baking tray forming cookie like forms.Bake for about 15-20 minutes, or until nicely brown. Leave to cool in opened oven. Indulge with butter or onion jam. It will disappear instantly!




2013-08-07

Šiltos žiedinio kopūsto salotos su šonine / Warm bacon cauli rice salad

(Scrol down for English)

Kurį laiką nenorėjau rašyti. Žinojau, kad sunku bus dėlioti mintis, kurių buvo. Tikrai buvo. Ir tebėra. Buvo visko daug. Pokyčių, kurie be galo gąsdino, nors reikėjo jų; reikėjo palikt komfortą zoną, kad ir kiek tai kainavo streso, ašarų, bemiegių naktų, netgi ir valerijono tablečių (dėl viso pikto.. kad visiškai iš proto neišeit); prarastų jausmų ir skilusios širdies bei vilčių; taip trokštamų pasiūlymų netekimo, po kurių pakirto kojas rankas; saugumo jausmo.. Nežinomybė viduje graužė tiek, kad galvojau, jog čia tik sapnas ir jis tuoj baigsis. Ryte prabudus, nutardavau, kad noriu neprabusti dar bent kurį laiką, kol viskas praeis. Visas gyvenimas bėgo pro akis, ir atrodė, jog tai tik didžiulė nesąmonė ir kad man taip negali būti. Padrika buvo viskas, tuo pačiu ir nebuvo už ko kabintis. Žinojau tik tai, kad viskas keisis: aplinka, žmonės, daiktai, jausmai, aš pati. Rinkaus, ką susidėt, ką be gailesčio išmesti, išvalyti, ištrinti, ką pasiimti, kaip gražius prisiminimus, gal netgi viltį.
Susidėjau ir neatsisukdama žiūrėjau pirmyn (su nostalgijos protrūkiais) ir baisiai plačiomis iš baimės akimis. Tebežiūriu, ir slaptomis nežmoniškai džiaugiuosi, momentais pagaunu save kaifuojančią, žvelgiančią į viską vis tik kitomis akimis, nors ir baisiai nedrąsiomis, matančią tiek gėrio aplink, tiek gerų sutiktų ir sutinkamų žmonių, tiek atsivėrusių per kelias dienas galimybių, pažinčių, šypsenų, nežmoniško juoko iki ašarų, žudikiškų treniruočių ir naujos meilės bėgimui ir sprintui radimasis, mėtų arbatos kas vidurnaktį su nuostabia kambarioke gėrimas, knygų skaitymas saulėkaitoj, ir vilčių glostymas švelniai švelniai. Vis dar tyliai džiaugiuosi, bet paskui vis tiek kažkada šauksiu ir džiaugsiuos! Be more dog kaip nerealiam klipe!


Vėlgi nieko sudėtingo, labai paprasta, ir skanu bei greita. Ypač tinka greitoms vakarienėms, į darbą lauknešėliams, o aš mielai valgau ir pusryčiams. Ir išties, aš nemėgstu žalio saliero, bet tokiose salotose salieras taip dera!

Reikės
Saliero kotas, susmulkintas
pusė svogūno, susmulkinto
morka, kubeliais smulkinta
ketvirtis paprikos, smulkintos
žiedinio kopūsto pusė galvos, sutarkuotos burokine tarka
pusė puodelio žirnelių
trys juostelės šoninės
prieskoniai: druska, j.pipirai, rūkyta paprika
2 a.š. kokoso aliejaus arba valyto sviesto ghee

Įkaitinkite keptuvę su riebalu, sudėkite svogūnus ir pakepkite, kol gražiai paruduos. Suberkite tada visas likusias daržoves, padruskinkite ir pabarstykite pipirais. Pakepinkite, kol daržovės paminkštės. Neleiskite susvilti.
Suberkite daržoves į dubenį, o į keptuvę sudėkite susmulkintą šoninę, užberkite rūkytos paprikos. Kepinkite, kol keptuvė liks sausa.
Suberkite šoninę į daržoves, viską išmaišykite, ir galite skanauti!



I have not been writting for a while. I knew it would be hard to put thoughts on the screen. It was hard. And still is from time to time. I experienced of everything. Changes, which frightened endlessly but were meant to happen, I had to leave my stable boring comfort zone with a huge amount of stress, tears, sleepless nights, even valerian tablets (yeah..to prevent my brains to burn), lost feelings, broken heart and hopes, also lost security feelings, so wanted job offer... I felt like I am loosing my way under my feet. Uncertainty gnawed inside me and  I thought that this was just a dream, and it immediately will stop. But after waking up in the morning, I used to decide that it's just another day and I wanna oversleep that ridiculous time until everything will be worked out. All of teh life ran through my head, and everything seemed like a huge nonsense and that can not be true. Stupid to think it was the end of the world, but it was really scary. I only knew that everything will change: environment, people, things, feelings, myself. I cleaned the wardrobe while decidint what to put in the luggage, what to throw away, what needed to be vanished, cleaned and be forgotten, what were worth to be memories, what were not.
Folded everything, and did not look back (with some nostalgia breaks). Now I silently feel so happy (do not wanna be loud and scare the happiness), in moments I find myself feeling so high, looking at everything like with new eyes (though those eyes are so terribly shy), with new feelings and emotions, measuring happiness with how many good people are around, how many new people I met in just some days, how my horizons broadened up, how many colours, love, smiles, laughter are in life, how amazing murderous workouts outdoor can be with 30 group of people, how amazing is to fall in love running again, and start sprinting, how step by step amazing things happen, and it really happens, how amazing is to read books in the sun, how amazing is the feeling when you have to wait something for (ok, weekend bootcamps for example.. addicted), how amazing is to drink peppermint tea in the midnigh every night with a roomie! I try to be silent, but I will shout I am sure! Be more dog like in this amazing inspirational video! Carpe diem!


Again nothing fanchy shmancy, but simple dish for easy quick dinner, or for lunch at work, but I have such kind of salads even on breakfast. And I do not like celery in fact.

You will need
1-2 celery stalks, chopped
half an onion, chopped
carrot, cubed
quarter of bell peppers, chopped
half a head of cauliflower, grated
half a cup of peas
three stripes of bacon, chopped
spices: salt, peppers, smoked paprika
2 tsp. og coconut oil or ghee


Heat the skillet with the fat, add the onion and fry until nicely brown. Stir in all the remaining vegetables, then add some salt and sprinkle with pepper. Fry until the vegetables will be tender. Do not burn the veggies.
Add the vegetables in a bowl, and add the bacon into the empty skillet. Sprinkle it with smoked paprika. Cook bacon until all the skillet becomes dry/without any liquid from the bacon.
Add the bacon into the vegetables, mix everything, and now you can eat.

2013-08-05

Šiltos žuvies salotos/ Warm salad with fish

(Scroll down for an English recipe)

Skaniausi patiekalai yra iš kelių ingredientų. O ką prikursi sau vienai? Tiesiog tingis.. atsidarai šaldytuvą, imi daržovę, greit sumedžioji galvoje, kokius prieskonius bersi, kokių nori šiandien (hmm gal cinamono ant cukinijos, o kopūstams truputėlį sumac... nesiderina?.. mano prieskoniai, kur noriu ten beriu, o ir bet tačiau taisyklių nėra ir negali būti). Skaniausia improvizacijos, o jei jos estetiškai patiektos netgi tik sau pačiai, V. sako, kad tada žymiai geriau, ir spardo man į sėdimąją ''Būk estetė!''. O tiesos žodžiuose esti gilios.

Labai svarbus etapas šitam patiekalui - supjaustyti daržoves kubeliais. Bus tarsi relaksacinė terapija. Tikrai - daržoves dailiai pjaustyti, tai pamiršti viską aplinkui, atsijungt nuo išorinio pasaulio. O viskas kitkas recepte paprasta.

1 saldi bulvė
3-4 vidutinės morkos
1/2 svogūno
1-2 rūkytos žuvies (skumbrės, silkės, kitokios turimos) filė
3-4 saulėje džiovinti pomidorai
šaukštas kokoso aliejaus, ar sviesto ghee

prieskoniai: sumac, džiovintų dilgėlių, džiovintų čiobrelių, šviežių/džiovintų krapų, truputėlis kario, juodųjų pipirų (naudokite, ką mėgstate su daržovėmis)


Svogūnus susmulkinkite, pakepkite riebaluose ant vidutinės ugnies, kol gražiai apkeps.
Kol kepa svogūnai, susipjaustykite daržoves. Kubeliais! Trikampiukai netiks :)
Į svogūnus suberkite daržoves, šliūkštelkit truputėlį vandens, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite viską, kol daržovės suminkštės. Pabarstykite mėgiamais prieskoniais, druska, pipirais bei smulkintais saulėje džiovintais pomidorais.
Pasiruoškite žuvies filę- supjaustykite gabalėliais.
Kaip ir viskas. Dėkite dubenėlin daržovių, uždėkite žuvies gabalėliais ir skanaukite.



To be honest the most delicious dishes are of a few ingredients. What could you create when you baking/cooking just for yourself? Lazy feeling .. open the fridge, stare at the veggies you have, grab one or some, think of what spices you wanna use today (hmm maybe cinnamon on a courgette and a little sumac  ... doesn't sound goot together? .. my spices, and I use where I want, and there are no rules what to use with what). Improvisations are the best things in the kitchen, especially if they are aesthetically served, even just for yourself. V. kicks my butt and tells '' Be an esthete!'' and eat not only delicious but beautiful served food. Even for yourself! And here lies the truth in those words.

A very important step upon this dish - cut vegetables into cubes. It's a must. Cutting veggies into some shapes are so relaxing so do not skip this step in this very simple dish.

1 sweet potato
3-4 medium carrots
1/2 onion
1-2 of smoked fish (mackerel, herring, other available) fillets
3-4 sun-dried tomatoes
a tablespoon of coconut oil, ghee or butter

spices: sumac, dried nettle, dried thyme, fresh / dried dill, a little bit of curry, black pepper (use what you like with vegetables)

Chop the onions, fry them in fat over medium heat until nicely brown.
While onions is baking, cut the veggies. Into cubes! Triangles do not work here.
Add the vegetables into the sauteed onions, then pour a little bit of water, cover the pan with a lid and saute everything until the vegetables are tender. Sprinkle favorite type of spices, salt, pepper and chopped sun-dried tomatoes on everything, leave some minutes to cook.
Prepare fish fillets while veggies are cooking. Cut fillets into pieces.
Sounds that is everything ready. Place  some scoops of veggies into a bowl, add pieces of fish and indulge in warm simple dish.